Fű alatti lazítás Magyarországon – előre bejelentett lépések az Egyesült Királyságban

NVZS 2021. szeptember 15. 13:35 2021. szept. 15. 13:35

Habár nem Magyarország az egyetlen ország, ahol lazítottak a kontakt-személy meghatározásának feltételein, és így a karantén szabályain, ezt másutt – így az általunk megvizsgált Egyesült Királyságban – komoly óvintézkedések ajánlásával lépték meg. Idehaza – az oltás felvételére buzdító gyengécske kormányzati kampányon túl – nemigen hallani erőteljes ajánlásokat az óvintézkedésekről. Pedig a teljes átoltottság még nem éri el az 56 százalékot, miközben az Egyesült Királyságban már 66 százalékos. A magyar kormány felelőtlensége járványügyben nap mint nap tetten érhető: friss hír például, hogy immár hivatalossá vált: a NER-nek oly kedves (nekünk meg drága) vadászati világkiállítás összes helyszínére, eseményére, s teljes időtartamára feloldják az amúgy is csak szórványosan fellelhető korlátozásokat.

„Lapunk úgy értesült, az iskolák egy olyan intézkedési tervet kaptak, amelyben egyebek mellett az áll, bárki (tanár, diák vagy más iskolai dolgozó), aki megkapta a védőoltást vagy az elmúlt hat hónapban átesett a koronavírus-fertőzésen, nem minősül kontakt-személynek, még akkor sem, ha például egy közvetlen családtagja betegszik meg – így karanténkötelezettség sem vonatkozik rá” olvasható a Népszava szerdán megjelent cikkében.

Mindez történik akkor, amikor a pandémia negyedik hulláma felfutóban van: a legfrissebb járványadatok szerint 12 beteg elhunyt, újabb 371 ember igazoltan megfertőződött, 307-en kórházi ellátásra szorulnak, közülük negyvenen lélegeztetőgépre kerültek. Szakértők pedig mindeközben nem győznek figyelmeztetni arra, hogy a Delta-mutáns az eddigi variációknál is fertőzőbb, legyünk óvatosak.

Ahogy tegnapi cikkünkben olvasható: a múlt kedd és e hét kedd közötti héten naponta 130 és 350 között volt a frissen igazolt fertőzöttek száma, a vírussal összefüggésben elhunytaké pedig három és hat között ingadozott. A járvány gyorsulását mutatja az is, hogy a kórházban ápolt koronavírusos betegek és a lélegeztetőgépen lévők száma is emelkedik. S a szakemberek semmi jóval nem biztatnak. Kökény Mihály korábbi egészségügyi miniszter például azt mondta, „Feltételezem, hogy egy elhúzódó, de összességében kevésbé súlyos negyedik hullám jön, pontosabban már itt is van”. A legnagyobb veszélynek azt nevezte, hogy a tünetmentesek úgy fertőzhetnek, hogy maguk sincsenek tisztában vírushordozó mivoltukkal.

A nyilatkozata óta pedig kiderült, hogy a helyzet még ennél is átláthatatlanabbá válik, hiszen – mint a Népszava megírta – lazítottak a kontakt-személyekre és a karanténra, elkülönítésre vonatkozó szabályokon. Igaz, ezzel a magyar kormány nincs egyedül: ezt tette például az Egyesült Királyság is, ahol szintén nem mondható rózsásnak a járványhelyzet (angol nyelven részletes adatokat itt találnak). A magyarországihoz hasonlóan ingadozásokkal, de romlanak a mutatók a Delta-mutáció térhódításával, akár a napi megbetegedések, akár a halálos áldozatok számát nézve. Ezzel együtt, ott is enyhítettek, bár az is igaz, hogy a szabályok ott sokkal hosszabb ideig voltak hatályban és a hazainál jóval szigorúbbak is voltak. Nagy különbség az is, hogy – szemben velünk – náluk jóval hangsúlyosabbak az óvintézkedésekre vonatkozó ajánlások.

Miközben Magyarországon egy lap által megszerzett iskoláknak címzett levélből értesülhetett a publikum a lazításról, addig az Egyesült Királyságban teljesen transzparensen zajlott ez is. A kormány jóval az enyhítés bevezetése előtt közzétette a részletes új regulákat, s ezek részeként a kontakt-személyekre és az elkülönítésre-elkülönülésre vonatkozó intézkedéseket. A lényeg, hogy a beoltottak mentesülnek az elkülönítés-elkülönülés alól, bár az iránymutatás feketén-fehéren kimondja, hogy „még akkor is megfertőzhet a koronavírus, és tovább is adhatod azt, ha be vagy oltva”. A dokumentum hivatkozik arra, hogy a két beoltást felvettek mintegy 20 százaléka megkaphatja a vírus Delta-mutánsát.

Az útmutatás emellett azt is világossá teszi, hogy még ha valaki korábban át is esett a fertőzésen (pozitív tesztet produkált), az nem garantálja, hogy ki is alakult benne egy rövid távú immunitás, s nem tudni, ha ki is alakult, mennyi ideig marad meg.

Akár ez, akár az a helyzet, a fertőzés továbbadására van esély, tehát ajánlott az ismert óvintézkedések betartása mindenki számára – tudatja a dokumentum. Ilyenek a maszkviselés, a rendszeres tesztelés, s persze a friss levegő vagy még inkább a programok szabadtéren történő lebonyolítása, a rendszeres kézmosás, stb.

És még egy elem, ami mutatja, hogy fényévekre vagyunk például az ottani járványkezeléstől. Az Egyesült Királyságban kidolgoztak és ingyenessé tettek a lakosok számára egy olyan mobilapplikációt (NHS COVID-19), amely értesíti a használóját arról, ha kontaktusba került pozitív Covid-tesztet produkáló, akár számára ismeretlen személlyel. Az app arra is alkalmas, hogy egy-egy rendezvény QR-kódja alapján megmondja, történt-e ott fertőződés.