Furcsa vita a Fidesszel

Lovász Péter 2019. augusztus 15. 20:03 2019. aug. 15. 20:03

„Gulyás Gergely és Fekete-Győr András vitázott a Joghallgatók Önképző Szervezetének nyári egyetemén hétfőn. A Fidesz egyik vezetője először ült le vitázni a Momentummal az EP-választás óta. A nagyrészt EU-s kérdésekről szóló vitába többször is becsúsztak támadó minősítések. A miniszter nemzetellenesnek nevezte a Momentum tevékenységét, míg Fekete-Győr szerint a fideszes képviselőkben már nem látni az elveket és a gerincet.“ - olvasható az Index tudósításában.

Maga, az esemény, hogy a mai közviszonyok mellett egy minisztere a nyilvánosság előtt eszmét cserél egy ellenzéki párt vezetőjével, - egészen rendkívüli. Ugyanis kormány és ellenzéke rendszerint nem áll szóba egymással. A jelenlevő hallgatóság bizonyára élvezte a szellemi csörtét, amelyben olyan kiemelkedően fontos nemzeti sorskérdések kerültek napirendre, mint hogy:

Fekete-Győr András: Magamat elsőként magyarnak, másodikként európainak tartom.

Gulyás Gergely: Amit ez uniós színtéren csinál a Momentum, nemzetellenes.

Fekete-Győr András: Ne próbáld azt sugallni, hogy Cseh Katalin és Donáth Anna idegen érdekeket szolgálnak.

Gulyás Gergely: Ezt az érzetet ők keltik.“

Az éles szóváltást nyilván az okozta, hogy a két momentumos EP képviselő nem szavazta meg a fideszes jelölteket az EP-tisztségekre. A Fidesz tehát tüstént nemzetellenesnek minősítette két politikust. (Mert ami Fidesz-ellenes, az mindjárt nemzetellenes. Ez csak világos? Nemde?) Gulyás Gergely ehhez tartotta magát.

A továbbiakban a tudósításban több-kevesebb részletességgel olvashatók a vitában elhangzott érdekességek. Nem voltam ott, nem tudhatom. De a tudósítás nem szól arról, hogy vajon véleményt cseréltek-e a felek az alkotmányos fékek és ellensúlyok rendjének felborításáról, a környezetvédelem siralmas helyzetéről, az egészségügy, az oktatás pocsék állapotáról, az MTA szétveréséről, a CEU elüldözéséről, a nyugdíj reálértékének csökkenéséről, a nyugdíjrendszer távlati működéséről, a szociális háló szakadozásáról, a növekvő GDP kiáltóan igazságtalan elosztásáról, arról, hogy lenne-e növekedés az Unió támogatása nélkül, valamint arról, hogy a termelékenység az utóbbi tíz évben alig nőtt Magyarországon.

Szó esett-e a hazai jövedelmek gyengülő vásárlóerejéről, Paks II-ről, a pofátlan kormányközeli korrpucióról, a Microsoft-ügyről, arról, hogy a mezőgazdaságban kik kapják az uniós támogatás zömét!? És vajon csevegtek-e Handó Tünde és Polt Péter viselt dolgairól, firtatták-e Habony Árpád vagy Kubatov Gábor munkálkodásának részleteit, ha már közelednek a helyhatósági választások! Egyáltalán: említette bármelyikük az önkormányzati választást bármely összefüggésben? S végezetül legalább pusmogtak-e arról, hogy mind e kérdések és a válaszok - nemkülönben az ellenzék -  miért hiányoznak a túlhatalmú kormánysajtóból és főként a közszolgálatinak csúfolt médiumokból?!

Kedves (még nem igazán tisztelt) fiatal urak! Önök akár még politikusokká is válhatnak - idővel! Ha leszoknak az effajta üres fecsegésről! Avagy lehet, hogy Magyarországon éppen ez a karrier útja?