Gábor György: a legszentebb magánügyünk, hogy kit vagy mit gyászolunk

HírKlikk 2023. január 30. 07:45 2023. jan. 30. 07:45

Amikor az ember azt érzi, hogy a szájáig ér a szenny és a mocsok, akkor nincs ott keresnivalója – jelentette ki Gábor György vallásfilozófus, egyetemi tanár a Klikk Tv Mélyvíz című műsorában arról, miért is törölte le profilját a Facebookról. Szerinte karaktergyilkosság, a személyiség lemészárlása történik most, amelynek apropója, hogy egy könyvkiadó őt kérte fel egy Tamás Gáspár Miklós-emlékkötet szerkesztésére. Emlékeztetett, a közösségi oldal legsötétebb bugyraiból valakik nekitámadtak – akik nyilván más okokból nem kedvelték –, és azt kifogásolták, hogy miért pont ő ír nekrológot Tamás Gáspár Miklósról, akivel a nyilvánosság előtt is voltak vitái.

A konkrét történet fájó – fogalmazott. „Egy kiváló magyar értelmiséginek, filozófusnak, Tamás Gáspár Miklósnak a halála. Gazsit egyetemistaként ismertem meg, akkor még Kolozsváron élt, mi, fiatal filozófusok egy kört alkottunk, jártunk rendszeresen az előadásaira, később a Filozófiai Intézetben négy évig volt a főnököm. Nagyon jó kapcsolat volt közöttünk, miközben igen nagy vitáink voltak. Gazsi nem csak elvárta, hanem kiprovokálta a vitát, a filozófusok körében azonban a vita, napi szükséglet, mint akár egy pohár víz. Izraelről vitáztunk a legtöbbet nyilvánosan is, előadásokon, de a Népszabadság és az Élet és irodalom hasábjain is. Ez nem két világnézetileg élesen szembenálló ember vitája volt, nem antiszemitizmus ált mögötte, azzal nekem nincs vitám.”

Az ember legszemélyesebb dolga, hogy kit vagy mit gyászol, ez a legszentebb magánügyünk – tette hozzá.

Gábor György véleménye szerint vannak olyan körök, ahol a vita nem a másik megsemmisítését, nem a karaktergyilkosságot célozza, nem azt, hogy a másikat ellehetetlenítse, hanem azt célozza, hogy nézeteket tisztázzanak. Őt pedig olyan oldalakon támadták, ahonnan kiutasították, tehát reagálni sem tudott a vádakra.

„Én éveken át a nevemet és az arcomat adva mondtam el a véleményemet – az természetes, ha nem ért mindenki egyet vele, lehet bírálni. Egyet azonban nem lehet, ami ma bevett szokássá vált, hogy álnevek alatt történik ez, vagy éppen úgy, hogy letiltanak egy platformról és a hátam mögött mindenfélét összehordanak úgy, hogy nincs esélyem a válaszra.”

Mint mondta, azt nem tudja, hogy kinek volt ez érdeke ennek a karaktergyilkosságnak a végrehajtása. „Ilyet már tapasztaltam, amikor ellenünk, filozófusok ellen indult el az a támadás, amelynek folyamatait a közvélemény jól ismeri, s ami semmi másról nem szólt, csak a karaktergyilkosságról. Heller Ágnes mondta, hogy amikor a ’70-es években őket megtámadták, az ideológiai támadás volt, hiszen más alapon álltak, mint a korabeli pártállami rendszer egésze. Most azonban nem ideológiai alapon történt a támadás, hanem sokkal aljasabb módon, kriminalizáltak bennünket, ez volt az igazi karaktergyilkosság. Az ideológiai támadást meg lehet válaszolni, de ha az embert bűncselekménnyel vádolják, és naponta látja az arcát visszaköszönni a médiából, az más.”

A filozófus azt is elmondta, eszébe sem jut azt mondani, hogy magasabb erők, háttérhatalmak irányították ezt a folyamatot, de abban biztos, hogy abban a közegben, abban a szellemi, intellektuális és morális közegben, ahol ilyen és ehhez hasonló dolgok a nap természetes részeként fordulnak elő, ahol maga a politikai közbeszéd is ezt, és ehhez hasonlók tömegét engedi meg magának, ott ez alighanem felülről érkező elvárás. 

Gábor György szerint védtelenek vagyunk. A kommunikációs jövőről azt mondta, a régen regionális pletyka ma globálissá vált, a pletyka lett mára a fake news, amire politikai-társadalmi berendezkedések építenek. A fake news hozta létre például a Trump- vagy a Putyin-rendszer egészét – mutatott rá a Klikk TV Mélyvíz című műsorában.