Game over?

Dr. Dávid Ferenc       2020. december 31. 21:12 2020. dec. 31. 21:12

„Fontos, hogy minden fejlesztést úgy hajtsunk végre, hogy a szemünk előtt ne a 2020-as Magyarország legyen, hanem a 2030-as. Az akkori hazánk önbecsülésben és teljesítményben egy nagyságrenddel meghaladja majd a mostanit, legyen szó gazdaságról, szellemi életről vagy éppen sportról. És persze szeretném még megérni, hogy Magyarország olimpiát rendez. Ha nem lett volna a belföldi merénylet, legkésőbb 2032-re ezt el is értük volna. De nálunk minden meccs addig tart, amíg meg nem nyerjük. És azt is szeretném látni, hogy olyan magasságba jussunk el futballban, ahova már kétszer is sikerült, tehát a vb-döntőbe. Állítólag egyre tovább fogunk élni, van tehát remény. Ma még mindkettő az észszerűségen túli dimenzióba tartozik, de nincsen sport álmok nélkül.” (Nemzeti Sport – 2020. december 31. – Orbán Viktor)

Már régen nem olvasom a „Népsportot” (nekem örökké az marad), de az év végi tallózás közben rábukkantam egy – a sportlapban megjelent – interjúra, amelyet miniszterelnökünk adott. A Nagyfőnök nem a Magyar Nemzet, nem a Magyar Hírlap álkérdéseire válaszolt, hanem a Nép (nemzeti) sport szintén jól moderált és udvarias érdeklődésére foglalta össze évértékelő gondolatait.(Nincs még minden rendben, de szépen haladunk, tehát nyugi legyen: a határ a csillagos ég.)

A fent kiemelt részhez érve, felkaptam a fejem. Egyrészt ismételten megnyugodva konstatáltam, hogy a 2024-es és 2028-as olimpia már végleg elkelt, hiszen ezekben az években Párizs és Los Angeles ad otthont a világjátékoknak. 2032-ben pedig vélhetően Afrika vagy Dél-Amerika lesz a házigazda, 2036 viszont még bizonytalan. De, mint látjuk, a szilveszteri bódulat előtt pártunk, kormányunk, nemzetünk, sportunk, ezen belül labdarúgásunk stb. vezetője visszatért régi álmához, és abban reménykedik, hogy „e lángoktól ölelt kis ország” és annak fővárosa még az ő életében olimpiai helyszín lesz.

1. Tisztázzunk rögtön valamit. Én minden embertársamnak – így regnáló kormányfőnknek is – hosszú és (boldog) életet kívánok. Legyen elégedett sokszoros déd- és nagypapa, valamennyi unokájának az esküvőjén énekelhesse el, hogy „Jó estét kívánok, megjöttek a fehérvári huszárok…” című dalocskát. Mindannyiunk számára drága életét ne kösse egy sportesemény időpontjához, mivel sokkal jobb az örömteli családi eseményeket megélni. Nyolc évvel vagyok idősebb a kormányfőnél. Én – pesti őslakosként – nem fővárosi olimpiára várok/vágyom, hanem arra „gyúrok”, hogy minden unokám (pillanatnyilag néggyel kell számolnom) középiskolai ballagásán, esetleg diplomaosztóján még épen-egészségesen ott lehessek. Visszatérve a kormányfőhöz: úgy tudunk közös nevezőre jutni a stadionok és a hungarofoci imádójával, hogy 1.) Budapesten az elkövetkező negyedszázadban biztosan nem lesz olimpia, 2.) a mostani miniszterelnök jó egészségben ünnepli 100. szülinapját Felcsúton. Az addigra 5.000 férőhelyesre kibővített Pancho Arénában szerveznek majd számára egy labdarúgó tornát (Orbán-kupa), amelyen kizárólag Fejér megyei csapatok vehetnek részt. 3.) Nyitott kérdésként kezelem, hogy a 100. születésnapon még miniszterelnöki pozícióban látjuk-e, vagy „csak” a Puskás Akadémia örökös elnökeként.

2. „De nálunk minden meccs addig tart, amíg meg nem nyerjük” – nyilatkozta sportatyánk. Ezt már nem először „süti el” nemzetünk szövetségi kapitánya. Még mindig tévedésben él: a mérkőzés a labdarúgásban – a befejezést jelző – hármas sípszóval végét ér, de jöhet még hosszabbítás, aranygól, esetleg tizenegyes rúgás, vagy sorsolás. A szabályok változhatnak, de végtelen rangadót még soha nem játszottak. Más sportágakban – medencében – ötméteres dobással, a hoki-stadionokban pedig – ha már minden létező játékidő letelt – következik a „hirtelen halál”, ami az aranygól jeges változata. A viadalnak, a küzdelemnek, a párbajnak tehát mindig van vége, valakik vesztesen jönnek le a pályáról. Így van ez a politikában is, 2022-ben az egyik csapat bizony lógó orral fog lejönni a játéktérről. Csak az aranyérem számít – és ellentétben a sporttal –, az ezüst illetve bronzmedál senkit nem érdekel.

A nagyfőnök szerint tehát hosszú életűek leszünk. Ez minden polgár számára jó hír. De a meccs nem végtelen, és nem addig tart, ameddig a Főkormányos narancsos csapat nem nyer. Ugyanis most már van ellenfél a pályán, amelyik feljövőben van. Elkerülhető a hosszabbítás, talán a „hirtelen halál” előtt is le lehet győzni az örökösnek látszó bajnokot. Sportszerű körülmények között. Nehéz lesz.