Gödi-gate: egyszerűen alkalmatlan a momentumos polgármester – véli a jobbikos képviselő

Harkai Péter 2020. augusztus 6. 18:17 2020. aug. 6. 18:17

Balogh Csaba, Göd momentumos polgármestere, felrúgta az ellenzéki megállapodást és becsapta a gödi embereket – közölte a közvéleménnyel egy nyilvános posztban a helyi testület jobbikos képviselője, Híves Gábor. Arra a kérdésünkre, hogy miként értékeli a Momentum elnöke, Fekete-Győr András mai, DK-t támadó posztját, mindössze annyit válaszolt – nem olvas ilyeneket.

Napok óta egyre hevesebb indulatokat gerjeszt a DK által kiszivárogtatott gödi hangfelvétel. Eszerint a momentumos polgármester fideszesre cserélné a DK-s és LMP-s alpolgármestereit. Erre Balogh Csaba hamisítás vádjával kontrázott.

A helyzet odáig fajult, hogy a DK-LMP-Jobbik saját frakciót alakított s így a fideszes képviselőkel szemben, már két ellenzéki frakció vitatja meg a város dolgait.

Megszólalt az ügyben Híves Gábor, a Jobbik képviselője is, aki a tegnapi testületi ülést követően, kerek perec közölte:

„Az országos médiában is megjelent hírek kapcsán, hogy a szerdai testületi ülésen a Fidesz korábbi polgármestere elismerte, tárgyalást kezdeményezett vele Balogh Csaba momentumos polgármester arról, hogy leváltja a DK-s és LMP-s alpolgármestereket, hogy a helyükre a Fidesz képviselőjét tegye. Balogh is felszólalt, de egyetlen szóval sem cáfolta a korábbi polgármestert. Nos, szerintem ezzel a vita gyorsan el is dőlt, hogy melyik oldalnak volt igaza az ügyben”. S hozzátette: „nagyon sajnáljuk, hogy a Momentum és Balogh Csaba az utóbbi hónapokban a háborúskodással volt elfoglalva Göd város ügyeinek intézése helyett, ráadásul rendhagyó módon, épp saját szövetségeseit, a többi ellenzéki pártot szemelte ki ellenségnek.”

Erre már – mondhatni páros lábbal – beleszállt a pankrációba maga Fekete-Győr András, a Momentum elnöke is, aki elismerte: „Balogh Csaba, Göd polgármestere, nem tökéletes polgármester. Vannak tévedései és vannak hibái is, ahogy Gyurcsány Ferencnek is voltak és vannak tévedései és hibái is.” Ennyiben meg is állapodhattak volna az éter hullámain, de ő ennél tovább ment és konkrétan azt üzente a DK-nak, hogy

„Teljességgel szürreális számomra azt látni, hogy a DK országos vezetése asszisztál ahhoz, hogy egy össz-ellenzéki vezetésű város teljesítményelvű polgármesterét a helyi DK-sok a Fidesszel kéz a kézben, függesszenek fel tisztségéből azért, mert nem kapták meg az áhított önkormányzati pozícióikat.”

Az egyre mélyülő és maszatolódó pártpolitikai nehéztüzérség láttán, egyszerűbbnek véltük a helyi ügyben megszólaló Híves Gábort megkeresni, hogy megkérdezzük – szétesőben-e az eddigi ellenzéki egység Gödön.

A Jobbik képviselője megerősítette, hogy a tegnapi testületi ülésen felvetődött a nyilvánosságra került hangfelvétel, és Markó József, a volt polgármester megjegyezte, hogy valóban megkereste Balogh Csaba és érdeklődött, hogy mit szólnának, ha Pintér György volt fideszes alpolgármester ismét betöltené ezt a posztot. Arra a kérdésre, hogy miként rendeződne újjá a testület, ha a momentumos polgármester valóban feloszlatná a testületet és új választások kiírását kezdeményezné, Híves Gábor hevesen tiltakozva jelezte, hogy ilyesmi fel sem merül, mindez egy helyi és nem nagypolitikai ügy.

„Szó sincs itt pártokoskodásról, mindössze az a helyzet, hogy Balogh Csaba, akit akár cégvezetőnek is nevezhetnénk, egyszerűen alkalmatlan a feladatára. Fiatal, rutintalan, tapasztalatlan vezetőnek. A gödi probléma gyökere az ő személyében van – semmi gond nincs a testülettel, az ellenzéki együttműködéssel. Az már csak plusz ráadás, hogy szerintem sehol az országban nincs olyan, hogy férj és feleség vezesse a várost. Ugye Balogh Csaba felesége is a testület tagja, szintén momentumos színekben. Nem a pártokkal van a gond, pláne nem kell ezt országos szintre emelni, az ő személye az, ami egy kissé diktatórikus formát öltött az elmúlt hónapokban – ennyi és nem több."

Arra a kérdésre, hogy veszélybe került-e az ellenzéki együttműködés, Híves Gábor megerősítette, hogy azzal semmi gond, a DK és a Jobbik együtt van, a Momentum kiállt mögülük – ami a polgármester személye miatt talán érthető is. A Momentum elnökének mai reakciójára mindössze annyit válaszolt, hogy ők nem a médiában, a Facebook-on vagy a YouTube-csatornákon nyilatkozgatnak, hanem inkább dolgoznak, semhogy fröcsögjenek a helyi politikáról. Hogy Fekete-Győr András vagy X, Y mit ír, azzal nem foglalkozik.

Az újonnan megalakított ellenzéki frakciójukkal kapcsolatban felmerült kérdésre, hogy a Momentum ezek után a Fideszre kényszerül-e támaszkodni, Híves Gábor egyelőre nem lát szándékot:

– Mi azért alakítottuk meg a Jobbik-DK-LMP frakciót, hogy velünk is egyeztetni lehessen az előterjesztésekről. Mindez nem országos, ez egy kis helyi nézeteltérés. A nagy, országos emberek csörtéje már csak ott felül, rajtunk kívül zajlik. Azokat a posztokat pedig nem követem. Balogh Csaba nagyon szeret szerepelni kamerák előtt, Facebook-on. Ez szereplési kényszer lehet, keresi a lehetőséget, hogy felfigyeljenek rá. Szerintem ma is kellő számú napirendi pont lesz, amit többséggel fogunk megszavazni. Bár jelenleg két csapatban vagyunk, de úgy tudom, hogy pár hete a két csapat között megkezdődtek az egyeztetések. Hogy ebből mi születik, azt persze még nem tudhatjuk. A demokrácia ugye arról szól, hogy vitázik két fél – esetünkben egyelőre több fél. Nem is baj, hogy végre vita van, mert eddig az ment, amit a Csaba mondott, hogy szavazzuk meg vagy ne szavazzuk meg. Most azért a mi elképzeléseinket is ütköztethetjük – úgymond – a másik felünkkel – ez a lényeg ebben az egészben, az én nézetemből legalábbis – nyilatkozta a Hírklikk megkeresésére Híves Gábor, a gödi testület jobbikos képviselője.