Gulyás: 200 milliárd forintos hitelkeret nyit az önkormányzatoknak a kormány

HírKlikk 2020. június 4. 20:35 2020. jún. 4. 20:35

Kétszázmilliárd forintos, kedvezményes hitelkeretet nyit a kormány az önkormányzatoknak – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető hozzátette: ahhoz, hogy a védekezés sikeres legyen, az önkormányzatokra is nagy szükség van. A jövő évi költségvetésben 18 százalékkal több forrás lesz az önkormányzatok számára.

Azt mondta, reméli, minél előbb megszüntethető a Horvátországból hazatérők kötelező hatósági karanténja, de Horvátország komoly kockázatot vállalt azzal, hogy megnyitotta határait Olaszország felé. Ausztria, Csehország és Szlovákia sem nyitott meg Horvátország felé – jegyezte meg.

Ismertette: eddig 11 140 cég kapott bértámogatást, amelyet 145 ezer munkavállaló számára igényeltek. A fejenként átlagosan 163 ezer forintos támogatást a kormányhivatalok 104 ezer dolgozó után már megítélték. Közlése szerint, a pályakezdők elhelyezkedését segíti az a 80 milliárd forintos munkahelyteremtési bértámogatási program, amely 70 ezer álláskereső munkába állását szolgálja. A hat hónapos bértámogatás mellett, a munkáltatóknak további három hónapos foglalkoztatást kell vállalniuk, így 9kilenc hónapra biztosított a munkavállalás.

A miniszter beszámolt arról is, hogy a kormány végleg eltörli vállalkozások adóelőleg-felöltési kötelezettségét, amely érvényes a helyi iparűzési adóra is. Az intézkedés segíti a vállalkozások likviditását. További intézkedés, hogy az egyéni vállalkozók a fejlesztési tartalék összegét az eddigi 50 százalék helyett a nyereség teljes összegéig leírhatják. Jövőre az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszerben már csak a kockázatos termékek szállítását kell bejelenteni, és az egészségügyi ellátás jogosulatlan igénybe vétele esetében a korábbi három helyett hat hónap lesz arra, hogy a késedelmes fizetést rendezzék.

Közölte, a turizmusban év végéig érvényesek az adókedvezmények, amelyeket újabb járványhullám esetén, ismét szélesebb körben bevezethetnek.

Gulyás Gergely Igor Matovic szlovák miniszterelnök június 3-án, a pozsonyi várban tartott trianoni megemlékezéséről azt mondta: a magyar kormány álláspontja szerint, az itt élő nemzetiségekhez tartozók akkor jó polgárai Magyarországnak, ha megmaradnak jó szerbnek, szlováknak vagy románnak, hiszen ezáltal gazdagítják a magyar nemzetet. Azt láttuk most, hogy az új szlovák kormány is így gondolkodik, ez örömteli fejlemény – fogalmazott.

Az Európa Tanács Korrupció Ellenes Államok Csoportjának (Group of States against Corruption - GRECO) javaslatairól kifejtette: a kormány sok elemét, így például a bírákkal kapcsolatos javaslatok 50 százalékát teljesítette, miközben a GRECO-tagállamok átlagosan ennek 36 százalékát fogadták el. Vannak azonban olyanok javaslatok, amelyeket nem érdemes megvalósítani, ilyen a bírák mentelmi jogának korlátozása.

Hozzátette, hogy a kormány az elmúlt két ciklusban szigorú intézkedéseket vezetett be a korrupció visszaszorítására, a büntetési tételek és a  közbeszerzései szabályok lényegesen szigorúbbak, mint azelőtt, és ma gyakorlat a felelős gazdálkodás az állami vagyonnal, amely 2010 és 2018 között 7 ezer milliárd forinttal nőtt.

A május 22-én, a fővárosi Deák téren történt kettős gyilkossággal kapcsolatban a miniszter Orbán Viktor kormányfőt idézte, aki „2008-ban világossá tette: a bűnözésnek nincs etnikuma, cigánybűnözés nincs, cigány bűnözők vannak". Az államnak az a feladata, hogy fellépjen mindenkivel szemben, aki bűncselekményt követ el – jelentette ki.

Arról is beszélt, hogy az egészségügyben – a járványügyi helyzet tapasztalatai alapján – áttekintik a készletgazdálkodásra, finanszírozásra vonatkozó szabályozást azért, hogy a finanszírozási problémák megszűnjenek, hogy év végére ne állhasson elő kórházi adósság.

További kérdésre válaszolva, hangsúlyozta, hogy a kormány korábbi ígéretének megfelelően, továbbra is kész hatmilliárd forinttal hozzájárulni a Lánchíd felújításához.

Forrás: MTI/Hírklikk