Gurmai: a Fidesz-kormány nem segít talpra állni az egészségügyi dolgozóknak

HírKlikk 2021. április 13. 07:39 2021. ápr. 13. 07:39

A Fidesz-kormány semmilyen segítséget nem tervez nyújtani ahhoz, hogy a végletekig kizsigerelt egészségügyi dolgozók a járvány után kipihenjék magukat. Ez a Gurmai Zita MSZP-s képviselő által hétfőn a Parlamentben feltett kérdés nyomán derült ki. Rétvári Bence államtitkár szerint az orvosok és ápolók elégedjenek meg azzal, hogy nő a fizetésük.

A koronavírus-járvány hatalmas megterhelést jelent az egészségügyben dolgozók számára. Gurmai Zita erre hívta fel a figyelmet a Parlamentben, rámutatva: a magyar egészségügy jelenleg csak azért működik, mert az ott dolgozók emberfeletti teljesítménye még a felszínen tartja. Az MSZP-s politikus szerint az egészségügyisek a szabadidejüket és a pihenő idejüket áldozzák fel, hogy a többi honfitársuk megfelelő ellátást kapjon, ezért ezt az áldozatos munkát szabadidővel és rekreációs lehetőségekkel kellene honorálni. „A leterhelt egészségügyi dolgozók a járvány elmúltával megérdemlik, hogy visszakapják a járvány alatt feláldozott pihenőidejüket! Erre egyébként van is példa: az Egyesült Államokban számos sporteseményre, különböző rendezvényekre adtak ingyenes belépőket a beoltott egészségügyi dolgozóknak, hogy kikapcsolódhassanak” – mondta a képviselőnő, hozzátéve: az ilyen kedvezmények nem csak az egészségügyi dolgozókon segítenek, hanem azoknak az ágazatoknak is, amelyek bevétele a járvány miatt drasztikusan visszaesett.

Gurmai Zita azt is szóvá tette, hogy sok egészségügyi dolgozó még a túlmunkáért való díjazást sem kapta meg, sokan pedig azért mennek betegen is dolgozni, mert tartanak a 60 százalékos táppénztől. „Hogyan kívánják kárpótolni az egészségügyi és egészségügyben dolgozókat az áldozatos munkájukért? Hogyan kívánják számukra biztosítani, hogy pihenhessenek a koronavírus-járvány lezárulta után?” – tette fel kérdéseit az MSZP politikusa.

Rétvári Bence államtitkár a feltett konkrét kérdésre döbbenetes módon, egyáltalán nem válaszolt. A Fidesz-kormányt dicsérve, az ápolók és orvosok tervezett fizetésemeléséről kezdett beszélni, arról azonban egy szót sem ejtett, hogy az egészségügyi dolgozók milyen pihenési támogatást kapnak a járvány után. Ebből nagyjából sejthető a válasz: semmit. Gurmai Zita megkeresésünkre elmondta: felháborítónak tartja, hogy a Fidesznek ennyire nem számít az egészségügyi dolgozók mentális és fizikai egészsége, mivel nem segít nekik a járvány után talpra állni. A béremelésre reagálva pedig elmondta: a Fidesz továbbra is cserben hagyja például a szakdolgozókat, hiszen a bérkompenzációból őket egyszerűen kihagyták.