Gurmai Zita: milyen jogon kockáztatják emberek ezreinek az életét a hitvány titkolózással?

HírKlikk 2023. november 7. 12:30 2023. nov. 7. 12:30

A kórházi fertőzések körüli titkolózásról kérdezte a kormányt Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese napirend előtti felszólalásában a Parlamentben. A politikus szerint a kormány jobban fél, hogy kitör a pánik a kórházi fertőzések miatt, mint maguktól a fertőzésektől.

A napirend előtti felszólalásában teljesen jogos igénynek nevezte Gurmai Zita, ha valakinek kórházba kell mennie, előtte tudhassa azt, hogy milyen eséllyel fertőződhet meg az adott intézményben. „Abban a reményben kezdem a felszólalásomat, hogy a magyar kormány még nem húzta ki az Alaptörvényből az élethez való jogot, és nem is fogja” – mondta az MSZP frakcióvezető-helyettese. Gurmai Zita szerint ez azt jelenti, hogy mindenkinek joga van megóvni az életét, és ebben nem akadályozhatja meg senki. „Akkor mondják meg, miért titkolja a Fidesz-kormány és az általa fenntartott hatóságok azt a kimutatást, amelyből intézményekre lebontva tudhatnánk a kórházi fertőzések pontos számát. Továbbá miért nem akarják és miért nem engedik, hogy az illetékes szakbizottság tagjai és mi, ellenzéki képviselők is pontos adatokat, tényeket kapjunk a kórházi fertőzések számáról?” – tette fel a kérdést az MSZP-s politikus.

Felhívta a figyelmet, hogy ez szó szerint életbevágó információ lenne, mert a kórházi fertőzések jelentős számban halállal végződnek. Hozzátette, hogy míg Nagy-Britanniában vagy az Egyesült Államokban nyilvános adatbázisból lehet ellenőrizni, hány beteg hal meg egy-egy egészségügyi intézményben, addig Magyarországon ugyanez a kórházakra lebontott információ nem nyilvános, mert a kormány titkolni akarja a helyzet súlyosságát. Adatai szerint 2021-ben 16-20 ezer kórházi fertőzést azonosítottak, és az esetek csaknem fele halállal végződött.

„Ugye, értik, amit mondok? A betegek jelentős része belehal a kórházi fertőzésekbe, és eközben önök mit tesznek? Titkolják az egyes kórházak fertőzési adatait, mondván, nehogy megijedjen a lakosság” – mondta Gurmai Zita. Levonta a következtetést: a kormány nem a kórházi fertőzések magas számától fél. „Maguk nem attól félnek, hogy sok ezer ember kórházi fertőzésben meghal. A Fidesz-kormány attól fél, nehogy megtudja a közvélemény, milyen drámai a helyzet a kórházakban. Kimondom nyíltan: ez egy cinikus, embertelen és életveszélyes struccpolitika!” – tette hozzá az MSZP frakcióvezető-helyettese. Hozzátette, hogy a Direkt36 nevű portál egy éves nyomozás után cikksorozatot közölt a kórházi fertőzésekről, ezekből az oknyomozó cikkekből kiderült, hogy a helyzet még a hivatalos statisztikáknál máris sokkal súlyosabb, Gurmai Zita pedig úgy látja: ennek ellenére, kormány folyamatosan a homokba dugja a fejét.

A szocialista politikus közvetlenül Rétvári Bencének címezve a szavait, azt mondta: az államtitkár például még a probléma létét is tagadni szokta. „Államtitkár úrnak egyébként két trükkje van: az egyik, hogy azt mondja, Magyarországon kevesebb kórházi fertőzés van, mint az Európai Unió többi országában, csak éppen azt felejti el hozzátenni, hogy nálunk jóval kevesebb laborvizsgálatot is végeznek” – mondta Gurmai Zita, aki a statisztikákkal folytatta: ezer ápolási nap alatt nálunk három mikrobiológiai vizsgálatot végeznek, míg Angliában ez több mint 45. „Szóval nem azért kevés nálunk a hivatalos fertőzési statisztika, mert a helyzet olyan kiváló, hanem kevesebb a vizsgálat, és így sok fertőzés rejtve maradt. Kedves államtitkár úrnak mondom, hogy aki ilyen adatokra a hivatkozik, tudatosan félrevezeti a közvéleményt” – mondta az MSZP-s politikus, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a kórházi fertőzésekkel kapcsolatos közbeszéd nem az egészségügyi dolgozók elleni támadás. „Erről szó sincs, nem az orvosok és a nővérek a felelősek azért, hogy az intézmény fenntartója nem ad pénzt a fertőzések megelőzésére. Nem a magyar egészségügyi dolgozók a felelősek azért, hogy egy magyar kórházban átlagosan csak 7,4 liter alkoholos kézfertőtlenítőt használnak ezer ápolási nap alatt, miközben uniós átlag 20 liter. Nem az egészségügyi dolgozók az okai annak, hogy a magyar kórházakban az ágyaknak csak az 1,4 százaléka van egyágyas kórtermekben, miközben a fertőzések terjedését ez gátolná a leginkább” – mondta a beszédében Gurmai Zita, aki azt javasolta: lépjenek át a trükkökön, a kormány ne takarózzon azzal, hogy a kórházi fertőzések terén jók a magyar statisztikák, és ne bújjanak az egészségügyi dolgozók háta mögé sem, mert őket nem támadja senki. „A kérdés egyedül a kormánynak szól: miért titkolják azt, hogy hány kórházi fertőzés van az egyes kórházakban? Miért nem teszik hozzáférhetővé ezeket az adatokat? Felteszem a kérdést még egyszerűbben is: milyen jogon kockáztatják emberek ezreinek az életét a hitvány titkolózással?” – kérdezte a szocialista politikus a beszéde végén.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom