Gyanúsított van, vádemelés még mindig nincs a milliárdos pécsi Volvo-gate ügyében

HírKlikk 2020. június 1. 08:18 2020. jún. 1. 08:18

Három magyar és egy holland gyanúsítottja van a 2015-ös, használt pécsi buszbeszerzéssel kapcsolatos korrupciós ügynek. A szabadpecs.hu értesülése szerint a rendőrség lezárta a nyomozást, de az ügyészséghez még nem küldték meg a papírokat a vádemelési javaslatról.

A nyomozás lefolytatására a Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség felügyelete mellett kijelölt Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság a portál érdeklődésére közölte, hogy az ügyet három gyanúsítottal szemben lezárta, azonban az újabb ügyvédi beadványokra tekintettel, az iratokat az illetékes Baranya Megyei Főügyészségnek még nem továbbította.

A rendőrség azt is írta, hogy egy külföldi gyanúsított vonatkozásában az ügy – az alapeljárástól elkülönítve – jelenleg folyamatban van, függetlenül az előzőekben írtakról, A Szabad Pécs értesülése szerint egy holland üzletemberről van szó.  

Mint ismert, a 3,5 milliárd forintos buszbeszerzést 2015-ben egy pécsi önkormányzati cég bonyolította le, a Tüke Busz, de éppen a beszerzési értékhatár miatt, a pécsi önkormányzat közgyűlésének jóváhagyására, azaz politikai döntésre volt szükség a beszerzéshez. Ezt az akkor Pécset irányító Fidesz-KDNP közgyűlési többség szavazta meg, a városvezetés előterjesztésére. Ennek ellenére – a portál szerint –, a nyomozás során nem idéztek be egyetlen politikus sem.

A négy gyanúsítottból három magyar, és közülük egy név vált ismertté, Csengő Andrásé. Az üzletember az azóta fideszes érdekkör kezébe került Pécsi Sörfőzde vezérigazgatója volt korábban, sőt, a Holland Királyság volt tiszteletbeli konzulja is – erről a posztjáról a Szabad Pécs szerint, szokatlan módon, önként mondott le 2010-ben.  

A rendőrség tájékoztatása alapján, a nyomozást különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó bűncselekmény és pénzmosás gyanúja miatt folytatta a hatóság.

Vagyis ez az ügy minősítése. Ami amúgy az eljárás során – a rendőrség rendelkezésre álló adatai alapján – egy alkalommal módosult, így lett különösen jelentős értékre elkövetett, vagyon elleni bűncselekmény és pénzmosás bűncselekmény gyanúja az ügy minősítése, illetve ezért fejezte be ezzel a minősítéssel a nyomozó hatóság az ügy vizsgálatát.

Korábban a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, hűtlen kezelés bűntette miatt indított a Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség felügyeletével, 500 millió forintot meghaladó vagyoni hátrányt okozó bűncselekmény elkövetése miatt.

A portál érdeklődésére, hogy mikor érhet véget az eljárás, a napokban azt a választ kapták, hogy az alapügy vonatkozásában, a beadvány elintézését követően, az iratokat a nyomozó hatóság továbbítja az ügyészségre, az elkülönített ügy vizsgálata pedig jelenleg folyamatban van.