Gyárfás-ügy: kirakat-per?

Németh Péter 2019. szeptember 17. 16:29 2019. szept. 17. 16:29

Nem maradhatott sokáig titok, mikor is lesz az első tárgyalás Gyárfás Tamás ügyében; mint azt portálunk is közölte –a Pesti Srácok információja nyomán -, hogy november 12-én lesz az a nap, amikor a Fenyő-gyilkosság felbujtásával megvádolt egykori Nap Tv-tulajdonos a bíróság elé fog állni. Az hírt a vádlott ügyvédje, Zamecsnik Péter is megerősítette a Hírklikknek.

Mint ismeretes az ügyvéd volt az, aki az ATV-s szereplésekor nem akarta a pontos napot megnevezni, mint mondta, így túl nagy az érdeklődés az esemény iránt. Az első alkalom csak előkészítő tárgyalás, ezen alkalommal ismerteti álláspontját a vádhatóság, és a védelem is.

Zamecsnik elmondta: a védelemnek nincs különösebb mondanivalója, tekintettel arra, hogy Gyárfás nem követett el bűncselekményt, senkit nem bízott meg és nem bujtott fel gyilkosság elkövetésére. Az ügyész nyilván ismertetni fogja a saját álláspontját; ezen a napon tanúk meghallgatására nem kerül sor. Éppen ezért, emelte ki Zemecsnik, rövid tárgyalási napra számít, szerinte legfeljebb délig tart majd az ülés.

Arra a kérdésre, hogy ekkor hangzik-e majd el az az egyezségi ajánlat, amelyről Ibolya Tibor néhány napja beszámolt, az ügyvéd kijelentette: arra nincs semmi szükség, hiszen maga a vádirat tartalmazza a javaslatot, vagyis azt, hogy ha ügyfele beismerő vallomást tesz, akkor 12 év fegyházzal zárulhat az ügy.

Ilyesmiről azonban szó sem lehet, ez ügyben már nyilatkozott a védő, de maga Gyárfás is több alkalommal hangsúlyozta ártatlanságát. Ezért is lesz rövid az első tárgyalási nap, a későbbiekben azonban hosszú, elhúzódó eljárást jósol az ügyvéd.

Mint azt korábban elmondta: ha kell, mondatról mondatra fogják elemezni azokat a hangfelvételeket, amelyekkel az ügyészség elsősorban kívánja igazolni Gyárfás bűnösségét. Ezek a felvételek azonban, állítja mind Gyárfás, mind Zamecsnik, sehol sem tartalmaznak olyan párbeszédet, amely igazolná, hogy az egykori médiatulajdonos visszaigazolta volna Portik Tamás provokatív mondatait, sőt, több tucat olyan beszélgetés található, ahol Gyárfás határozottan visszautasít minden sejtetést.

A Pesti Srácok azt is tudni véli, hogy nem pusztán a hangfelvételekkel áll majd elő a vád, hanem számos tanút kíván kihallgattatni, így többek között Kuncze Gábor egykori belügyminisztert és Friderikusz Sándor műsorvezetőt is. Megemlítik azt a Kovács Lajost is, aki magas rangú rendőrtisztként, szinte megszállottként akarta Gyárfásra bizonyítani a bűnösségét, és aki a Hírklikknek nyilatkozva, a vádemelés után, azt mondta: nem tartja feltétlenül elegendőnek a bizonyítékokat arra, hogy elítéljék Gyárfás Tamást.

Az különben a Pesti Srácok írásából nem derül ki, hogy a tanúkra vonatkozó információk is az ügyészségtől származnak, vagyis megint a szokásos kiszivárogtatásról van-e szó, vagy hivatalos tájékoztatást kapott a portál. Végső soron mindegy is, ma elég erősnek tűnik az a gyanú, hogy nem pusztán büntető-, hanem politikai ügyet is akarnak egyesek a tárgyalás-sorozatból provokálni. Hogy mikorra várható elsőfokú ítélet, annak megjóslására senki nem vállalkozott, annyit azonban megtudhattunk: gyors lefolyású nem lesz a tárgyalás.