Gyűlik az adomány Iványiéknak, de még csak az életmentéshez elég 20 millió jött össze

NVZS 2024. július 23. 14:15 2024. júl. 23. 14:15

Az utóbbi néhány napban mintegy 20 millió forintnyi adomány gyűlt össze civilektől Iványi Gáboréknak, ami életmentő, de miután csak néhány napnyi fennmaradáshoz elegendő, ezért arra kérik az embereket, hogy aki tud, továbbra is segítsen – mondta el a Hírklikknek Vajay Zsófia sajtószóvivő. Az első félévben összesen már egymilliárd forintot meghaladó összeget tartott vissza az állam az Iványi Gábor lelkészhez köthető vallási és karitatív tevékenységeket, továbbá az állam helyett különféle egészségügyi, illetve oktatási feladatok fenntartását végző intézményektől. A múlt héttől pedig inkasszálták, lenullázták és ezt fokozva, még adóssággal is megterhelték valamennyi intézményi számlájukat. Összesen fél napi működésre elegendő pénzük maradt, miközben az illetékesekhez intézett megkereséseikre még nem reagáltak.

Egyelőre, de csak átmenetileg megmenekültek a bezárástól a Magyar Evangéliumi Testvérközösséghez (MET), s az Oltalom Karitatív Egyesülethez (OKE) köthető – hajléktalan szálló és kórház, oktatási és szociális feladatokat ellátó – intézmények, köszönhetően azoknak a civileknek, akik a pár nappal ezelőtti felhívásra reagálva, már nem a szokásos bankszámlákra, hanem egy újonnan megadottra küldték el az adományaikat. Ezekből – tudtuk meg Vajay Zsófia sajtóstól – kedd reggelig 20 millió forint jelent meg a számlán, amiért nem győznek hálásak lenni az adakozóknak és a helyzetet világgá kürtölő civil szervezeteknek, a sajtó munkatársainak. „Ez ugyanis életmentő, de miután a napi alapfokú működésünkhöz kétmillió forint szükséges, minden további adományt is nagyon szépen köszönünk” – fogalmazott, megjegyezve: szükségük van a folyamatos adakozásra, mivel belátható időn belül nem várható megoldás az ügyükben. Ezt a véleményt támasztja alá az is, hogy ők ugyan mindent megpróbálnak, de eddig az illetékesek nem reagáltak a leveleikre, megkereséseikre. 

Az eddig meghirdetett támogatói számlaszámaink átmenetileg nem elérhetők. Kérjük, adományaikkal ideiglenesen támogassák a szociális munkát, a hátrányos helyzetűek oktatását segítő SZALMASZÁL a Hajléktalanokért Közhasznú alapítványt. A legkisebb adomány is óriási változást hozhat!” – tette közzé a MET július 19.-én, a honlapján, megadva az adományozáshoz szükséges információkat. A nyilatkozatban arról is adtak információt, hogyan tud segíteni az, aki készpénzben szeretne adakozni. (Erről ld. keretes írásunkat)

Ide utaljanak, ha tudnak!

SZALMASZÁL a Hajléktalanokért Közhasznú alapítvány.

10400140-00033688-00000006 (K&H)

IBAN: HU52 1040 0140 0003 3688 0000 0006

SWIFT/BIC: OKHBHUHB

Emellett a MET pénztárában minden nap 9-16 óra között személyesen is leadhatják készpénzadományaikat a 1086 Budapest, Dankó u. 15. szám alatt.)

Tartós élelmiszeradományt folyamatosan és hálásan fogadunk a 1086 Budapest, Dankó u. 11. portáján.

A közleményben felvázolták azt is, miért van szükségük – nem először, és ismerve a körülményeket, vélhetően sajnos nem is utoljára – a civilek segítségére. A NAV ugyanis július 16-án – váratlanul – elkezdte inkasszálni az Iványi Gábor által fémjelzett MET, Oltalom Karitatív Egyesület és a Wesley János Lelkészképző Főiskola valamennyi intézményi bankszámláját. Nemcsak lenullázta azok egyenlegét, hanem jelentős tartozást is terhelt rájuk.

A számlákról a működésre félretett összegeken túl, leemelték azokat a pályázati pénzeket is, amelyeket konkrét projektekre nyertek el, és szigorú elszámolási kötelezettségeket vállaltak az összeg elköltésével kapcsolatban. A szegedi iskolájuk tornatermének felújítására kapott mintegy 8 millió forintos pályázati támogatása is eltűnt a számláról, bár már el is kezdték a bontási munkálatokat. Az Erasmus és az amerikai NDI pályázatain nyert euró- és dollártámogatásokat is inkasszálták – írták.

Ahogy azzal a Hírklikk számtalan esetben foglalkozott: sok-sok – kénytelenek vagyunk ilyen élesen fogalmazni – aljas lépést tettek már Iványi Gáborék ellen azóta, hogy a lelkész – aki amúgy Orbán Viktor és Lévay Anikó esketője, illetve első lányuk, az azóta csodás karriert befutott Ráhel keresztelője volt – évekkel ezelőtt visszautasította Orbán kérését, hogy egy választási kampányban üljön fel a pódiumra, mint az őt, a politikáját támogató híres ember. A jelek szerint Orbán bosszút esküdött, s erre használja az állami hatóságokat, a minisztériumokat stb. Nem riasztotta vissza az sem, hogy Strasbourgban is Iványiéknak adtak igazat a bírák. 

De álljanak itt azok a lépések, amelyek a jelenlegi helyzet kialakulásához vezettek, Iványi Gáborék összefoglalója szerint:

2011, a MET korábbi egyházi státuszának alkotmánysértő elvétele óta a kiegészítő támogatás, azután a normatív állami támogatás részleges majd teljes elvonásával kellett ugyanazokat az államtól átvállalt szociális és oktatási feladatokat ellátnunk.

A Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság ítéletét a státusz visszaállításáról a magyar állam nem hajtotta végre, az ebből adódó forrásmegvonások következtében a MET jelentős összegű köztartozást halmozott fel.

Csak 2021-ben kapták vissza az egyházi 1 százalék gyűjtésének jogát, a technikai számukat, így a több éves kiesés miatt jelentős kiegészítő bevételtől estek el. (Megjegyzendő, hogy legutóbb, a 2023-as felajánlások „eredménye” szerint a MET volt a 4. legtöbb 1 százalékot kapó egyház, 718 millió forintot meghaladó összeggel, illetve az OKE pedig a 15. a civil szervezetek listáján közel 72 millió forinttal.)

Már 2023-ban az állami normatívákból kezdték elvonni a köztartozásokat, így a MET a béreket éppen fedező támogatáshoz sem jutott hozzá teljes összegben, ezért majdnem fél éven át nem kaptak fizetést a munkavállalóik.

Az ügyészség megtámadta az Alkotmánybíróság jogerős döntését bejegyzett egyházi státuszukról, amit a Kúria jóváhagyott, így a státusz megváltozott. Nyilvántartásba vett egyházzá visszaminősítve elesnek az 1 százalékos felajánlások után járó kiegészítő támogatástól, ami többszáz milliós összeget jelent. Alkotmánybírósági panasszal éltek, határozatot még nem kaptak.

A MET megbízott egy szakértői csoportot, amely egy gazdasági intézkedési, majd egy adósságrendezési tervet nyújtott be a NAV és a Belügyminisztérium illetékes vezetőinek, hogy a krízishelyzetben is fenntarthassák az ellátottjainak nyújtott szolgáltatásaikat. Ezekben a szakmai anyagokban egyértelművé tették, hogy az állami normatív támogatásokból, átszervezések és válságköltségvetés bevezetésével az intézményrendszerük fenntartható, folyamatosan működtethető. Benyújtották az ütemezett, intézményekre lebontott tartozásrendezést, amely öt éven belül lehetővé teszi minden köztartozásuk visszafizetését.

Személyesen tárgyaltak a BM, a NAV illetékeseivel, javaslataikat figyelembe véve kiegészítették a beadványokat, és eredményes tárgyalásokat folytattak szolgáltatóikkal a közüzemi tartozások részletekben való rendezéséről, és a törlesztés későbbi megkezdéséről.

Iványi Gáborék még mindig 600 munkavállalóval dolgoznak, ők látják el a több ezer, többségében hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű diáknak, hajléktalan, krízisben lévő, illetve idős embernek nyújtott pótolhatatlan szolgáltatással összefüggő feladatokat. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom