Ha a törökök nem, akkor mi sem tárgyalunk a svédek NATO-csatlakozásáról

HírKlikk 2023. november 2. 17:15 2023. nov. 2. 17:15

Jövő héten sem tárgyalja az Országgyűlés a svéd NATO-csatlakozást, de meghosszabbítják a veszélyhelyzetet. Döntenek viszont a honvédség csádi katonai missziójának indításáról és a háborús veszélyhelyzet újabb fél évvel történő meghosszabbításáról.

Jövő héten azonban nekikezd a parlament az adó-, a büntetőjogi-, és igazságügyi törvénycsomag tárgyalásának is.

Négy teljes napon át ülésezik az Országgyűlés, ebbe a menetrendbe nem fér bele továbbra sem a lassan 16 hónapja tárgyalásra váró javaslat Svédország NATO-csatlakozásáról – tudta meg a hvg.hu egy birtokába került javaslatból.

Magyarország mellett még Törökország nem döntött a svédek csatlakozásáról, az utóbbi parlamentje viszont már elkezdte tárgyalni a kérdést. A kormánypárti politikusok jellemzően tagadják, hogy a két ország összejátszana, de a látszat mindenképp ez – teszi hozzá a lap.

A Házbizottság csütörtök 15 órára meghirdetett ülésére készített napirendi javaslat szerint a 13 órakor kezdődő hétfői ülésnap, kedden, szerdán és csütörtökön is 9-kor kezdődik majd az ülés és ezeket este 22 óráig tervezik. Hétfőn fontos szavazás is lesz például a honvédség csádi katonai szerepvállalásáról.

Ugyancsak hétfőn tervezik a november végén lejáró, az Ukrajnában zajló háború miatt érvényben lévő háborús veszélyhelyzet meghosszabbítását, amely így újabb fél évig, 2024. május 23-ig lenne érvényben.

Kedden több javaslat általános vitáját tervezik, szerdán folytatódnak az általános viták például az energetikai tárgyú vagy az atomenergiáról szóló javaslattal. Csütörtökön pedig a sport- és az adótörvények vitája kerül sorra.

Forrás: hvg.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom