Ha az Európai Unió olyan lenne, mint Magyarország…

Föld S. Péter 2019. április 20. 13:58 2019. ápr. 20. 13:58

Ahogy közelednek az európai uniós választások, sokakban felvetődik a kérdés, hogy a Fidesz, amely látványosan utálja az Európai Uniót, miért akar minél több képviselőt delegálni az Európai Parlamentbe? (A havi kb. kétmilliós fizetéssel érvelni nem ér - ennyi pénzt máshonnan is el lehet lopni.) A felvetés azért is időszerű, mert vannak olyan vélekedések, hogy Orbán Viktor kivezetné Magyarországot az Európai Unióból.

A válasz egyszerű: Orbán és a Fidesz nem akarja otthagyni az Európai Uniót, csak megreformálná. Olyanná alakítaná, hogy az nekünk is tetsszen. A „nekünk” alatt Orbán Viktort kell érteni, aki azt szeretné, ha az Európai Unió is olyan lenne, mint Magyarország.

Pedig, ha az Európai Unió olyan lenne, mint a mai Magyarország, az nem volna jó senkinek.

Legkevésbé Orbánnak és Fidesznek lenne jó, mert ebben az esetben az EU épp olyan elzárkózó és kirekesztő lenne, mint amilyen a mai Magyarország. Hiányozna belőle a szolidaritás, és ebből kifolyólag nagyon megnézné, mire ad pénzt. Nem szórná számolatlanul, ahogyan tette ezt eddig, és – talán valamivel visszafogottabban - teszi a továbbiakban is. Ugyanolyan elutasító lenne a lemaradókkal, mint amilyenek mi vagyunk az üldözöttekkel, valamint minden rendű és rangú elesettel.

Az Európai Unión persze lenne mit megreformálni, de nem úgy, ahogyan azt Orbán és a Fidesz szeretné. Az Európai Unió ugyanis egészen más értékeket vall, mint a mai Magyarország.

Ha majd Orbán és a Fidesz újból felismeri Magyarország valódi érdekeit, vagyis, hogy együttműködni hasznosabb, mint háborúzni, akkor lehet majd azon gondolkodni, hogy mi, magyarok mit tehetnénk hozzá az Európai Unió megreformálásához.