Ha Fico Győz Szlovákiában, Putyinnak Orbán mellett lesz még egy trójai falova

HírKlikk 2023. szeptember 8. 20:50 2023. szept. 8. 20:50

Robert Fico esetleges szlovákiai választási győzelmével Putyin új szövetségesre tehet szert Európában, és a következmények súlyosabbak lehetnek, mint amennyire Európa ezt ma érzékeli.  

A Microsoft portálján közölt cikk szerint Fico győzelme a kelet felé fordulást jelezné, és veszélyt jelentene Szlovákia függetlenségére – mondta Michal Simecka, Fico ellenfele. 

A legutóbbi, augusztusi felmérések szerint Fico SMER-SSD pártja vezet 20 százalékkal, Simecka pártja 15 százalékon áll. John Kampfner, a The Guardian szemleírója úgy látja, hogy az esetleges Fico-győzelemnek sokkal súlyosabbak a következményei, mint ahogyan azt Európában gondolnák. Ficót Orbán Viktor Putyin-barát magyar miniszterelnökhöz hasonlítják, és populistának, „Trump visszhangjának” tekintik. Simecka kijelentette: „Orbán Viktor sokáig volt Putyin egyetlen trójai falova az Európai Unióban, és reális a veszély, hogy Fico a partnere lesz, ha győz”.

Szlovákia az orosz támadás óta fenntartás nélkül támogatta Ukrajnát még katonailag is, és Simecka a győzelme esetére e támogatás folytatását ígéri. Ezzel szemben Fico kilátásba helyezte, hogy ha győz, ez a támogatás meg fog szűnni, és elhatárolódott az „ukrán fasisztáktól”.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom