Ha fizetünk, akkor jobban szeretnek bennünket

NVZS 2019. szeptember 6. 09:40 2019. szept. 6. 09:40

„Attól még nem fognak a Nagykörúton rallizni a magyar katonák, hogy városi használatra is alkalmas harci járműveket vásárol a kormány” – oszlatta el az esetlegesen felmerülő aggodalmakat Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő. Azzal kerestük meg, hogy a török lapok a napokban arról számoltak be, hogy Magyarország a városban is bevethető Ejder Yalcin 4x4 típusú páncélozott harci járműveket vásárol Törökországtól. Tarjányi szerint a városi alkalmasság a kötelező műszaki jellemzők egyike ennél a haditechnikánál. A haderőfejlesztésre szükség van, s a kormány a külpolitikai feszültségek elsimítására is használja a beszerzéseket.

A beszerzés – amelyről egyébként már májusban kiszivárogtak információk – biztosra vehető Tarjányi Péter szerint, mivel „a török sajtó nem merne leírni ilyet, ha nem lenne mögötte valami”. Amit tudni – s ezt a Népszava vette észre – az annyi, hogy Magyarország török Ejder Yalcin 4x4 típusú páncélozott harci járműveket vásárol, bár arról nem szól a fáma, hogy mikor, mennyiért és hány járművet venne a kormány. Az azonban valószínűnek tűik, hogy  a török elnök, Recep Tayyip Erdogan novemberi budapesti látogatására időzítik a bejelentést. Ha az üzlet megvalósul, akkor Magyarország lesz az első uniós (és egyébként a hatodik ország), amely vesz ilyen török haditechnikát. A négykerék meghajtású, 14 tonna saját tömegű, városban és a legkeményebb terepen egyaránt bevethető monstrumnak többféle verziója van, akár légvédelmi rendszerrel is felvértezhető, de határrendészeti járműként is bevethető – mutatnak rá a török lapok.

Már májusban lehetett tudni

Megjegyzendő egyébként, hogy már májusban felmerült a beszerzés kérdése: mint egy török lap alapján a Hírklikk is beszámolt akkor róla, török gyártású páncélozott harci járművek tűntek fel a magyar Honvédség Napja alkalmából a budaörsi repülőtéren rendezett eseményen – mégpedig két járműtípus, amelyek közül az egyik az az Ejder Yalçın 4x4 volt, amelynek vásárlásáról most tényként írnak a törökök. Tavasszal már a magyar honvédség jelképeivel és magyar zászlóval voltak ellátva ezek a járművek – ahogy arról a budaörsi repülőtéren készült, és hivatalos forrásból közreadott fotók is tanúskodtak. A bemutatón a már hadrendben lévő, valamint közbeszerzési eljárásokban szereplő járműveket mutatták be.

A pénz beszél, a kapcsolatok javulnak

„Törökország NATO-szövetségesünk, így semmi meglepő nincs abban, hogy onnan is szerez be a magyar kormány haditechnikát a Zrinyi 2026 program keretében” – szögezte le portálunknak Tarjányi Péter. Hozzátette: „a haderőfejlesztés már nagyon ráfért a Magyar Honvédségre”. Emlékeztetett arra, hogy a program keretében már eddig is olyan beszerzések történtek, mint a Németországól vásárolt Leopard 2 A7 harckocsik, illetve önjáró lövegek, továbbá üzletek körvonalazódtak amerikai páncéltörők, illetve légvédelmi rakétarendszer vásárlására.

Ezzel együtt is érdekesnek tartja, hogy a törököktől vesszük ezt a fajta haditechnikai rendszert. „Körvonalazódik az a külpolitika, ami megjelent már a katonapolitikai fejlesztésekben is” – mondta. Ennek lényege, hogy mindenkivel megpróbálunk jóban lenni.

Persze komoly okok miatt teszi ezt a kormány. „Az ellenzék sokáig nem értette, hogy miért halnak el, de legalábbis csendesednek látványosan az Orbán-rezsimet Németországból, illetve az USA-ból érő  kemény bírálatok: az egyik oka nem más, mint hogy a magyarországi belpolitikai problémák külföldi bírálatait egy-egy jó üzlettel, egy-egy ilyen komoly értéket képviselő beszerzéssel el lehet simítani” – fejtette ki Tarjányi. Aki szerint „ha fizetünk, akkor jobban szernek bennünket”.

Törökországra leszűkítve pedig „a törökök egyik fontos szövetségesünk, s a kapcsolatot az ezt számszerűsítő haditechnika vásárlása még szorosabbra vonja”.

Félni nem kell

Lehet, hogy az ember már lassan üldözési mániában szenved, de attól még tény, hogy sokakban felmerül, miért van olyan harci terepjáróra szüksége a Magyar Honvédségnek, amely a specifikációjában kitér arra, hogy városi bevetésre is alkalmas – vetettük fel a biztonságpolitikai szakértőnek. Tarjányi ebben semmi különöst nem lát, mivel „a hadsereg szállító harcijármű-kapacitásának műszaki jellemzői között ott kell legyen, hogy nem csak terepen lehessen bevetni, hanem városi környezetben is mozgatni, szükség van erre a szállítási kapacitásra is”. Megjegyezte: ”Ettől még nem fognak a Nagykörúton rallizni a magyar katonák”.