„Ha Orbán megbukna, akkor egy újabb Orbán jönne"

HírKlikk 2019. augusztus 5. 16:16 2019. aug. 5. 16:16

Vona Gábor, a Második Reformkor Alapítvány alapítója a pártmentes önkormányzatiság megvalósulását szorgalmazza. A jelenlegi rendszer szerint pártok, egyesületek küldhetnek jelölteket, illetve magánszemély indulhat önkormányzati választáson. Ő ebből kivenné a pártokat.

Az egykori Jobbik-elnök bejelentette, hogy legújabb terve szerint másfél–kéthavonta egy ügyet megvitatásra javasol a magyar civil társadalomnak, majd a végén törvényjavaslatot készít. A dolog úgy nézne ki tervei szerint, hogy van egy nyers javaslattétel, azt társadalmi vitára bocsátaná, online szavazással, kerekasztal-beszélgetésekkel, fórumokkal, esetleg konferenciákkal.

Majd ha ennek a kampánynak vége lesz, akkor a törvényjavaslatot elküldené a parlamenti pártok frakcióinak és a független képviselőknek - derül ki az index.hu tájékoztatásából.

Azt mondta, ötletének három célja van: motiválni, jó értelemben provokálni, és támogatni a civil szférát, a polgári társadalmat. Vona szerint az ország legsúlyosabb problémája, hogy nincs ma erős, érdekérvényesítésre képes civil, polgári társadalom, a politika pedig kihasználja ezt. A pártpolitika látja, hogy nincs rajta civil kontroll, aki ez ellen fellázad, azt pedig eltapossa.

Orbán rendszere is erre épül, hogy nincs civil kontroll. Ha Orbán megbukna, akkor újabb Orbán jönne, ahogy Orbán is egy új Kádár János - hangsúlyozta.

Vona szerint egyébként a pártok inkább csak ártanak az önkormányzati munkának, beszűkítik a vitákat, értelmes ügyeket gáncsol el a pártos logika. Plusz meg is különbözteti a településeket, ugyanis jobban dotálják azokat a településeket, ahol az épp aktuális kormány pártjának embere a vezető.