„Ha valaki illegális határátlépőket engedett be Európába, az Orbán volt"

HírKlikk 2020. október 22. 05:00 2020. okt. 22. 05:00

Abszurdnak tartja Gerald Knaus, a European Stability Initiative (ESI) vezetője, hogy a hatóságok a Magyar Nemzet szerint azt vizsgálják, vádat emeljenek-e ellene az alkotmányos rend megdöntésére tett kísérlet miatt.

A kormánypárti lap cikksorozatot szentelt a „Soros karmestereként" emlegetett Knausnak, a többi között azt fejtegetve, hogy ő, illetve a European Council on Foreign Relations (ECFR) nevű lobbiszervezet milyen kommunikációs offenzívát indított az ország ellen, az ESI pedig „árnyékjelentéseket" készít a „hálózat" tagjainak.

Knaus a HVG-nek adott interjúban azt mondta, ők egy berlini székhelyű civil szervezet, amely angolul és németül publikál, de magyarul még soha nem tettek közzé semmit.

Két hónappal ezelőtt engem Budapesten legfeljebb ha húsz ember ismert. Már hogyan lehetnénk mi Magyarországon bármire veszélyesek? Az ilyen képtelenségekkel nem nekünk, hanem a hazai kritikusoknak üzen a rendszer: bárkiből készek közellenséget csinálni.

Orbán Viktor miniszterelnök világképével van nézeteltérése, a problémát pedig a retorikában és az azt agresszíven kiszolgáló, hatalmi eszközökkel kialakított médiaviszonyokban látja. Arra a kérdésre, hogy bevándorlásügyben nem kéne-e felülírni azt a 2015-ös ítéletet, hogy Orbán a gonosz, Merkel a jó, Knaus azt felelte, a határkerítés elkészültéig Magyarországon keresztül áramlottak százezrek Nyugat felé.

A külső schengeni határ, amit meg kellett volna védeni, a magyar-szerb volt, nem az osztrák-német. Nem kritizálom Orbánt, hogy nem tudott feltartóztatni százezreket, arra nem volt módja. De ha valaki illegális határátlépőket engedett be Európába, az ő volt. A politikai manipuláció mesterműve, ahogy ezt kommunikációval megfordította.

Forrás: HVG