Hadat üzentek a cigányszósznak

HírKlikk 2020. augusztus 23. 09:54 2020. aug. 23. 09:54

Nem a fogyasztóvédelem lépett akcióba, hanem az újult erőre kapott politikai korrektség nevében száműztek több portékát is. Hiába keressük majd megszokott formájában az Uncle Ben’s ételeit, de a Knorr cigányszószát sem fogjuk megtalálni megszokott formájában. A cigánypecsenye és a cigánykerék egyelőre marad.

A Blikk beszámolója szerint, a német élelmiszergyártó tulajdonosa, az Unilever a napokban jelentette be, hogy a népszerű termékét „magyar stílusú paprikaszósz”-ra kereszteli át, ugyanis a korábbi elnevezésnek szerinte rasszista áthallása volt.

Hét évvel ezelőtt, Hannoverben egy helyi civil szervezet már hadat üzent a cigánypecsenyének és a cigánymártásnak, ám akkor csak az étterem étlapjainak átírását tudta elérni, a gyártók a tradíciókra hivatkozva ellenálltak. Azzal érveltek, hogy a cigánymártás elnevezést több mint száz éve használják, és amúgy sincs benne semmi kivetnivaló. A kezdeményezés mögé anno még a Németországi Szintik és Romák Központi Tanácsa sem állt be, a Knorr mostani döntését viszont már üdvözölte.

– A cigány kifejezés a többségi társadalom által választott és leegyszerűsítő előítéletekkel terhelt elnevezés, amelyet a kisebbség legtöbb tagja elutasít – vélte Romani Rose, a szervezet elnöke.

Ábrahám Róbert roma vlogger szerint, viszont a túltolt politikai korrektség nem a kívánt hatást éri majd el. – Semmi köze a rasszizmushoz annak, hogy egy ételt cigánynak nevezünk. Azt gondolom, hogy a cigány emberek sem sértődnek meg a cigány kifejezésen, ez nem szitokszó, legalábbis nem annak szánták – nyilatkozta a lapnak Ábrahám.

A fűszeres német szószt jellemzően húsok, például a bécsi szelet mellé használják, és itthon is népszerű.

Forrás: Blikk