Hajléktalan: eggyel több dolog van, amibe belepusztulhatok

HírKlikk 2020. november 23. 16:14 2020. nov. 23. 16:14

A járvány miatt jóval körülményesebb az átmeneti szállók férőhelyeinek feltöltése. Folyamatosan tesztelik a fővárosi hajléktalanokat, közülük jelenleg 22 embernek van pozitív tesztje, ők kórházban vannak.

Most csak ételért, de leginkább infókért járok el, amíg lehet, a szállókon kívül maradok – nyilatkozta a Népszavának a Széll Kálmán téren József, aki hajléktalanként él a fővárosban. Állítása szerint, „eléggé képben van” a járványról, de könnyen le lehet maradni, például a kötelező utcai maszkviselés hirtelen bevezetéséről is csak a rendőröktől értesült, máskor szociális munkások osztják meg vele az új szabályokat, maszkot is tőlük kap.

– Mit csináljon az ember? Eggyel több dolog van, amibe belepusztulhatok, mit számít az? – mondta a lapnak egy másik hajléktalan férfi a Kálvin téren.

A szakemberek szerint ,a korábbi években az időjárási körülményektől függően, fokozatosan teltek meg a szállók, azonban idén jóval körülményesebb az átmeneti szállók férőhelyeinek feltöltése. – Már most is tapasztaljuk, hogy mivel negatív PCR-teszt kell a szállóra való felvételhez, lassan tölthetők fel a férőhelyek. Vannak aggodalmaink, hogy a decemberi fagyokban is maradnak szabad ágyak – mondta Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója.

A szakember hangsúlyozta, alapvető érdek, hogy senki ne fagyjon meg az utcán, eközben ügyelni kell a járvány terjedésének megakadályozására is. A jelenlegi szabályozásban annyi rugalmasság van, hogy a tél közeledtével, időszakos férőhelyeket is kialakítanak, például éjjeli menedékhelyeken és nappali melegedőkön is vannak ágyak, amik szükség esetén megnyithatók. Ahhoz, hogy egy hajléktalan átmeneti szállásra, vagyis hétköznapi értelemben vett hajléktalanszállóra költözhessen, két negatív PCR-teszttel kell rendelkezzen. Nem kell viszont teszteredmény a nappali melegedőkre és az éjjeli menedékhelyekre való bejutáshoz.

Ha egy hajléktalannál igazolódik a fertőzés, nem a szálláson különítik el, hanem automatikusan kórházba viszik, függetlenül attól, hogy súlyos tüneteket produkál-e. A szakemberek ezt teljesen észszerűnek nevezték, hiszen a szállón nem tudnak karantént kialakítani, illetve az utcára „egyenesen őrültség” lenne kiengedni a fertőzötteket.

Forrás: Népszava