Harangozó Gábor: erős szociáldemokrácia tudja kiharcolni a magas béreket

HírKlikk 2023. szeptember 23. 08:15 2023. szept. 23. 08:15

A Jóléti Magyarország programjáról, az ellenzék előtt álló kihívásokról és a lecsúszó Magyarországról beszéltek az MSZP politikusai Székesfehérváron, a Jóléti Magyarország című fórumsorozat soron következő állomásán.

Két botrányos üggyel mutatta be Székesfehérvár fideszes önkormányzatának működését dr. Márton Roland helyi önkormányzati képviselő. A városban nemrég módosították a költségvetést, hogy az önkormányzati dolgozók 200 millió forintnyi egyszeri juttatást kapjanak; viszont a fideszes többség ezzel együtt azt is megszavazta, hogy futball-utánpótlásra 150 millió forintos egyszeri támogatást kapjon Garancsi István, Magyarország 12. leggazdagabb embere. „Sokkal több pénze van, mint Fehérvárnak, de adunk neki 150 millió forintot, hogy a városvezetés szerint a fehérvári futballutánpótlásra költse” – mondta az MSZP-s politikus. Feltette a kérdést: „hogy is van ez? Garancsinak joga van a 133 milliárdja mellé még kapni 150 milliót, de az önkormányzat dolgozóinak a nettó 300 ezres fizetésük mellé nincs joguk egy kicsit többet kapni, amikor 20 százalék felett van az infláció?”

A másik ügy az Arconic-Köfém dolgozóinak sztrájkja volt, ahol a dolgozók végül nem bérként kapták meg azt az összeget, amit követeltek, hanem egyszeri juttatásként. A 12 százalékos bérnövekedés évi 260 millió forint pluszköltséget jelentett volna az amerikai tulajdonosnak, aki januárban 12 milliárd forint osztalékot vett ki a cégből. Dr. Márton Roland szerint nem az amerikai tulajdonos, hanem a magyar munkavállalók biztosítják Székesfehérvár gazdasági versenyképességét, emiatt a Székesfehérvár Gazdaságáért-díjra javasolta őket, de a fideszes képviselők végül másnak adták a kitüntetést.

Az MSZP-s politikus szerint a magyar munkavállalók több megbecsülést érdemelnek, ami több pénzt jelent, hiszen a mostani bérek nem elégségesek lakhatásra, egészségügyi ellátásra vagy a gyerekeik oktatására sem. A kilátástalan helyzetük miatt végül elmennek külföldre, az amerikai tulajdonos pedig vendégmunkásokat szerződtet. „Ez egy olyan negatív spirál, ami leszakítja az országot, leszakítja Székesfehérvárt is” – mondta dr. Márton Roland, aki szerint az embereknek joguk van a jó fizetéshez és a jó minőségű közszolgáltatásokhoz.

Harangozó Gábor, az MSZP alelnöke szerint rossz úton jár az ország, változásra van szükség. Szégyennek nevezte, ami Magyarországon zajlik, hiszen amikor az ország az Európai Unióhoz csatlakozott, akkor még „bezzegország” volt, volt jövőkép. „Mindenki arra számított, ha jönnek az uniós pénzek, rendbe rakjuk magunkat, akkor Magyarországon is lehet majd nyugat-európai jólétben élni” – mondta az MSZP politikusa. Ehhez képest a környező országok lehagytak minket. Harangozó Gábor szerint nem csak az a baj, hogy felszámolták a demokráciát és óriási a korrupció, de az ország elvesztette a jövőjét is. Már azt sem tudják mondani a szülők a gyerekeiknek, hogy ha tanulnak és szorgalmasan dolgoznak, jobb életük lesz.

Szerinte az MSZP tudja, mitől lesz Magyarország jobb, és mitől lennének boldogabbak a magyarok, ez pedig az északi, skandináv modell. „Mi azt állítjuk, hogy Magyarországból jóléti államot kell csinálni” – jelentette ki Harangozó Gábor. Ennek a jóléti modellnek három alappillére van, alapja az emberek megbecsülése, vagyis az erős szakszervezetek és erős szociáldemokrata politika, amely ki tudja harcolni a magas béreket. Szerinte, ha a magas bérekhez ingyenes, jó minőségű közszolgáltatások kapcsolódnak, akkor ezek az országok versenyképesek lesznek. Harangozó Gábor szerint a magas bér a versenyképesség alapja, hiszen a jól fizetett, kipihent és egészséges dolgozók képesek hatékonyan dolgozni, országot építeni. „Az, ami Magyarországon most van, sosem fog működni” – szögezte le. Hozzátette: Magyarországon két-három helyen kell dolgoznia valakinek, hogy el tudja látni a családját, és így is a hónap végén rakosgatja a számlákat, hogy mit tud kifizetni. Rossz munkakörülmények mellett, alacsony fizetésekért dolgozó emberekkel sosem lesz jobb jövő. Arra is felhívta a figyelmet, hogy mindez nem lehetetlen: ha az állam meg akar valamit finanszírozni, azt meg is tudja, így lett pénz a MOL 500 milliárd forintos részvénycsomagjára, a Vodafone 700 milliárdos felvásárlására vagy éppen a 1500 milliárd a Budapest Airportra. Harangozó Gábor szerint ebből a három tételből lehetne a pedagógusok fizetését rendezni, vagy normális egészségügyet teremteni, viszont ennek a rendszernek a prioritása az, hogy az oligarchák ki legyenek tömve pénzzel, de ettől az ország tönkremegy. Harangozó Gábor szerint az MSZP országjárásának célja most az, hogy a Jóléti Magyarország programjának szövetségeseket találjanak.  

Dr. Kis Andrea, Hódmezővásárhely alpolgármestere, az MSZP elnökségi tagja felháborodva mondta el, hogy Lázár János Kenderesen Horthy Miklós államférfiúi érdemeit dicsérte. Szerinte ez pontosan megmutatja, hogy a Fidesz mit kínál a magyar társadalomnak 2023-ban. „A hárommillió koldus országát; a cselédek országát. Azt az országot, ahol a származásod vagy az anyagi helyzeted miatt nem érheted el azt, amit a képességeid szerint elérhetnél” – mondta az MSZP politikusa, aki szembeállította az oligarchák luxuséletét azoknak a nyomorával, akik felépítették ezt az országot. Az MSZP politikusa szerint a NER a 2022-es választások óta kiteljesedik és már nem riadnak meg semmitől: nyilvánosan luxusjachtoznak, kiengedték Budaházyt, Lázár János Horthyt dicséri. „Ez minden demokrata ügye, ez ellen tennünk kell” – jelentette ki.

Hódmezővásárhely alpolgármestere a fórumon a hit, a közösség és a biztonság hármasáról beszélt, ami a boldogság alapja. Elmondta, hogy sosem vesztette el a hitét azzal kapcsolatban, hogy a helyzet egyszer javulni fog. Szerinte az MSZP és az ellenzék olyan közösség, amire lehet támaszkodni és ami biztonságot nyújt mindenkinek. Arra kérte a megjelenteket, hogy segítsék az ellenzéket.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom