Harangozó Gábor: szupergazdagokra és kiszolgáltatottakra szakadt a társadalom

HírKlikk 2022. június 23. 15:52 2022. jún. 23. 15:52

A Szociális Demokráciáért Intézet az élhető jövő érdekében meghirdetett egy Ökoszociális Charta-t. Az egyelőre szokatlan hangzású elképzelés hátteréről beszélt Harangozó Gábor, az intézet szakmai vezetője Németh Péternek a Klikk TV Mélyvíz című műsorában.

„Amennyiben komolyan gondoljuk, hogy a jövővel akarunk foglalkozni és azon a politikán dolgozunk, ami az emberek jobb életét hivatott képviselni, akkor az nem tud másmilyen lenni, mint ökoszociális. Egyszerre kell képviselnünk az emberek jólétét és annak fenntarthatóságát” – segített értelmezni a rendhagyó fogalmat Harangozó Gábor. 

Azt ma már értelmes ember nem vitatja, hogy súlyos és globális klímaválság zajlik a világban – tette hozzá. Ezt többek között egy olyan globális kapitalista működés is indukálja, ami a gazdasági növekedésre alapozott. „Az ettől remélt általános jólét csak korlátozottan, szelektíven és egyenlőtlenül valósult meg. Szupergazdagokra és kiszolgáltatottakra szakadt a társadalom, viszonylag szűk középosztállyal. Ez társadalmilag is fenntarthatatlan.”

Harangozó szerint ez a gazdasági növekedés szennyező anyag növekedéssel, kibocsátással is jár, amitől egyre nő a környezeti értékek elhasználódása. „Az a globális kapitalizmus, amit mi a neoliberális gazdaságpolitikára építettünk, meghalt, nem működik és ezért bukdácsolunk válságról-válságra. Minél hamarabb elkezdünk erre egy alternatívát kidolgozni, annál több esélyünk van jobb életet biztosítani az embereknek.”

A Szociális Demokráciáért Intézet vezetője úgy véli: Orbán sikerének egyik kulcsa is abban áll, hogy azt a rendszert kritizálja, amiben élünk, és azzal szemben próbál meg egy alternatívát felépíteni. „Azzal, amit ő kínál én nem értek egyet, de mi azért nem vagyunk olyan sikeresek, mint ők, mert mi mindig a jelenlegi Orbán-rendszert kritizáljuk, holott a világ, amiben élünk, az nem működik jól. Erre kell egy vonzó alternatívát kidolgoznunk.”

Harangozó szilárd meggyőződése, hogy ez a választási kudarc egyik tanulsága is. „Az Orbán vagy nem Orbán kérdésre a társadalom egyharmada, ha vevő.” Olyan narratívát kell találni, ami megszólítja az emberek többségét és túllép, meghaladja Orbán kérdését. „És meghaladja azt a globális kapitalizmust, amiben élünk. Hiszen azért borult fel a világunk, mert nem az életünk jobbítása történik, hanem hogy miként osztoznak a tőketulajdonosok a legnagyobb haszon reményében. Ilyenkor kellene az államnak közbelépnie.”

Attól még természetesen ezek a problémák nem oldódnak meg, ha öt-hat termék hatósági ár alá szorul, „ettől még nem lesz könnyebb az emberek élete. Nekünk nem a globális tőkét mindenáron kiszolgáló gazdaságot kell építenünk, hanem patrióta gazdaságpolitikára van szükség” – tette hozzá a KlikkTV Mélyvíz című műsorában. Orbán minderről csak beszél, miközben „a hazánk adóparadicsomként működik. Egy összeszerelő üzemmé tették Magyarországot azzal, hogy nagy, globális vállalatoknak ad olyan termelési kedvezményeket, amiktől idejönnek, a magyar munkaerőt alulfizetve, a környezeti előírásokat lazán kezelve, egy versenyképtelen gazdaságot építenek föl.”  



 

 

 

 

Forrás: Hírklikk