Harangozó Tamás: erős szövetségesekre van szüksége Magyarországnak!

HírKlikk 2023. december 6. 11:40 2023. dec. 6. 11:40

Az MSZP Rendszerváltást című programjáról, a szükséges haderőreformról, a katonai pálya újbóli kiszámíthatóságáról és a NATO-hoz való viszonyunkról beszélt Harangozó Tamás, a honvédelmi és rendészeti bizottság MSZP-s alelnöke, frakcióvezető-helyettes szerdai sajtótájékoztatóján.

„A körülöttünk és a világban zajló háborúk megmutatták, mennyire fontos szövetségesekkel rendelkezünk, akikkel képesek vagyunk megvédeni az ország biztonságát” – foglalta össze az MSZP programjának alapját Harangozó Tamás, aki nemzeti ügynek nevezte a honvédelem fejlesztését. A szocialisták honvédelemmel és rendvédelemmel foglalkozó szakpolitikusa szerint az MSZP kiadványa nem csak szakpolitikai javaslatok gyűjteménye, de világos alternatívát mutat a Fidesz kormányzásával szemben.

„A legmodernebb technológiák biztosítása és a személyi állomány megfelelő felkészítése mellett a jogi kereteknek is lépést kell tartani a megváltozott kihívásokkal” – szögezte le az MSZP-s politikus. Azt ígérte, hogy a digitális kornak megfelelő, hatékony eszközöket és jogosítványokat biztosítanak a honvédségnek, viszont alkalmazásukat a jogállami normák érvényesítésére alkalmas, erős jogi garanciákhoz kötik.

Harangozó Tamás szerint az EU- és a NATO-tagságunkból fakadó kötelezettségeinket a Fidesz-KDNP-kormány minimális szinten teljesítette, és egyre inkább kerékkötőjévé vált az uniós integrációnak, sőt, a 2010-ig kiépített bizalmi tőkét a Fidesz gátlástalan retorikája a NATO-ban és az unióban is lerombolta. Szerinte gyanakvást kelt, hogy a Fidesz-kormány cinikusan, szófordulatként, szlogenként hangoztatja az euroatlanti elkötelezettségét és kritizálta a kormányt, hogy erős kapcsolatokat tart fent Oroszországgal a háború ellenére.

Intézményesített korrupció, pazarlás, elhibázott intézkedések és kontraszelekció – így jellemezte Harangozó Tamás a haderő reformját. Hozzátette, hogy nyolc év hibernált állapot után számos tekintetben működésképtelen, a szövetségi rendszerbe alig beilleszthető mini-tömeghadsereg fejlesztése kezdődött meg 2018-ban. Szerinte értelmetlenül költöttek el a haderőreformra a mai árfolyamon számolva 3500 milliárd forintot, mivel tisztázatlan, hogyan és miért vetik be majd a haderőt, illetve hiányzik a fenntarthatóság és a kiképzett, valamint a potenciálisan kiképezhető személyi állomány. Azért is kritizálta a Fidesz-kormányt, mert a haditechnikai beszerzések a verseny és a kontroll teljes kizárásával történtek.

„A kezdeményező és kreatív magatartást büntették, amikor lépésenként leváltották a köztiszteletnek örvendő tábornokokat, tiszteket, akik kiváló szakértők, tisztességes katonaemberek. Felélesztették „az ellenség mindig belül van” elvét, közbeszerzés nélküli megbízási szerződésekkel, a katonai biztonsági ellenőrzést mellőzve, százmilliós nagyságrendben külső magáncégeket bíztak meg a honvédség átvilágításával” – fogalmazott az MSZP szakpolitikusa.

Leszögezte, hogy folyamatosan szükség lesz a haderő igényeinek megfelelő, szakképzett, egészségileg alkalmas jelentkezők megnyerésére. Harangozó Tamás úgy látja, hogy mind sürgetőbb a képzettebb katonák toborzása, hiszen egyre modernebb eszközöket fognak kezelni. „A mesterséges intelligencia és a harci robotok fokozódó térhódítása jelentős mértékben hatni fog a hadviselésre, mindenekelőtt a döntéshozatali ciklusra” – jósolta az MSZP szakpolitikusa.

„A katonáink nem egyenruhás munkavállalók, hiszen a szolgálat, amire jelentkeztek, messze meghaladja a munkavállalókra vonatkozó elvárásokat” – mondta Harangozó Tamás, aki szerint a katonák nem rabszolgák, biorobotok, és nem egy kormány vagy párt támaszai, hanem a magyar nemzet biztonságának garantálói. Leszögezte, hogy emiatt is megilleti őket a törvényes védelem és a kiszámítható jogi környezet, az önkénnyel szembeni védelem. Azt ígérte, hogy a honvédek jogállásáról ezért törvény fog rendelkezi, ami biztosítja mindezen felül az életpályát és a tisztességes szolgálati nyugdíjat. Hozzátette, hogy adómentes, nyugdíjszerű ellátásban részesülnek, és nyugdíjas státuszt kapnak azok, akik honvédként szolgáltak, és a nyugdíjba csak a hivatalos szolgálati időben eltöltött évek számítanak majd bele.

Harangozó Tamás azt ígérte, hogy a méltatlanul meghurcolt szolgálati nyugdíjasokat anyagilag és erkölcsileg kárpótolják, azaz visszaállítják a nyugdíjas státuszukat, és megszüntetik a juttatásukat sújtó 15 százalékos levonást, valamint a munkavégzésükre vonatkozó értelmetlen korlátozásokat. Szerinte a fojtogató létszámhiányt csak ezzel lehet megoldani, ami mára veszélyezteti a honvédség működését.

„A Magyar Honvédség fejlesztése valóban nemzeti ügy, ezért így is fogunk bánni vele” – hangsúlyozta az MSZP szakpolitikusa, aki azt ígérte, hogy folytatják a haditechnikai beszerzéseket, de kizárólag a katonák által szakmailag elfogadható, NATO-kompatibilis eszközöket fognak beszerezni, a lehető legnagyobb átláthatósággal és elszámoltathatósággal, törekedve a politikai konszenzusra is. „Mert egy normális országban így fejlesztenek hadsereget hosszú évtizedekre” – mondta Harangozó Tamás, aki szerint a nemzetközi válságkezelő műveletekben továbbra is aktívan fognak szerepet vállalni, így a honvédség fontos eszközévé válhat a nemzeti érdekek érvényesítésének. Kiemelten fontosnak nevezte a balkáni béketeremtésben való részvételt, és a honvédség katasztrófavédelmi képességeinek fejlesztését.

„Biztonságos, békében élő, élhető országra és erős szövetségesi rendszerre van szükség, mi ezen dolgozunk” – mondta Harangozó Tamás és felhívta a figyelmet, hogy az MSZP Rendszerváltást című programja elolvasható az MSZP.hu/program oldalon.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom