„Harcos alkat vagyok” – üzeni a koalíciós puccs után Göd polgármestere

Harkai Péter 2020. július 2. 19:45 2020. júl. 2. 19:45

A gödi önkormányzati testület kétharmados ellenzéki többségéből potenciálisan kétharmados fideszes többséget varázsolt két DK-s, egy jobbikos és egy LMP-s képviselő, miután kiváltak az addigi ellenzéki többségű frakcióból és saját frakciót alapítottak. Balogh Csaba polgármestert kérdeztük, mennyiben volt váratlan a járvány utáni első testületi ülésük „ajándéka” s mindezt mennyiben befolyásolhatja a helyben terjeszkedő multicég 390 milliárdra tervezett beruházása. Váratlan választ kaptunk.

Meglepődött az árulás pikantériáján, hogy a DK a Jobbikkal összebútorozva vált az ellenfelévé?

Sőt, ennek az összebútorozásnak immár része a Fidesz is, ne felejtsük, de kezdeném a múlttal, hogy miként jutottunk el idáig. Nagyon sokat dolgoztam a csapaton, hogy egy ütős ellenzékként tudjunk működni. Nem volt titok, hogy szükség lesz minden energiára és odaadásra, hogy teljesíteni tudjuk a fényesen megnyert választásokat követő vállalásainkat. Nem ismertük előtte egymást a képviselőtársakkal, az összecsiszolódás magától értetődő folyamatnak tűnt. A választás idején, a pártok megállapodása a jelöltek számában állapodott meg, a konkrét személyeket a leadási határidő előtt egy-két héttel ismertük meg. Nem volt időnk összemelegedni, a választást követően csapatépítő meetingekkel próbáltam oldani ezt a merevséget. Hiába volt a humánus odaadás, hiába volt a többségünk, már a kezdetekkor kiütköztek az ellentétek. 

Ez miben nyilvánult meg? 

Például a frakciómegállapodás ellenére, megesett félreszavazásokban. Innentől kezdve, még ha döcögősen is, de próbáltuk kihozni a közös ügyekből a leghatékonyabb eredményeket. Ebben a főállású alpolgármestereknek kiemelt szerepük volt, a képviselőknek adható türelmi idő érthető volt a politikai „zsilipelésre”, hogy miként is kell egy testület, egy frakció tagjaként működni. Ennek ellenére, sajnos a DK-s és LMP-s alpolgármesterek sem mutatták meg, hogy intenzíven dolgoznának a városért. A feszültség folyamatosan növekedett.

Mindez szimpla hanyagságban mutatkozott meg, vagy már az Önnel szembeni összefogás, taktikázás jele volt?

Ez utóbbi már érezhető volt. Többször is előfordult, hogy a frakció közös megállapodásokat, döntéseket hozott és ennek ellenére volt, aki érthetetlen okból, ezzel szembement. Ha nem volt kellő támogatás a saját frakciójától, szívbaj nélkül átnyúltak a fideszes képviselők felé és elkezdődtek a politikai csatározások, amik értelmetlenül vették el az időt és energiát a várossal kapcsolatos érdemi ügyektől. 

Mi motiválhatta mindezt, főként figyelembe véve, hogy érdemi testületi munkára szinte alig volt lehetőségük, mivel a járványhelyzet mindent blokkolt hónapokra a választásokat követő pár hónap elteltével? 

A feszültség a testületen belül mondhatni exponenciálisan növekedett – eleinte kisebb, később elmélyülő feszültségekkel. Míg a veszélyhelyzet alatt főként azzal voltam elfoglalva, hogy biztosítsuk a város megfelelő ellátását, a renegátok már más politikai jövő érdekében (akna)munkálkodtak, megkötötték a maguk egyezségeit a kormánypárttal. S a veszélyhelyzetet követő első testületi ülésen azzal szembesültünk, hogy mindezt már meg sem próbálják leplezni. 

Ismét megkérdezem, hogy Ön szerint mi állhat mindennek a hátterében, elvégre kényelmes többségben voltak, az akaratukat, politikai elképzeléseiket simán érvényesíthették volna, mi éri meg ezt a nyílt színi politikai árulást?

Ha az lett volna a céljuk, hogy a többséghez tartozzanak, arra ott volt a frakció. Ha az lett volna a céljuk, hogy Göd város fejlődését támogassák, arra ott lett volna a frakció és nem hoznak olyan döntéseket, amik ennek szembemennek. 

Ez miben nyilvánult meg?

Azt követően, hogy működésképtelenné teszik a város működését ellátó milliárdos költségvetésű szervezetet azzal, hogy leváltják a nyílt és demokratikus pályáztatás során megválasztott Településellátó Szervezet vezetőjét, az öncélú ellehetetlenítés szándéka eléggé egyértelműnek tűnik. Az ő alkalmasságát és a város iránti lojalitását mi sem bizonyítja jobban, mint az a példa, hogy két hét alatt sikerült elintézni, hogy működőképes trafót s így megfelelő áramellátást kapjon a helyi strand, ami a mostani időszakban egymilliós bevételt jelent a városnak. 

A dacreakcióban talán az is közrejátszik, hogy Ön leváltotta az önkormányzati szolgáltató nonprofit kft. vezetőjét?

Ennek a cégnek a vezetésére nem találtam alkalmasnak a veszélyhelyzet alatt sorozatos szabálytalanságokat felmutató ügyvezető asszonyt, aki mellesleg Pest megyei DK-s képviselő és a DK-s Lőrincz László alpolgármester előterjesztésre nyerte el a pozíciót. Tény, hogy ezt elleneztük, mivel a nyílt pályáztatást és szakmai döntést pártoltuk volna. 

Ez már elégnek tűnik egy politikai bosszúhoz.

Polgármesterként nem vállalhattam felelősséget egy olyan önkormányzati cég vezetőjéért, aki szabálytalannak tűnő szerződéseket írt alá, és jogi végzettsége ellenére, kiemelt jelentőségű szabályokat nem tudott értelmezni az önkormányzat SZMSZ-ében. Ezt gondolom szakmai alkalmatlanságnak. Nos, a pálfordulással ő is visszakerülhet a cég élére. 

Az immár akolbeli fideszes képviselők szavazatával?

Igen. Ezek voltak talán a legdurvább esetek, amik a várost és a jövőjét közvetlenül is érintik, de az önkormányzat működését is szabotálták egy olyan SZMSZ-módosítással, ami jogellenesnek tűnik és láthatóan egy olyan struktúrát építenek, amit a saját embereikkel akarnak feltölteni és kifizetőhellyé formálni. 

Riasztó és megdöbbentő, amiről beszél, főként annak ismeretében, hogy sikerült megugraniuk egyrészt egy választást, másrészt egy multicéggel szembeni offenzívát – legalábbis így tűnt. A fideszes képviselők reagáltak-e a történtekre vagy csendben örvendeznek...?

Amit mondanak, nem idézném, mert nem szeretnék hazugságokat a számra venni. A Fidesznek természetesen az az érdeke, hogy itt ne legyen összefogás. 

Ez sikerült is.

Egyelőre igen. A helyzet fenntartását mindenesetre prolongálni szeretnék, legalábbis ezt bizonyítják azok az előterjesztések, amik mögött egyéb jellegű érdekek is felsejlenek. Nem csak a kormánypárti érdeket védik azzal, hogy bizonyos ügyvédek szerződéseit visszavonták, de a határozatok kifejezetten érintenek olyan ügyvédeket is, akik érdekeltek a Samsung-beruházásban. 

Ossza meg velünk, mire gondol?

Azok megbízását is felmondták, akik jogorvoslati pert indítottak a Samsung ellenében s a város érdekében. Van olyan határozati javaslat is, ami nyilván nem valósulhat meg a tervezett módon, de a szándékot jelzi, hogy elvonnák a polgármester tárgyalási jogköreit, sőt, a képviselőknek is megtiltanák, hogy nyilatkozhassanak a Samsung-beruházással kapcsolatban. Ez persze nyilván nem valósulhat meg, mert nem korlátozhatják a képviselők jogait. 

Nagyban, az országot vezető kormány részéről azért voltak erre vonatkozóan sikeres kezdeményezések.

Ezt azért a jegyzőnk is megerősítette, hogy nem korlátozható a képviselők mozgástere, de az új árnyékkoalíció mindenesetre törekszik erre. 

Nem tart attól, hogy visszahívják a testületet?

A legkevésbé sem. Nekem nem jelentene hátrányt, mert ha ilyen jogellenesen terveznék működtetni a testületet, akkor egy új választás új és megfelelő képviselőjelöltekkel csak tiszta helyzetet teremtene. Én megígértem a lakosoknak, hogy öt évig polgármester leszek: a történtekkel pedig egyértelművé vált, hogy ki érdemes a gödiek bizalmára és ki nem. 

A Samsung mindig ott sejlik a háttérben, feltehetően nem véletlen, hiszen egy jelentős beruházásról van szó, ami alapjaiban befolyásolhatja a város életét. Mennyiben alakíthatja ez az önök pozícióját?

A kezdetekkor mindez nem tűnt hátrányosnak, a cég részéről nyitottak voltak az együttműködésre, megadtak minden információt a várost érintő körülményekhez, annak védelméhez, úgy tűnt, hogy egy kiegyensúlyozott lakossági kapcsolatot szeretnének fenntartani. Én úgy látom, hogy ez még mindig érdekük, de az önkormányzattal való együttműködés igényét érintően vannak kétségeim. Pillanatnyilag nem fenyegetést jelent a cég jelenléte, hanem egyre inkább hátrányt, mivel egy sor olyan intézkedést kell megtennie az önkormányzatnak, ami a cég beruházásának negatív hatásait kell, hogy kezelje, miközben a beruházásból származó adóbevétel nem hozzánk folyik be, mivel átkerült Pest megyéhez. 

A most kialakult többségnek módjában áll olyan előnyöket biztosítani a multicégnek, ami Göd számára, illetve a jogkövető szabályok betartása tekintetében hátrány lett volna az eredeti felállásban? 

Igen.

Hogyan látja most a politikai jövőjét?

Bejelentkezett már néhány jogász önkéntes alapon, akik felajánlották a segítségüket annak kivizsgálására, hogy miért volt jogellenes ez a dezertálás a frakcióból és az azt követő intézkedések. A felelősség megállapítása és számonkérése folyamatban van. 

A nyertes választást követően, nem kötöttek olyan megállapodást, hogy nem lehet adott időn belül felrúgni az együttműködést? Ha jól számolunk, érdemben szinte fél évük sem volt az érdemi munka megkezdésére, a bebiztosítás alapjai evidensnek tűnnének, főként, hogy már a kezdetekkor érezhetőek voltak a döccenők.

A Momentum részéről indítványoztunk egy megállapodást, a DK képviselete ellenjavasolt, akkor a legfontosabb cél a frakció egyben maradása volt, hittünk a gentleman agreement-ben. Ehhez mi tartottuk magunkat.  

Miként tervezi a továbbiakat? Érez-e elég erőt és kitartást, hogy teljesítse a gödi lakosoknak tett ígéretét?

Én vagyok annyira harcos típus, hogy mindenképpen végigviszem a ciklust. A választás idején is jeleztem, hogy még kisebbségi vezetés alatt is vállalom a polgármesterséget. Szeretem a várost – ha csak annyit sikerül elérni, hogy átlátható működést tudok biztosítani a lakosoknak, már megérte.