Három fázisban érkezik a magyar szamóca a boltokba

HírKlikk 2023. április 8. 08:00 2023. ápr. 8. 08:00

Áprilisban az ember már nagyon vágyik a friss gyümölcsre. Azelőtt, hogy a koronavírus világjárvány, illetve a háború és a különféle válságok felforgatták volna az addig megszokott vásárlási szokásokat, a tavasz hírnöke a szamóca volt a zöldségeseknél. Az eddigi évek tapasztalatai alapján, az import földieper jellemzően a 12. héten jelenik meg a hazai piacokon, és legfeljebb június első hetéig kapható.

A 12-14. hetekben már lehet elvétve találni belföldi gyümölcsöt is, ugyanakkor ezeket horror áron szokták kínálni. A 16-17. hétben viszont már nagyobb mennyiségben megérkezik a hazai szamóca, az árak pedig májustól kezdenek el lefelé menni, és az sem ritka, hogy június végén még találunk magyar epret a piacokon, elérhető áron. A Központi Statisztikai Hivatal utolsó adatai szerint, a szamóca termőterülete 840 hektár volt, ami magasnak számít a 2010-es évekhez viszonyítva, viszont a betakarított termésátlag az elmúlt két évben alacsonyabb volt, hiába nőtt a termőterület.

Pár hete a boltokban megjelentek a dobozokba zárt, hívogatóan piros eperszemek, de sokszor csalódottan kóstolgatta az ember a félig érett gyümölcsöt, amit valamelyik távoli országban szedtek le. Jellemzően ezer forint körüli áron kínálnak fél kilót belőle. Pár napja azonban megjelent a hazai szamóca is, amit fűtött fólia alatt termesztettek – írja a teol.hu.

Egy szekszárdi kereskedő a lapnak elmondta, Tolna vármegyében senki nem foglalkozik fűtött fóliás eperrel, így ő egy kiskunfélegyházi termelővel van kapcsolatban. 

Nem fűtött fóliás eperrel már többen is foglalkoznak. Ebből az eperből várhatóan április vége környékén ehetünk majd, jelenleg még csak virágoznak a palánták, és sajnos a héten többször is fagyosak voltak a hajnalok, ami hátráltatja a gyümölcs fejlődését.

Akár fóliás, akár szabadföldi az eper, az biztos, a tavalyinál magasabb árakra kell számítani, hiszen a növényvédő szerek és a munkabérek is drágultak.

Három fázisban érkezik a magyar szamóca a kereskedelmi forgalomba. Április második harmadától a – részben – fűtött fóliasátras termés kerül a piacokra vagy az üzletekbe, majd utána, április végével, május elejével a fóliaalagutas, bakhátas, fátyolfóliás termőterületekről szedik a gyümölcsöt, és május közepétől nagy mennyiségben érkezik a szabadföldi szamóca. A hazai termés június közepéig, végéig kitart.

A magyarországi üzemi szamóca-termőterület mintegy 840 hektár, ezen az időjárási viszonyok függvényében átlagosan 8-10 ezer tonna gyümölcs terem. A termőterület 20-20 százaléka Bács-Kiskun és Pest megyében található, mellettük még Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Somogy megyében van nagyobb termőterület. Az országban lévő termőfelület hozzávetőlegesen fele fóliatakarásos, sátras hajtatás.

Forrás: teol.hu