Hatalmas a zűrzavar a háziorvosi praxisközösség körül

HírKlikk 2021. február 28. 16:02 2021. feb. 28. 16:02

Az ellenzéki pártok által felállított vizsgálóbizottság legutóbbi ülésén tiszta vizet öntöttek a pohárba a háziorvosi praxisközösség intézménye kapcsán. A kormányzati csodafegyvernek tekintett rendszerrel kapcsolatban azonban egyelőre sokkal több a kérdés, mint amire a leginkább érintettek válasszal rendelkeznek. Az ülésen hazai háziorvosok fejtették ki a véleményüket, de a helyzet korántsem tűnik megnyugtatónak.

Elsőként Dr. Kerekes László, Hajdú-Bihar megyéből érkező háziorvos fejezte ki kétségeit a háziorvosi praxisközösség bevezetésének időzítése miatt.  Elmondása szerint a dolog ugyan 2015 óta napirenden van, de nem világos, hogy miért pont egy világjárvány közepén kell ezt a dolgot meglépni, amikor még nem tudható, hogy hogyan is fog ez a rendszer élesben működni.

Bár Orbán Viktor miniszterelnök arra bíztatja a háziorvosokat, hogy álljanak össze praxisközösségekbe, és fedjék le az országot, ez valójában sokkal inkább kényszernek tűnik. Tíz, húsz, nem ritkán harminc éve egyedül dolgozó orvosokat pusztán anyagi érdekből belekényszerítenek egy közösségbe, ahol együtt kell majd dolgozniuk. Kiemelte, hogy aki esetleg továbbra is egyedül kívánja folytatni a gyógyítást és nem csatlakozik senkihez, annak a munkája ezzel automatikusan kevesebbet is ér majd, ami szintén nehezen magyarázható.

Hangsúlyozta, hogy nem arról van szó, hogy ez rossz modell lenne, csak éppen nincs még itthon hagyománya. A rendszer nem épült fel igazán, hiányzik a megfelelő előkészítés és legfőképpen hiányzik hozzá a megfelelő számú szakember.

Dr. Lantos István még keményebben fogalmazott. Az ügy mögött azt a hátsó szándékot sejtette, hogy így egy csapásra sikerpropagandával el lehet majd tüntetni az üres praxisokat. A praxisközösségben résztvevők látják majd el az üres praxisok feladatait is és akkor ki lehet majd jelenteni, hogy megszűntették az üres állásokat, mert a praxisközösségek lefedik az egész országot. 

A jelen állás szerint azonban, ha egy háziorvosi praxis tartósan üres, akkor a helyettesítő háziorvos megkapja a helyettesített praxis finanszírozásának felét, mint plusz feladatért járó díjazást. Ha azonban a praxisközösség látja el a helyettesítést, akkor semmiféle plusz pénzről nincs szó.

Nem véletlen, hogy a kérdést egy kormányrendelettel kívánták rendezni, pedig mindenképpen törvényi szabályozást igényelt volna. Így a magyar egészségügyi alapellátás jövőjét meghatározó kérdéskör nem is szerepelt a parlament napirendjén, nem kérdezték meg a szakmai szervezeteket, és elmaradt mindenféle társadalmi egyeztetés, ami pedig egyenesen nélkülözhetetlen lett volna az egészségügyi alapellátás szempontjából. 

 

Forrás: Hírklikk