Havi tízmillióba kerül az SZFE kuratóriuma az adófizetőknek

Harkai Péter 2021. május 6. 19:00 2021. máj. 6. 19:00

Megéri az alapítványi tagság: havi 1,3 milliót kapnak a Vidnyányszky Attila vezette kuratórium tagjai. S ez csak egy az elmúlt héten privatizált több tucatnyi alapítványból. Az önfoglalkoztatás viszont több mint aggályos.

A Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője, Oláh Lajos közérdekű adatigényléssel kérte ki korábban, hogy az SZFE kuratóriumi tagsága milyen honorárium mellett látja el a feladatát. 

Miután ezt nem teljesítették a megadott határidőre, a közérdekű adatok megismeréséért pert indított a DK. Végül az SZFE vezetése még a bírósági döntés előtt kiadta a kért dokumentumokat, amikből a következők derültek ki: 

Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnök havi 1,3 millió forintot kap az SZFE alapítványi vezetéséért;

Világi Oszkár, a MOL-csoport igazgatósági tagja; Rátóti Zoltán, Jászai-díjas színész; Lajos Tamás László operatőr, érdemes művész; valamint Bacsa György, a Mol üzletfejlesztési igazgatója kuratóriumi tagokként fejenként havi 1,3 millió forint juttatásban részesül;

– Windisch László MNB-alelnök felügyelőbizottsági elnökként havi 780 ezer forintot kap, felügyelőbizottsági tagokként Nemcsák Károly és Szapáry György Béla közgazdász, volt MNB-alelnök havi 650 ezer forintot kap, amint Martonyi Zoltán jogász is vagyonellenőrként.

Vidnyánszky Attila emellett a Magyar Teátrumi Társaság vezetője, tagja a Magyar Művészeti Akadémiának, a Kaposvári Egyetem művészeti rektorhelyettese, a budapesti Nemzeti Színház igazgatója, a Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottság tagja az Emberi Erőforrások döntés-előkészítő testülete, a Színházművészeti Bizottság elnöke, a Szent István Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karán a művészeti képzés magas színvonalú biztosításáért felelős rektori megbízott, a Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó művészeti vezetője, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház főrendezője, a milliárdos állami támogatású Déryné Program alapítója és bizottságának tagja.

A kiperelt adatok mellett egy könyvvizsgálói szerződést is sikerült kézhez kapni, amit Vidnyánszky Attila 2020. szeptember 16-án kötött meg 2021. május 31-ig tartó hatállyal. Ennek a dátumnak az az érdekessége, hogy pontosan ugyanazon a napon nyilatkozta a Demokratának: „Ha azt fogom érezni, hogy eljött a pillanat, hogy tényleg már csak az én személyem az akadálya a közös gondolkodásnak, gond nélkül félre fogok állni. Mert én ezt ügynek tartom, és nem hatalmi kérdésnek. Soha nem voltam az, aki két kézzel kapaszkodik mindenféle igazgatói székekhez. A Nemzeti élén sem teszem; ha a ciklus végén jön valaki jobb, újabb, frissebb gondolatokkal, szívfájdalom nélkül át fogom adni neki a terepet.”

A volt SZFE volt rektorhelyettesét kérdeztük, hogy összeférhetetlen-e a fent idézett tevékenység az egyetemi oktatói munkával? Mert ebben az olvasatban lényegében önmagát foglalkoztatja akár Vidnyánszky Attila, akár Lajos Tamás László operatőr, ha az egyetemi oktatásban is helyet keresne magának. 

Upor László nem kívánta véleményezni a nyilvánosságra került összeget, annyit fűzött csak hozzá, hogy a kuratóriumi tagok honoráriuma egy kisebb egyetem rektori fizetésével egyenértékű. 

Az önfoglalkoztatás lehetőségéről azonban már konkrét szakmai véleménye volt. Álláspontja szerint a javadalmazástól teljesen függetlenül, még ha ingyen is tanítana bárki, aki tagja a kuratóriumnak, akkor is több mint különös, hogy lényegében önmagát bízza meg a tevékenységgel. Szemléletes példaként említette, hogy ez pontosan olyan eset, mintha egy állami fenntartású egyetemen a hivatalban lévő oktatási miniszter tanítana. Magyarán a fenntartó vagy a fenntartók képviselője az általa fenntartott intézményben nem vállalhat oktatást még akkor sem, ha a világon nincs még egy hozzá hasonló szakértője az adott témának. 

Véleménye szerint az SZFE jelenlegi kuratóriuma azonban már a kinevezése kezdetétől szereptévesztésben van, mivel „egy fenntartónak nem lehet dolga, nem szabad, hogy dolga legyen az akadémiai oktatási ügyekbe beleavatkozni. Így aztán oktatnia sem lehetne”. 

Arra a kérdésre, hogy ismerete szerint a kuratóriumi tagságból vállalnak-e egyetemi katedrát is, a válaszában arra tért ki, amit a sajtóból is ismerhetünk: tudtommal Rátóti Zoltán tanítani fog, a kuratórium elnöke pedig az eddigi információk szerint rendezőosztályt készül vinni. Tehát nem egyszerűen tanítani fog, hanem egy osztály vezető tanára lesz. Bár nem beszéltem vele, erről sem” – nyilatkozta a Hírklikk megkeresésére Upor László, az SZFE volt rektorhelyettese.