Hazudik a kormány a Covid-betegek adatairól!

Ujhelyi István 2021. október 24. 08:10 2021. okt. 24. 08:10

Hagyjuk az udvariaskodást, fogalmazzunk akkor egyenesen és világosan: a magyar kormány és csatolt intézményei konkrétan hazudnak a Covid-betegek adatairól.

Közérdekű adatigénylésemre csaknem 40 napja nem képesek válaszolni, pedig ez nem csupán erkölcsi, de törvényi kötelezettségük is lenne. Öt hete nem képesek kiadni a kórházi ápolásra szoruló és elhunyt Covid-betegek kapcsán, hogy közülük hányan és milyen vakcinával voltak beoltva, holott ez az információ nagyban előmozdítaná az oltási kedvet és ezzel növelné az európai átlag alá zuhant átoltottságunkat. A kormány és csatolt részei (például Müller Cecília, aki hazug kifogással 45 nap haladékot kért az adatszolgáltatáshoz) valamilyen sötét politikai érdek miatt titkolják ezeket az adatokat. Az, hogy hazudnak: teljesen világos és egyértelmű.

Gulyás Gergely miniszter a legutóbbi Kormányinfókon többször is arról beszélt, hogy ilyen összesített adatok nem állnak rendelkezésre, ehhez képest kijelentette: a kórházban ápoltak 45 százaléka oltott. Ami egyfelől rendkívül magas szám, ami szintén mindenképpen magyarázatra szorul, de egyúttal annak beismerése is, hogy igenis rendelkeznek naprakész oltottsági adatokkal.

Gulyás arra is hivatkozott egyik legutóbbi nyilatkozatában, hogy „kegyeleti okokból” nem fogják nyilvánosságra hozni a betegek és az elhunytak oltottsági adatait. Ehhez képest a Covid-fertőzés következtében elhunytak életkorát és – sok esetben szenzitív – alapbetegségeit viszont automatikusan és rendszeresen közzéteszik. De, ennél is vaskosabb bizonyíték a Fidesz hazudozására, hogy idén áprilisban maga a kormány tette közzé az oltások megkezdése óta eltelt négy hónap statisztikáját, méghozzá vakcinatípusra lebontott összesítésben. Akkor az volt a kormány érdeke, hogy valamilyen módon igazolni tudja a keleti oltóanyagok hatékonyságát és – bár egyes szakemberek erősen kifogásolták a hivatkozott lista közzétételének módját és hitelességét – ez akkor nagyban sikerült is. Egyszerű és ótvaros hazugság tehát most azt állítani kormányzati részről, hogy nincs ilyen adatsor, vagy hogy bármilyen okból az nem közzétehető.

Egészen egyértelmű, hogy a Fidesz valamilyen sötét politikai okból húzza az időt és hazudik az adatokról. Ez azonban nem játék. Nemcsak politikai és erkölcsi, de súlyos jogi következményei is lesznek annak, amit a kormány és kiszolgáló hivatalnokai most csinálnak. Nincs semmilyen okuk arra, hogy ezeket az adatokat titkolják, vagy visszatartsák. Csaknem 40 napja nem válaszol a kormány a közérdekű adatigénylésemre. Minden egyes további nappal azt a gyanút igazolják, ami informálisan már sok kórházból kiszivárgott: többségében a kínai vakcinával oltott idős emberek kerülnek súlyos állapotba, mert nem alakult ki náluk a megfelelő védettség. A kormány által sötét korrupcióval terhelt módon beszerzett, majd ránk erőltetett kínai oltás lehet tehát a kormányzati titkolódzás hátterében. Ha így van, az nem csupán politikai hiba, de a magyar emberek életét veszélyeztető, megbocsáthatatlan bűn is. Előbb vagy utóbb minden ki fog derülni.