Helikopterező fideszes elitnek épül a Dél-budai szuperkórház 

HírKlikk 2021. február 7. 08:30 2021. feb. 7. 08:30

Gy. Németh Erzsébet, humán ügyekért is felelős főpolgármester-helyettes, a DK alelnöke, és László Imre, Újbuda DK-s polgármestere közös sajtótájékoztatót tartottak tegnap a Dél-Budára tervezett szuperkórház jövendőbeli helyén. Véleményük szerint már most látszik, hogy az elitkórház nem a magyaroknak, hanem a milliárdos fideszes elitnek épül: teljesen nyilvánvaló, hogy egy átlagos budapesti nem tud ide eljutni – tömegközlekedéssel legalábbis biztosan nem.

Gy. Németh Erzsébet szerint még egy követ sem raktak le a tervezett Dél-budai Centrumkórház területén, de már 15 milliárd forintba került a beruházás. „A DK főpolgármester-helyetteseként úgy látom, hogy a kormányt nem érdekli sem a budapestiek, sem a magyarok egészségügyi ellátása. A fideszes elitkórház terve egy halandó számára megközelíthetetlen, kifejezetten a helikopterező fideszes elit számára fog megépülni.” 

László Imre, Újbuda polgármestere azt szeretné, ha a kormány tájékoztatná az embereket, hogyan és mennyiért épül ki a kórházhoz vezető közlekedési hálózat. „Nem kezdődhet egyetlen kapavágás anélkül, hogy a tömegközlekedés és a megközelíthetőség rendszere nincs megszervezve – mondta László Imre,  az ATV Híradójának 

A közlekedésfejlesztésre a Budapest Fejlesztési Központ írt ki közbeszerzést. Az ATV megkereste a vezérigazgatót, Vitézy Dávidot, aki elmondta, hogy a felhívásra öt ajánlat érkezett, jelenleg ezek kiértékelése zajlik. Vitézy Dávid ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a Dél-budai Centrumkórházról annak miniszterelnöki megbízottja, Bedros J. Róbert nyilatkozhat.

A Híradó megkeresésére a projekt miniszterelnöki megbízottja, Bedros J. Róbert helyett, azonban az előkészítéssel foglalkozó cég válaszolt. Ők levelükben érdemi információval nem tudtak szolgálni, szerintük ugyanis Vitézy Dávid a feladat felelőse.

Egy budapesti szuperkórház építésének ötletét egyébként még Rogán Antal vetette fel 2015-ben, a Fidesz akkori parlamenti frakciójának vezetőjeként. A kormány egy évre rá döntött arról, hogy zöldmezős beruházásként, az M1-M7-es autópályák bevezető szakaszánál található Dobogó nevű területen építi meg. A területvásárlás mellett, eddig a tervezői díj vitte el a legtöbb pénzt. 10,5 milliárd forintba került a centrumkórház megtervezése.

Forrás: atv.hu