Herczeg Zoltán: Orbán a legalja

Nagy András 2018. március 30. 10:48 2018. márc. 30. 10:48

Nem izgatja, ha a politikai szerepvállalása az üzletét rontja. Szerinte ugyanis csak akkor lesz változás, ha a nép végre felkel, és azt mondja, hogy elég a hazugságokból. Húsvét előtt beszélgettünk a sarkos véleményéről is híres divattervezővel gyűlöletről, szeretetről és Mészáros Lőrinc derékbőségéről.

Kezdjünk testhez álló témával: az egyik legnépszerűbb urbánus márka visszavonta az arab feliratú BDPST pólóit néhány rasszista beszólás miatt. Ehhez mit szólsz?

Minden elismerésem a BP Shopnak, hogy előálltak ezzel. Sajnálom, hogy a közönségük egy része így reagált, azt pedig még jobban, hogy erre ők visszakoztak. Én nem tettem volna. Már tíz évvel ezelőtt csináltam olyan pólót, amin a négy világvallás jele volt, mert valójában csak egy vallás van. Egy isten van, egy szeretet van és egy ember van. Ez az üzenet. És nem érdekel, hogy konkurenseimről van szó, momentán vennék egy ilyen pólót.

Téged nem izgat, hogy a véleményed miatt páran esetleg elfordulnak a cuccaidtól?

A politikai állásfoglalás sajnos forgalomcsökkentő tényező. Ezt be kell látni. A kiállás az igazam mellett áldozatokkal jár. Ez mindig is így volt, és így is lesz. Ezt az áldozatot a BP most nem vállalta be.

Te miért vállalod?

Azért, mert szeretek a hazámban élni, és szeretnék a hazámban normálisan élni. Ha odakint az utcán háború dúl, én sem érezhetem jól magam a lakásomban. Akkor érzem jól magam, ha testvéreim a magyarok. De nem csak a magyarok, hanem az osztrákok, a lengyelek, az oroszok, a japánok, a szírek, az egész népe a Földnek. Egyrészt ezért.

Másrészt azt gondolom, az egyetlen életcél jobbítani magam és a környezetem életén. Ezt jelenti az isteni szeretet is. Allahnál, Jézusnál, Buddhánál, Krishnánál egyaránt. Ez odaadást jelent, nem pedig elvételt. És ha én adni akarok, akkor nem tudok elmenni szó nélkül amellett, hogy mások meg gyűlöletre, félelemre, irigységre sarkallnak. Harmadrészt, mert ezzel szolgálom a hazámat, és ez boldogságot okoz.

Nem unod még, hogy vitriolos Facebook-posztokban küldöd el a teljes politikai elitet?

De, unom. Kib...tul meguntam már azt, ami itt megy. Ahogy untam a másik nyolc évet is, sőt untam már a Kádárt is, meg mindegyiket, mert egyik sem adott alapjövedelmet, egyik sem emelte az átlagjövedelmet a duplájára, egyik sem tette rendbe az egészségügyet, az oktatást, az adórendszert satöbbi. Jobboldal meg baloldal? Egykutya. Hagyjuk már a pártoskodást!

Ha már pártoskodás… Meg az elmúlt nyolc évek. A Jobbik egy újabb probléma, vagy a megoldás része lehet? Sokan úgy vannak vele, hogy ők még nem kormányoztak…

Ez nagyon nagy dilemma. Egy párt nem egyenlő a vezetőjével, kivéve, ha a Fideszről beszélgetünk. A Jobbik sem egyenlő Vona Gáborral. Az, hogy az ember fejlődik, az élete során szed magára tudást, tapasztalatot, ne adj’ isten megjön az esze, ilyen van. Én szeretnék a Vonának hinni, de nem tudok. Mert nem tudom, ha megnyernék a választást, mennyire jönnének elő a vérgőzös nácizós, cigányozós, buzizós, karlendítős, fekete egyenruhás csávók.

Ha társadalmi méretekben a gyűlöletet a szeretet váltaná fel, akkor megérkezne a mennyország. Én nem tudom mennyire lenne unalmas a mennyország, de egyszer kipróbálhatnánk, mert azon kívül már mindent kipróbáltunk. Abba kell hagyjuk az utálkozást, és nem hinni annak, aki utálkozik.

Mennyire sztenderd a világban az a féktelen gyűlöletpolitika, amit az utóbbi években Magyarországon látunk?

Az USA-ban legalább szofisztikáltabban gyűlölnek. Én voltam migráns Amerikában. Ők nem mondják a szemedbe, hogy rohadt migráns, menjél haza. Csak nem adnak neked lehetőséget. Lehet ezt kulturáltabban is csinálni.

Kulturált gyűlölet? Ez elég furcsán hangzik.

Az nem hangzik furcsán, hogy mi magyarok mehetünk az USA-ba migránsnak, mehetünk Németországba, Angliába migránsnak, mehetünk mindenhova, az tök normális, de a szír vagy afgán, akinek lebombázták a házát, az nem jöhet ide?

Arról nem beszélve, hogy pénzért pedig akár bűnözők is letelepedhetnek nálunk, ugye…

Hazugság, egy nagy átbaszás ez az egész.

Kívülről milyennek látszik ez a Magyarország?

A Balkánhoz vagyunk sorolva. A visegrádi négyek éllovasaiból 20-30 év alatt önként, dalolva sereghajtókká váltunk. És ezt nem a magyar nép csinálta, hanem a politikai vezetőink. Ezzel a plakátolással például. Támadjuk meg Brüsszelt… A temérdek pénz jöhet, de rohadjanak meg? Ilyet nem is tudom melyik politikus csinált. Orbán a legalja. A legeslegalja.

Látsz arra esélyt, hogy az a több százezer ember, aki innen elment, belátható időn belül hazatérjen Magyarországra?

Ha a nép végre felkel,és azt mondja, hogy elég a hazugságokból, békében akarunk élni, normális piaci viszonyok között, hogy a javainkból ne Mészáros Lőrinc meg a többi a kisgömböc hízzon, és lesz olyan politikai garnitúra, amelyik ezt megvalósítja, akkor vissza fognak jönni. Én tudom milyen érzés külföldön élni. Vissza fognak jönni.