Hétfőtől tíz napra csökken a karanténkötelezettség

HírKlikk 2020. szeptember 19. 17:50 2020. szept. 19. 17:50

Módosul a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló kormányrendelet. Hétfőtől a karanténkötelezettséget 14 napról 10 napra csökkenti a kormány.

Pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy az eddigi 14 nap helyett 10 napra kell karanténba vonulnia azoknak, akik külföldről jönnek haza, de nincsenek tüneteik – ismertette a kormánydöntést a napi.hu.

Szeptember elseje óta minden külföldi utazás után kötelező a karantén.

A lap emlékeztet arra, hogy az Európai Unió tagországainak egészségügyi miniszterei szeptember 4-i tanácskozásukon állapodtak meg abban, hogy a fertőzés fokozott kockázatával sújtott régiókból és országokból hazatérőkre általánosan alkalmazott 14 napos karanténkötelezettséget 10 napra célszerű csökkenteni. Ezt pedig már több EU-tagállam is alkalmazza.

A Turizmus.com viszont emlékeztet, hogy a német Robert Koch közegészségügyi intézet akkori számításai szerint, a kockázatos területekről tünetmentesen hazatérőkre vonatkozó 14 napos karanténkötelezettség esetén a járványvédelmi rendszer száz fertőzött közül kettőt nem szűr ki, míg 10 napos karantén esetén négyet.