Heti egyenleg: a hazugságon rajtakapott politikus sebezhető

HírKlikk 2023. szeptember 20. 17:00 2023. szept. 20. 17:00

Miért kellett hazudni arról, hogy Orbán Viktor szintén nyaralt augusztusban? Többek között erről a kérdésről és politikai hatásairól is szó volt a Klikk Tv politikai elemző műsorában. Bozóki András politológus, a CEU oktatója, és Lakner Zoltán politológus, a Jelen című hetilap főszerkesztője a többi közt arról is beszélgettek, hogy ha a miniszterelnök azt szeretné, hogy Magyarország olyan erős legyen, mint a kiegyezéskor, akkor nincs más tennivalója a kormánynak, mint kiegyezni az Európai Unióval. 

Amikor azt halljuk, hogy valami Kötcséről kiszivárgott, akkor tudnunk kell, hogy a miniszterelnöki kommunikációs stáb adja ki ezeket a szövegeket, mert azt szeretné, hogy tudjunk róla. Ezekben ugyanis semmi olyan nincs, ami negatívan érintené a kormánypártot vagy Orbán Viktort, miközben a kiszivárogtatásnak az lenne az értelme, hogy olyat tudjunk meg, amit szerintük nem kellene – mondta Lakner Zoltán. Hozzátette, a kiszivárogtatóknak viszont jó lenne pontosabban fogalmazniuk, mert például Orbán 15 pontos tervében az is szerepel, hogy a miniszterelnök azt szeretné, ha Magyarország olyan erős lenne, mint a kiegyezés idején volt. Akkor azonban az ország pont nem volt az, mert egy legyengült Habsburg királyi ház és a passzív ellenállásban kivérzett magyar politikai osztály kötött – jobb híján – megállapodást, egyezséget egymással. A kiegyezés után, annak következményeként erősödött meg Magyarország.

Bozóki András szerint, ha olyan erős akar lenni, nincs más tennivalója a magyar kormánynak, mint kiegyezni az Európai Unióval. Érdekes időket élünk a CEU oktatója szerint, mert miközben rengeteg fiatal hagyja el az országot a kormányzat „betelepítéseket” tervez a több ezer külföldi vendégmunkással. Az tévedés, hogy ők majd mind hazamennek, hiszen ez Németországban sem jött be a török vendégmunkásokkal, akik 30 évig éltek az országban állampolgárság nélkül – reagált egy másik, a munkanélküliséggel kapcsolatos orbáni cselekvési pontra.

A Klikk Tv politikai elemző műsorában Bánó András műsorvezető arról is kérdezte vendégeit, mi a véleményük arról, hogy lebukott Orbán Viktor, amikor azt hazudta, hogy nem nyaralt, miközben Horvátországban Ungárék villájában volt augusztus 11-én, amiről videófelvétel is tanúskodik. Bozóki András úgy gondolta, hogy valójában bevallhatta volna, hogy leugrott egy hétvégére vagy egy hétre nyaralni a miniszterelnök, mert el van fáradva. A politológus nem érti, hogy miért kell ettől is félni? Bár az nem lepte meg, hogy Orbán Viktor hazudott. Az viszont igen, hogy a tengerparton – ahol ő is járt – van egy 10 méteres sáv, ami mindenkié, nincs elzárva az emberektől, mint a Balatonnál egyre több helyen. Horvátországban mindenkinek joga, hogy ott sétáljon, vagy lemenjen és fürödjön a tengerben. Szembetűnő, hogy mennyivel szabadabb ország, mint Magyarország. Lakner Zoltán megjegyezte, a magyar nyilvánosság szerkezete és a viták – amik most kialakultak Orbán hazugsága miatt – sokkal beszédesebbek, mert nagyságrendekkel nagyobb hullámokat kelt az LMP és a Momentum közötti vita, mint az a tény, az az ügy, hogy a magyar miniszterelnök hazudott. Ugyanis a hazugságon rajtakapott politikus sebezhető, de ez elsiklik, ehelyett arról beszélgetünk, hogy Ungár Péter és Kele János mit üzenget egymásnak. Ha az ellenzéki pártoknak lenne közös állásfoglalása ebben a témában – is –, akkor az sokkal hatásosabb lenne a kormány kritikáját illetően. 

Hollik István a Fidesz kommunikációs igazgatója azt állítja, Brüsszel fizeti a baloldalt, és visszatartja a pedagógusok, vállalkozók, a magyar családok pénzét. Ezzel megint el lehet fedni a valóságot? – kérdezte Bánó András „Ez a szokásos mantra” – válaszolt Bozóki András, majd azzal folytatta, hogy megpróbálják életben tartani ezeket a kliséket is azért, hogy eltereljék a figyelmet a számukra kedvezőtlen dolgokról. Ebben a magyarázkodásban az is érdekes – vette át a szót Lakner Zoltán –, hogy arról az EU által zárolt pénzről van most szó, amiről korábban azt állította a kormánypropaganda, hogy azt az unió Ukrajnának adta. Tehát ezzel az állításával saját magának mondott ellent. Az pedig lényegtelen, hogy egyszer azt mondják, a vállalkozók pénzét az ellenzéknek, másszor meg azt, hogy Ukrajnának adták, adják. Most éppen az ellenzék van soron.

A Klikk Tv Heti egyenleg című műsorát itt nézhetik meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom