Heti egyenleg: Orbán begyújtotta a kontinentális népcsere rakétáit is

HírKlikk 2022. május 21. 13:10 2022. máj. 21. 13:10

Az adás második részében többek között az a Washington Post-ban megjelent jelentős cikksorozatról is beszéltek, ami azt taglalja, hogy Orbán mennyiben befolyásolja Amerikát. Többek között erről is kérdezte Vicsek Ferenc újságírót és Lengyel Lászlót, a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatóját a KlikkTV Heti egyenleg című műsorában Bánó András.

Az alapos elemzésből kiderül, hogy Orbán Viktor már 2010 óta otthon fejlesztgette az illiberális demokrácia receptjét, amit a 2018-as tusványosi szabadegyetemen „szabadalmaztatott” is. Ennek is köszönheti, hogy Donald Trump kelet-európai reinkarnációjaként éljenzi az amerikai szélsőjobb. Ennek a „szabadalomnak” egyik eleme az is, hogy a Soros György által kitervelt népcserére is sor kerülhet a kontinensek között.

„Mindez azt is jelzi, hogy Amerikában mintha hiányozna az az ideológiai vezér, aki megadná az alaphangot a globalizációban vesztesnek látszó, korábban az iparban foglalkoztatott fehér munkásoknak” – kommentálta a felvetést Lengyel László. Ez a réteg korábban demokrata szavazó volt a jellegzetes amerikai életforma híveként. „De amióta a globalizáció ellenük fordult, a városaik rozsdaövezetekké váltak, azóta dühös és nyíltan rasszista, migránsellenes közösségé merevedtek. Ezek lettek Trump szavazói. Orbán pedig összerakta azt az ideológiát, ami Trumpnak nem sikerült. S ami egy nagyon erős fundamentalista logika.”

Ezzel meg lehet bolondítani az embereket, de az EU-ból való kivonulást mégsem meri megkockáztatni – tette hozzá Vicsek Ferenc. Az mindenesetre megállapítható, hogy kialakult egy „kétfejű” kormány, amiben vannak az uniópárti pénzszerzők, mint Navracsics és a konzervatív „polihisztorok”, mint Pintér.  „Viszont mindenért Orbán Viktor felel” – idézte a miniszterelnököt. A kormány állagát még formálhatja az államtitkári szerkezet, főként, hogy „ez a kormány korábban is az államtitkárok, kormánybiztosok kormánya volt. Mindenre volt külön egy miniszteriális szintű kinevezett”. 

Vicsek Ferenc szerint Orbán mondja meg továbbra is, hogy mi lesz s „amíg nem látjuk, hogy melyik területnek lesz olyan kormánybiztosa, aki tényleg számít, addig nem tudjuk megítélni, hogyan kíván kormányozni.” Véleménye szerint egyelőre az a lényeg, hogy például hiába adott egészségügyre annyit, amennyit, a választás eredményét tekintve ez bejött. Legalábbis Orbánnak. 

„Pintér új szerepköre például azt jelzi, hogy Orbán nem akar változást, reformokat sem az oktatásban, sem az egészségügyben. Amennyiben egy rendőrtábornok van a kórházak élén, bármilyen is a költségvetés, mindenki járjon be fegyelmezetten, szervezési szempontból legyen rend az egészségügyben. A pedagógusokról pedig kiderült, hogy nem alkuképesek. Márpedig ha nem fogadja őket senki a tárgyalásokon, nem történik semmi” – fogalmazott Lengyel.

„Fock Jenő is a tárcasovinizmusba bukott bele” – emlékeztetett a jóval ezt megelőző politikai berendezkedésre Vicsek Ferenc. „Miért lenne jó Orbánnak, hogy olyan egészségügyi vezetés legyen, ami egyébként egy minisztérium feladata volna, hogy összefogja az igényeket, a követeléseket meg tudja fogalmazni, érvelni, miért kell fejleszteni és a kormányban képviselné ezt az érdekszférát? Kell ez Orbánnak, hogy ott csapkodja az asztalt egy igazi egészségügyi vagy oktatási miniszter, hogy ne legyen már ilyen nyomorúságos a helyzet? Minek, ha ő egyedül is el tudja dönteni, amit kell.” 

A teljes beszélgetés itt nézhető meg

Forrás: Hírklikk