Hiába a botrány, Pintér Sándor szerint nincs itt semmi látnivaló

HírKlikk 2019. szeptember 19. 07:24 2019. szept. 19. 07:24

Nagyon úgy tűnik, hogy Pintér Sándor hivatalát teljesen hidegen hagyja a Microsoft korrupciós botránya.

Pedig lenne okuk a gyanakvásra, hiszen a felügyeletük alá tartozó rendőrség olyan szinten érintett ügyben, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet, az U.S. Securities and Exchange Commission (SEC)  jelentésében név szerint, példaként említette az ORFK 2014-2015 tartott szoftver licencszerződéseit – Hadházy Ákos képviselő pedig feljelentést is tett a gyanús beszerzés miatt.

A belügyminiszter korábban csuklóból, sablonszöveggel hárította az ORFK ügyeire vonatkozó ellenzéki érdeklődést - írja a Népszava. A lap közérdekű adatigénylésére ugyanakkor már valódi választ küldött a BM. Kérdésükre – zajlott-e átvilágítás a minisztérium alá tartozó NISZ Zrt. és az ORFK licencvásárlásaival kapcsolatban, és milyen eredményre jutottak ennek során – a tárca csak ennyit írt: 

„A Belügyminisztérium nem indított vizsgálatot a Microsoft szoftver-licensz beszerzések ellenőrzése tárgyában.”

Nem csak Pintérék döntöttek úgy, hogy házon belül nem érdemes nézelődni, a Pénzügyminisztérium alá tartozó NAV sem tartotta fontosnak, hogy vizsgálatot indítson saját beszerzéseik ügyében – annak ellenére, hogy a hvg.hu szerint az amerikai SEC az adóhatóság egyik beszerzésével illusztrálta a Magyarországon feltárt korrupciós szisztémát.

Nyomozás ennek ellenére zajlik; a Közonti Nyomozó Ügyészség folytatja „különösen jelenős kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt”. Igaz - jegyzi meg a lap -, ez csak második nekifutásra, Hadházy jelzése után sikerült, mert az ügyészség az Microsoft-ügyben beadott tavalyi feljelentést még bűncselekmény hiányában utasította el.

Előzmény

A Microsoft-ügy 2019 nyarán dagadt botránnyá – miután az amerikai igazságügyi minisztérium (DoJ) és a tőzsdefelügyelet (SEC) nyilvánosságra hozták jelentéseiket és a Microsofttal kötött peren kívüli megállapodás szövegét. Ezekből kiderült, hogy a Microsoft magyar leányvállalatának és viszonteladóinak egyes alkalmazottai szisztematikusan részt vettek állami közbeszerzések lezsírozásában, túlárazásában, illetve állami tisztviselők megvesztegetésében. A Microsoft végül több milliárd forintnak megfelelő büntetést és kártérítést fizetett ki az amerikai hatóságoknak, más következménye azonban nem volt az ügynek.

Forrás: Népszava