Hiába ferdít a kormányközeli portál, Karácsony erősített az ellenzéki miniszterelnök-jelölti vitában

Harkai Péter 2021. szeptember 16. 09:47 2021. szept. 16. 09:47

Az Indexen megjelentek szerint Fekete-Győr András nyerte a vasárnap esti vitát, míg Karácsony és Dobrev Klára a sereghajtó. A Publicus adatai szerint azonban áttekerhettek a jereváni rádióra, ahol még mindig osztogatnak. Pulai András emellett meglepő fordulattal is szolgált a jelöltek helyzetéről.

Az még érthető, hogy a jelöltek a saját párt s szimpatizáns buborékaikban önmagukat hozták ki győztesnek, még az is érthető talán, hogy a kormányszimpatizáns felületek is saját fenntartói szerinti részre hajlanak.

De. Még ha el is tekintünk egy pillanatra az Index múltjától és jelenétől, több mint szembetűnő, hogy pont a Karácsony volt zuglói polgármesterségét látensen támadó Momentum jött ki a felmérésük alapján első helyen a vitából. Nem mellesleg a portál adatai szerint az egész sorrend éppen hogy a talpáról a fejére állt, mint amit eddig a sajtóból és a felmérésekből megismerhettünk.

Az Indexen megjelent adatok szerint ugyanis tízezer vélemény alapján Fekete-Győr András 4027, Márki-Zay Péter 3035, Jakab Péter 1569 szavazat, Karácsony Gergely 1136 és Dobrev Klára 1024 szavazatot kapott.

Hogy milyen tematika szerint mérhetőek ezek a megengedem erősen viszonylagos alkalmak, mint az ellenzéki miniszterelnök-jelölti vita, valamint hogyan lehet ennyire ellentétes az eddig megjelentekkel szemben egy statisztika, arról a Publicus Intézet vezetőjét kérdeztük.  

Pulai András egy mondattal tisztába tette a történteket: „amit mi csinálnunk, az kutatás, amit ők csináltak, az egyszerű szavazás, ez talán a mindent elmondó különbség.” A közvéleménykutatást szigorú módszertani szabályok szerint készítik, teszik fel a kérdéseket stb. Olyan mintán és módszertan alapján kérdezik az embereket, ahogyan a lakosságban található társadalmi csoportokban jelen vannak. Ez a hitelességet biztosító reprezentativitás.

A szavazásokat pedig, bármilyen portál bármilyen létszám alapján is él vele, jobban áthathatja a szubjektivitás vagy a bejelentkezők aktivizálása. Nem kizárt, hogy az adott témát érintő párt mozgósítja a szimpatizánsait, aktivistáit, ennek pedig nincs semmilyen szakmai, módszertani alapja.

Némi veszélyt – gondolhatnánk - rejthetnek magukban az ilyen jellegű szavaztatások, mivel az érintett célszemélyek átemelhetik az eredményeket a saját közegükbe, onnan befuthat a médiába, deformálhatják a valós tényeket. Pulai szerint azonban ezzel nincs mit tenni, mivel „amióta léteznek közvéleménykutatások, azóta vannak szavazások is sőt, hamarabb léteztek”.

Egy szemléletes anekdotával jellemezte a helyzetet, miután a közvélemény, mint szakma, pont ennek kapcsán született meg a 19. század végén Amerikában. Amikor a Reader’s Digest több milliós olvasottsággal bírt, ennek apropóján meghirdettek egy népszavazást, hogy kit látnának szívesen az Államok akkor aktuálisan következő elnökeként. Ekkor kezdte meg a tevékenységét George Gallup és közölte, hogy nincs szükség sokmillió emberre, elég akár ezer, de mindezt, a kérdéseket tudományos alapon állítja össze és ennek alapján ő is megtippeli, hogy ki lesz a következő amerikai elnök. Nyert.

Természetesen a Publicus is végzett egy gyorsfelmérést a miniszterelnök-jelölti vita végeztével és náluk hibahatáron belül az jött ki, hogy a három fontos metrikában, mint „szimpatikus”, „meggyőző” és „az ország vezetésére legalkalmasabbnak tűnő”, ebben mindháromban Karácsony Gergely jött ki első helyen. „Ezen túlmenőleg két érdekes adat is megmutatkozott a mérésünkből. Az egyik, hogy azok körében, akik végignézték a vitát, Karácsony Gergely jobban szerepelt, mint azoknál, akik csak más forrás(ok)ból tájékozódtak az eseményről.”

A másik elgondolkoztató tapasztalat az volt a számok tükrében, hogy az első helyen tapasztalható egy Karácsony-Dobrev vetélkedés abban a kérdésben, hogy „kire szavazna az előválasztáson”, ami minimális százalékokban hullámzott, ez így is maradt. „Ami viszont meglepően változott, az az, hogy eddig stabilan Jakab volt a harmadik helyen, de vasárnap óta feljött mellé Márki-Zay Péter és 11-11 százalékkal állnak egymás mellett. Mindez ráadásul országos szinten végzett felmérés, ami eloszlatja azt az eddig vélt felvetést, hogy Karácsony Gergely csak a fővárosban számíthat elfogadottságra bár kétségtelen, hogy Budapesten a legerősebb” – közölte a Publicus zárt módszertani rendszere által az első előválasztási vita másnapján mért adatokat a Hírklikk megkeresésére Pulai András, az intézet vezetője.