Hiába toporzékolt Orbán nagykövete

HírKlikk 2019. szeptember 12. 11:14 2019. szept. 12. 11:14

A ZDF intendánsa visszautasította a berlini magyar nagykövet kritikáját a határnyitás 4. évfordulóján bemutatott félig dokumentum-, félig játékfilm kapcsán - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung írását szemléző Népszava

Györkös Péter a nyílt levélben azt írta, hogy az alkotás elferdítette a valóságot, az etikai és erkölcsi normákat megsértve állította be a magyar kormány akkori eljárását.

Válaszában a közszolgálati csatorna igazgatója sajnálatosnak nevezi, hogy a diplomata nem nevezi meg azokat az elemeket, amelyek szerinte nélkülözik a műben a tárgyilagosságot és a tényeket. Viszont a maga részéről meg van győződve arról, hogy a dráma alapos kutatásokon, beható konzultációkon és háttér információkon, valamint személyes elbeszéléseken alapul, így igencsak érdemi betekintést enged abba, valójában mi is történt 2015. szeptember 4-én. Így abba, hogy Európa nem tudott dűlőre jutni a menekültek igazságos elosztása ügyében.

A konzervatív lap idézi, hogy annak idején a német kormány a migránsok kiéleződött magyarországi helyzetére hivatkozva rendelte el, hogy felhúzva kell tartani a sorompókat. Orbán Viktor egy nappal korábban Brüsszelben, sajtóértekezleten jelentette ki: itt német problémáról van szó.

Forrás: Népszava