Hillary Clinton: Magyarországot egy kapzsi és korrupt vezető irányítja

HírKlikk 2021. november 26. 04:45 2021. nov. 26. 04:45

A volt amerikai szenátor, a Demokrata Párt 2016-os elnökjelöltje elmondta: aggasztja, hogy autoriter rezsimek egyre nagyobb teret nyernek a világban. Magyarország mellett Oroszországot, Törökországot és Brazíliát említette.

Hillary Clinton az MSNBC televízióban, Rachel Maddow műsorában hangsúlyozta, hogy nagyon aggódik – vette észre a Telex. „Úgy gondolom, hogy a demokrácia válságával, a legitimáció válságával szembesülünk, ami egészen odáig hatol, hogy mégis milyen jövő vár az országunkra és a világra.”

„Azzal foglalkozom, hogy kitaláljuk, mit tehetünk ez ellen – és soha nem adhatjuk fel, mert túl sok minden forog kockán.” Szerinte harcolni kell a dezinformáció és a propaganda ellen, amit még nehezebbé tesz az algoritmusokra és más mesterséges intelligenciákra épülő hírfogyasztás jelensége.

„Nem akarok pesszimista lenni, mert szerintem ez egy hasznos és szükséges harc”, amelyben Clinton szerint olyan erőkkel állnak szemben, akik „veszélyeztetik az életmódunkat, a jogállamiságunkat és a demokratikus jövőnket”.

Arról is beszélt: az autoriter vezetők „a változás miatt kialakuló félelmet használják fel arra, hogy egymásnak ugrasszák az embereket, szorongást keltsenek bennük, és ezzel egyszerűen irányíthatóvá tegyék őket a demagógián és a dezinformációkon keresztül”.

Clinton szerint elképzelhető, hogy a társadalmi változásokkal elégedetlen tömegek akár meg is puccsolnák az amerikai demokráciát. Itt példaként Donald Trumpot hozta fel, valamint a washingtoni Capitoliumot januárban megtámadó tüntetőket. Ezután pedig úgy folytatta,

nem szeretik azt a világot, amiben élünk, és ebben egyetértenek azokkal az autokratikus vezetőkkel, akik Oroszországtól és Törökországtól kezdve, Magyarországon át Brazíliáig a világ számos helyén, egyszemélyi hatalommal, kapzsisággal, korrupcióval irányítják az országukat.”