Hiller István: most arról kell beszélni, amiről az emberek hallani akarnak

HírKlikk 2023. szeptember 10. 07:50 2023. szept. 10. 07:50

Engem nem az foglalkoztat, hogy más párt vagy pártok mit tesznek egy ilyen osztott ellenzéki térben, hanem az, hogy a tényleges ellenfél éppen azt használja ki, hogy egymásról milyen véleményt alkotnak a pártok és még generálja is, hogy az ellenzék önmagával legyen elfoglalva – mondta a Klikk TV Mélyvíz című műsorában Hiller István, az MSZP választmányi elnöke. Szerinte azzal kell foglalkozni, hogy az MSZP milyen kapcsolatokat tud kialakítani a választókkal, mennyire tud a hétköznapi problémáikkal foglalkozni és mennyire tud hosszabb távon egy vonzó Magyarország-képet nyújtani.

Bár látszólag semmi köze ahhoz, hogy egyik párt a másikhoz hogyan viszonyul, de nagyon jó példája annak, miként tud egy párt, egy közösség vagy annak egy képviselője megszólítani embereket – mutatott rá a politikus például Molnár Zsolt pártigazgató javaslatára, hogy a nagy teljesítményű autók vezetéséhez másfajta vizsgát kelljen tenni, vagy arra, hogy nyáron erősen előtérbe került a Balaton használatának szabályozása, mert mégsem használhatja kizárólag egy csoport. Hasonlóan fontos, hogy amikor elkezdődik a tanév, akkor aktuálisabb a gyermekek, az iskola ügye, mert az egy nemzedék és az ország jövőjéről szól, a magyar oktatásügy gondjai pedig éppúgy aktuálisak ősszel, mint tavasszal. 

Ezek olyan kérdések, amik a politikától és a pártpolitikától függetlenül sokakat foglalkoztatnak, olyan ügyek, amelyeket nem a párt vet fel, hanem benne vannak a hétköznapokban.

„Nem gondolom, hogy létezik vagy helyes lenne, ha egy politikai párt azt mondaná magáról, hogy ideológia-semleges, csak éppenséggel nem az ideológiai összetevők és tartalmak azok, amelyek egy ilyen világban és egy ilyen országban felkeltik a választók érdeklődését. Ettől még kell, hogy legyenek műhelyek, kutatóintézetek, amelyek ezzel foglalkoznak.”

Hiller István emlékeztetett, volt olyan korszaka az európai közpolitikának, amikor ideológia mentén szerveződtek tömegek, de most olyan időszak van, amikor nem ez a vonzerő. „Ha olyan kérdésről beszél a politika, egy adott közösség, egy párt, amelyben te magad ráismersz, hogy ez az én ügyem, hogy ezek arról beszélnek, amiről én baráti körben szombat este vagy elalvás előtt a feleségemmel, akkor ez szerintem helyes és fontos irány.”

A szocialista politikus szerint pártjának egyik legerősebb pillére az önkormányzatiság

Olyan eredményeket is várok a hét-nyolc hónap múlva tartandó önkormányzati választáson, ahol MSZP-s polgármesterjelöltek 50 százalék felett nyernek – mondta Hiller István. Szerinte Szombathelytől Salgótarjánon át Kispestig, Pesterzsébettől Szegedig és még nagyon sok kerületben, Őrsi Gergelytől Tóth Józsefig vannak olyan emberek, akik személyükben és teljesítményükben messze fölénőnek pártpolitikai megosztottságnak. „Számos városban, községben embereink lényegesen erősebbek, mint amennyi támogatottságot országosan mérnek bármely ellenzéki pártnak vagy a szocialista pártnak. Személyiségekben jók vagyunk, sőt, felvesszük a versenyt bármelyik ellenzéki párttal.” 

Hiller István szerint lesz és lehet olyan város, amelyik most kormánypárti irányítású és a szocialista párti jelöltje – mások támogatása mellett – polgármester lesz. „Hosszabb távon azt kell végiggondolni a civilek és a pártok viszonyában, hogy a jelenlegi szabályok mellett, hogyan lehet indulni az országgyűlési választáson.”

A másik pillér Tüttő Kata, aki a párt egyik legmagasabb pozícióját tölti be Budapest főpolgármester-helyetteseként

Ha rajtam múlik, ő fogja vezetni a szocialista párt EP-választási listáját – jelentette ki Hiller István még a szombati választmányi ülés előtt. „Véleményemmel az a dolgom, hogy igenis befolyásoljam a választókat és a politikai pártomat, azért választottak meg választmányi elnöknek.”

Sokak által támogatott politikai magány

Egy friss közvélemény-kutatásból az derült ki, hogy az emberek 76 százaléka támogatja az ellenzéki közös listát az Európai Parlament választására, amelyet egy napon tartanak az önkormányzati választással jövő júniusban. A politikus hozzátette, „ha az eredményt lebontjuk különböző ellenzéki, baloldali, liberális pártokra, akkor különböző mértékben, de szinte mindegyiknél többen támogatják, hogy legyen, mint amennyien nem támogatják.”

Hiller István arra is rámutatott, hogy először elvégezték a felmérést, megnézték, hogyan gondolkodnak választók, utána kezdeményezték az összefogást. „Azóta több felmérés egymástól függetlenül ugyanazt az eredmény hozta. A szocialista pártnak azonban arra is fel kell készülni, hogy mások a saját fejük után mennek és nem hallgatnak az ellenzéki választókra. Akkor azt kérem tőlük, hogy támogassanak minket, hiszen mi képviseljük azt, amit ők szeretnének.”

Azt kell eldönteni, hogy vajon az EP-választásnak nem az a célja, hogy a magyar demokratikus ellenzék lehető legtöbb képviselőt juttathassa az európai parlamentbe? – fogalmazott Hiller István.

A Klikk TV műsorát itt nézhetik meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom