Hohlmeier: irritáló, ahogyan az Orbán-kormány igyekszik helyzetbe hozni a hozzá közelálló vállalkozásokat

HírKlikk 2023. szeptember 5. 08:15 2023. szept. 5. 08:15

Sok, aggodalomra okot adó üzenetet kaptunk civil szervezetektől, üzleti vállalkozásoktól, helyi önkormányzatoktól – foglalta össze Monika Hohlmeier bajor keresztényszocialista képviselő, az EP költségvetési ellenőrző bizottságának elnöke a testület tényfeltáró küldöttségének májusi magyarországi látogatását. A szakbizottság tagjai hétfő esti ülésükön vitatták meg a vizitről készült jelentéstervezetet.

A hattagú delegáció azt vizsgálta, hogy a kormány hogyan teljesíti az uniós források folyósításához kötött feltételeket. Ahogy azt a Népszava elsőként megírta, a Hohlmeier által vezetett küldöttség beszámolójában súlyos állítások szerepelnek a politikai alapú osztogatásról és a felvásárolni kívánt vállalatok megfélemlítéséről.

Az elnök a szakbizottsági vitában irritálónak nevezte, ahogyan a kormány indokolatlan és diszkriminatív intézkedésekkel igyekszik helyzetbe hozni a hozzá közelálló vállalkozásokat, és megsemmisíteni azok uniós versenytársait.

– Számomra elfogadhatatlan, hogy először figyelmen kívül hagynak egy bírósági döntést, majd rendeletet hoznak az ítélet megsemmisítésére – idézett fel egy példát egy cég ellehetetlenítéséről. Reményét fejezte ki, hogy a szabályok betartatásáért felelős Európai Bizottság a bíróság elé fogja citálni a magyar kormányt a belső piaci törvényeket sértő magatartásáért.

Monika Hohlmeier felemlegette azt is, hogy találkozójukon az Állami Számvevőszék elnöke és munkatársai nem voltak hajlandók válaszolni az uniós támogatásokról feltett kérdéseikre.

– Ötször kérdeztem rá az ügyészséggel folytatott együttműködésükre, hiába. Aztán jóval a látogatás befejezése után Deutsch Tamás kézbesítette nekünk az írásos választ. Furcsa, hogy az ÁSZ válaszát egy fideszes EP-képviselő továbbítja – fejezte ki megrökönyödését a delegációvezető.

A német zöldpárti Daniel Freund – aki szintén tagja volt a delegációnak – a jövőre esedékes magyar EU elnökséggel hozakodott elő. Szerinte az Európai Parlamentnek napirenden kell tartania a témát és kérdőre kell vonnia a kormányközi EU Tanácsot: hogyan képzeli a jogállamisági ügyek kezelését az Orbán-kormány irányítása alatt.

Az ülésen elhangzott, hogy a szakbizottság hamarosan beszámoltatja Johannes Hahn költségvetési biztost arról, Magyarország hogyan teljesíti a felfüggesztett pénzek felszabadításához szükséges feltételeket. – Úgy látom, nem mozdulnak – mondta erről Monika Hohlmeier, aki szerint fel kell készülni rá, hogy Orbán Viktor ismét vétófenyegetéssel próbál majd engedményeket kicsikarni.

Forrás: Népszava


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom