Hol van Orbán Viktor?

NVZS 2019. szeptember 6. 15:30 2019. szept. 6. 15:30

„Nincs abban semmi különös, hogy Orbán Viktor szinte nem látható a már javában zajló önkormányzati választási kampányban, az azonban egyáltalán nem zárható ki, hogy október 13-ig egy-két településre azért elmegy, illetve, hogy lesz egy kampányzáró-rendezvény a főszereplésével” – mondta portálunknak Szentpéteri Nagy Richard politológus, alkotmányjogász. Azt kérdeztük tőle, hogy hol van Orbán Viktor? Miért nem veszi ki a részét a kampányból?

„Az ok egyszerű: ezúttal nem a személye körül forog a választás, hiszen helyi szinten kell meggyőzni a helyi lakosokat, s ezért helyben kell kampányolni a helyi pozíciók megszerzése érdekében, a helyi jelöltek előtérbe tolásával” – magyarázta. Mint kifejtette: „az országgyűlési választásokon természetesen más volt a felállás: ott Orbán volt a listavezető, s egyben a kampányarc is. Ez már 2010-ben is így volt, már csak azért is, mert a Fidesznek már akkor sem nagyon volt választási programja, „s nagyon mást is csinált kormányra kerülve, mint amire a legtöbben számítottak”, ugyanakkor Orbán személye betöltötte az integráló szerepet, megkérdőjelezhetetlenné vált vezető pozíciója. Ez a felállás az országgyűlési választásokon jól bevált, azóta is az ő arca viszi a Fidesz kampányát.

Ám teljesen más a helyzet az önkormányzati választásokon – húzta alá a szakértő. „A Fidesz célja most az, hogy a helyiek jobban megismerjék a Fideszes jelöltet. Még akkor is, ha az a jelölt éppenséggel még csak nem is Fideszes, csak a Fidesz színeiben és támogatásával indul – ami sok helyen előfordul.

„S míg a Fidesz mindig egy hangot beszél, s a pártot Orbán testesíti meg, az önkormányzati választási kampányban az eltérő településeken eltérő üzeneteket kell közvetíteni a cél érdekében” – húzta alá Szentpéteri. „Érdemes megnézni a különböző plakátokat – szinte ismeretlen arcok láthatók rajtuk, ami amúgy azt a plusz célt is szolgálja, hogy demonstrálja, milyen komoly néppárt is a Fidesz”.

„Miként az Orbánra épülő egyszemélyi kampány, a mostani a helyi jelöltekre épülő is a végsőkig lett fokozva” – állapította meg a politológus. Mint hozzátette: „Azt, hogy milyen eredménnyel, meglátjuk október 13-án”.