Holoda Attila: a kormány „kérte” a MOL-t, hogy halasszák a százhalombattai karbantartást

HírKlikk 2022. december 10. 14:30 2022. dec. 10. 14:30

Holoda Attila energetikai szakértő nem véletlenül nyilatkozott az utóbbi napokban is gyakran az üzemanyaghelyzetről, hiszen jól ismeri a szereplőket és tetteik mozgatórugóit. Ezért kérte Németh Péter is, hogy a pillanatnyi állásról és várható következményeiről is beszélgessenek a Klikk TV Mélyvíz című műsorában.

Az interjú némileg rendhagyó kérdéssel kezdődött: köthetett-e valamilyen háttéralkut a MOL és a magyar kormány a hatósági ár megszűntetéséről és annak indoklásáról?

„Mivel a MOL Magyarország legnagyobb és jól prosperáló vállalata, nyilván van és szükséges is kommunikáció a kormánnyal, ez belefér. Az viszont, hogy az elnök-vezérigazgató Hernádi Zsolt kormányzati kommunikációs kliséket ismétel, és ezeket gyakorlatilag Gulyás miniszter szájába is adja, azon magam is elcsodálkoztam” – válaszolta a műsorban Holoda Attila.

Holott – tette hozzá -, mindketten tudták, hogy „ránk aztán ezek a szankciós intézkedések pont nem vonatkoznak”. Annyiban valós lehet az összeesküvés-elmélet, hogy „Hernádira osztották a szankciót sulykoló szerepét. Pedig két hete maga nyilatkozta egy egyetemi előadáson, hogy ha rajta múlik, be se vezette volna az ársapkát”.

Ráadásul „már kora tavasszal megkezdték volna a százhalombattai finomító karbantartását, de akkor a kormány – nem mellesleg a választások miatt – azt kérte, hogy ezt a munkálatot halasszák”. 

Holoda szerint bár több mint rendhagyó, hogy egy „független” nagyvállalat a kormány kérésére elhalaszt elemi szakmai tevékenységet, de ezt tehették abban a reményében, hogy a választás után, cserébe megszűnik a piacot szorító ársapka. „Mivel ez nem történt meg, a nyári időszaktól a MOL többször is jelezte, hogy felül kellene vizsgálni ezt a gyakorlatot – sikertelenül.”  

A kedd esti váratlan és gyors fordulatot előidézhette az is, hogy a vállalat „a kis kutaknak már kénytelen volt kiküldeni, hogy nulla litert tud szállítani, s még a MOL-kutaknál is megjelentek az első zavarok. Ez pedig már üzleti jóhír-rombolás, aminek a következményei nagyon nehezen kezelhetőek”.  

Hernádi pedig folyamatosan, napi szinten küldött feljegyzéseket a kormánynak, jelezve, hogy „neki ez a helyzet egyre nehezebben tartható. Főként, hogy a karbantartás is csúszott és fokozta az ellátási nehézségeket. Mindezt hatványozta egy országosan észlelhető pánikhangulat, aminek a következtében duplájára nőtt az üzemanyag fogyasztás”.  

Bár nemzetközi eljárás alatt áll a MOL-vezér, Holoda Attila nem gondolná, hogy ezzel összefüggésben presszionálná a kormány vezetője a kellemetlen döntések befogadására. „Hernádiról azért köztudott, hogy egy jobboldali, konzervatív beállítottságú ember, nem véletlen, hogy inkább kormányközeli szervezeteket, rendezvényeket támogat. Azért mégis az ország első számú vállalatának a vezetőjéről beszélünk. Én jóindulattal megelőlegezem, van olyan ereje, hogy azt beszél, amit akar.” 

 

 

Forrás: Hírklikk