Hoppál Péter elmondhatja, mit gondol az egyetemi átszervezésekről

HírKlikk 2021. március 7. 09:15 2021. márc. 7. 09:15

Nyilvános vitára hívja Hoppál Péter országgyűlési képviselőt az  egyetemi átszervezések témájában dr. Keresztes László Lóránt, országgyűlési képviselő és dr. Mellár Tamás országgyűlési képviselő. Ugyanis Hoppál Péter, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője nem emelte fel hangját a Pécsi Tudományegyetem átalakításával kapcsolatban. Nem állt sem a tiltakozásukat és aggodalmaikat kifejező egyetemi oktatók, sem pedig a diákok mellé. Nem képviselte Pécs és Baranya megye érdekeit az Országgyűlésben és a kormányon belül sem.

Mindezt Mellár Tamás Facebook posztjában tette közzé tegnap. Azt írja, az elmúlt hónapokban az úgynevezett „modellváltás” elérte a vidéki nagy tudományegyetemeket. Az intézmények vezetőinek, dolgozóinak és hallgatóinak érdemi információk és a modellváltással kapcsolatos, az egyetemi autonómia fenntartását biztosító garanciák nem álltak és a mai napig sem állnak rendelkezésre. Ilyen helyzetben, felháborítóan rövid határidők közé szorítva, kellett döntést hoznia többek között a Pécsi Tudományegyetem szenátusának is.

A PTE nem csupán egy oktatási intézmény, hanem a város, Baranya megye, sőt az egész régió egyik legnagyobb foglalkoztatója, ezáltal pedig a térség kiemelten fontos gazdasági szereplője. Sorsa és megfelelő működésének biztosítása tehát Pécs-Baranya és az itt élő emberek közös érdeke.

„Pécs város ellenzéki országgyűlési képviselőiként azonnal felemeltük a hangunkat az egyetemet érintő alapítványi kiszervezés miatt. Több alkalommal kértük és szólítottuk fel a kormányt arra, hogy állítsák le a „modellváltás” folyamatát és saját politikai céljaik eléréséhez ne áldozzák fel az egyetemeket, ennek érdekében határozati javaslatokat is benyújtottunk az Országgyűlés elé, amiket sajnálatos módon a kormánypárti többség leszavazott."

Hoppál Péter, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője nem emelte fel hangját a Pécsi Tudományegyetem átalakításával kapcsolatban. Nem állt sem a tiltakozásukat és aggodalmaikat kifejező egyetemi oktatók, sem pedig a diákok mellé. Nem képviselte Pécs és Baranya megye érdekeit az Országgyűlésben és a kormányon belül sem.

Annak érdekében, hogy Pécs és Baranya megyei polgárai számára világossá váljon, hogy a város országgyűlési képviselői milyen álláspontot foglalnak el egy ilyen jelentős súlyú kérdésben, nyilvános vitára hívják Hoppál Pétert az egyetemek alapítványi fenntartásba történő kiszervezésének témájában. 

A vita időpontjára és a lebonyolítás részleteire a vitára invitálók Hoppál Péter visszajelzését követően tesznek javaslatot. 

Forrás: Facebook