Horváth Aladár: a partvonalon kívülről kiabálunk be

Németh-Kállai Szilvia 2022. október 3. 15:00 2022. okt. 3. 15:00

A Roma Parlament elnöke sötéten látja a jelenlegi magyarországi helyzetet. Horváth Aladár a legfőbb céljának azt tartja, hogy eljussanak az emberekhez, s elmondják nekik, hogyan éljék túl a következő időszakot. Ennek első lépéseként arra kérnek mindenkit, hogy a népszámlálásnál ne adjanak ki magukról szenzitív adatokat, ne vallják be sem az etnikai, sem pedig a vallási hovatartozásukat. Ők biztosan nem fogják ezt megtenni, mert nem bíznak a kormányban – mondta a Hírklikknek.

Az előző népszámláláskor azért lobbiztak roma vezetők, hogy minél többen vállalják etnikai hovatartozásukat, azonban most pont az ellenkezőjére kérik az embereket. Miért?

A Roma Parlament nem tartja legitimnek a jelenlegi kormányzatot, mert szerintünk manipulációval és zsarolással, iszonyú gazdasági, - és média túlsúllyal jutott hatalomhoz. Nem bízunk meg bennük, így nem is akarunk nekik ilyen adatokkal szolgálni.

A népszámlálás támogatóinak egyik érve az, hogy a nemzetiségi önkormányzatok felállításához és az EU-s pénzek lehívásához minél magasabb számú, de legalábbis a realitáshoz közelítő roma népességszámra van szükség.

A roma parlamentes állásfoglalás egyik támogató érvet sem érintette. És azért nem, mert a romák döntő hányada számára egyértelmű, hogy sem a cigány önkormányzatoknak, sem az európai uniós pénzeknek nem látjuk előnyét, sőt: az elkülönítésünk és a hátrányaink okozóiról van szó!

De miért okoz gondot, például az EU-s pénzek felhasználása?

Azért, mert ez az Országos Roma Önkormányzat, és a Fidesz körüli vállalkozók korrupt érdekeit szolgálja, nem pedig a cigányokét. Tény, hogy valamivel több pénz ment az utóbbi időben a településekre, de közben például elvették a cigányoktól a tanoda programokat, amiket most legtöbb helyen fideszes cégek csinálnak. Van, amelyiknek 8-10 tanodája is van és rendkívül jól profitálnak belőle. A legszegényebb falvak egynegyedében-egyharmadában jelen van a Máltai Szeretetszolgálat, ami egyébként félállami szervezetként milliárdos összegekkel a nyomor enyhítésén és pacifikálásán dolgozik. Több pénzt pakolnak a cigány ügybe, de többet is visznek el belőle.

Azt akarja mondani, hogy a pénz nem érkezik meg a cigányokhoz?

Igen. Azok a feladatok, amiket átvállalnak az államtól, jelentős része legitim, mint például a tanodák, vagy az egyházi köntösbe bújtatott roma szakkollégiumok, vagy a falusi rezervátumok túlélési programjai. A belügy alá rendelt roma szakpolitikának azonban nincs társadalmi vitája, megfelelő nyilvánossága, nincs szakmai kontrollja, nem olvashatunk független roma szakértői monitoringot! A Balog miniszter/püspök által meghonosított „szeretetteljes szegregáció” intézményesítése zajlik. Vagyis nincs út a falu, a város szerves társadalma felé, az állam és szervei, beleértve a roma önkormányzatokat is, a rezervátumok és a gettóiskolák csinosításán, lakhatóbbá tételén dolgozik. A cigányok pedig a túlélés morzsáiért lemondtak arról, hogy harcoljanak az egyenlőségükért.  

Ön mire költene?

Nem vagyok döntéshozó helyzetben, de ha tanácsolhatnék: először a terhesség alatti éhezés csökkentésére, vagy az ivóvíz biztosítására a cigány telepeken. Csak zárójelben, Magyarországon 98 százalékos a vízvételi lehetőség, az a 2 százalék az, amelyik nyomor telepeken él.

Még mindig ennyien élnek vezetékes víz nélkül?

Mintegy 150- 200 ezer ember, akik nyomor telepen élnek, megkockáztatom 90 százalékban romák, azoknak nincsen alapvető joguk a vízhez, az Európai Unió közepén, és senki nem figyel erre. Senki nem visz oda pénzt, hogy a legszegényebb, legnyomorgóbb gettóban is legyen víz, és ne 300 méterről kelljen hordani, amit adott esetben még el is zárnak, hogyha olyan kedvük van.

Milyen lépéseket tartana szükségesnek?

Nincs jelentősége annak, hogy én milyen lépéseket tartanék fontosnak, mert nem vagyok befolyással a hatalomra. Jelenleg nincs az akaratomnak vagy az álláspontomnak értéke, mert nincs nyilvánosságunk. A partvonalon kívülről kiabálunk be, mert egy olyan diktatúrában élünk, amelyben a polgárjogi eszmeiség üldözött.

Miért gondolja ezt?

A Fidesz elsőként határozta meg ellenségként, 2010-ben a filozófusok mellett a polgárjogi, jogvédő civil szervezeteket. Megszüntették a Roma Polgárjogi Alapítványt, illetve meg kellett szüntetnünk, és ebben nagykoalíciós együttműködés volt. Azt lehet mondani, hogy a jobb és a bal oldal együtt dogozott ezen. Kiebrudaltak minket a magyar közéletből, politikából és legfeljebb a közösségi médiában tudunk megszólalni és véleményt formálni. Most az a véleményünk, hogy a népszámláláskor ne nyilatkozzunk se a nemzetiségi se a vallási hovatartozásról, mert ehhez nincs köze az államnak, a magánügyünk és ha nem bízunk meg az államban, akkor nem adunk információkat magunkról.

Ha tényleg ilyen sötét a helyzet, akkor a partvonalon kívülről mennyire tud egy szervezet célokat kitűzni?

Az elsődleges cél, a valóság dokumentálása, hogy leírjuk, és elmondjuk a véleményünket. Másodlagos cél, eljuttatni, akikhez csak lehet a véleményünket a mai helyzetről, és megoldási javaslatokat tenni.

Hogyan látják a mai helyzetet?

Legutóbb augusztus elsején a Holokauszt megemlékezésen értékeltük a helyzetet, és azt állítjuk, hogy számos pontban van hasonlóság a nemzeti szocialista eszmék és politikai gyakorlat és a mai magyar kormányzás között. A konklúzióm pedig az, hogy aki teheti, vigye biztonságosabb helyre a családját, mert nagyon durva időszakok jönnek. Ugyanis nem csak az élelmiszer válságtól és az energia válságtól lehet majd „éhenfagyni” hanem a fizikai ütlegektől is meg lehet halni. Mert, hogy elemi szükséglet lesz majd bűnbakra.., és a gyűlöletpropaganda célkeresztjébe azok kerülhetnek leghamarabb, akik fizikailag is felismerhetőek…

Ön szerint ennyire komoly már a helyzet?

Szerintem nagyon nehéz idők jönnek, és akik biztonságban akarják tudni a gyerekeiket és tehetik, azok menjenek biztonságosabb helyre. Európai uniós útlevelünk van, lehet másutt dolgozni, nyelvet lehet tanulni.

Más országokban is van válság.

Mindenütt van, vagy lesz válság, de nem mindenütt várható rasszista erőszak. A liberális demokráciákban van humánum és nincs szociáldarwinizmus, hogy aki nem képes saját fönntartására, az haljon meg! Az elmúlt 10-12 évben a kormányzat, a hatalom így gondolkodik. Ha nincs pénzed, ha nem vagy képes fönntartani a családodat, akkor halj meg. Ez az Orbán-tanácsadó által kimondott 3 millió koldus utcán hagyása című történet, mert szerintük akkor tud 7 millió fejlődni. Ez történik ma Magyarországon. 3 millió embertől elvettek szinte mindent, minden fajta szociális támogatást, humánumot, szolidaritást, és az ő pénzükből segélyezik és finanszírozzák a jobb módúak kiváltságait és gazdagságát. Ezt nem érdemes tovább ragozni. 

Nem mehet el mindenki.

Akik maradnak, maradni kényszerülnek, vagy annyira szeretik Magyarországot, hogy nem tudják máshol elképzelni az életüket, azok rendezkedjenek be egy önfenntartó gazdálkodásra és önigazgató társadalmi létezésre. Magyarán a cigány falvak és gettók fogjanak össze: önmagukkal és egymással! Családjaink fejezzék be a generációs átkaikat, az egymással szembeszegülést, az ilyen olyan alapú ellentéteket. A különböző törésvonalakat temessék be, hogy ki milyen cigány, hogy kit, mikor, milyen sérelem ért, bocsássák meg egymásnak és maguknak, és kezdjenek el dolgozni azon, hogy legyen kenyér és testvériség. Hogy gabonát termesszenek a szabad földterületeken, legyen rozs meg búza, azt helyben őröljék meg, hogy legyenek újra búboskemencék, süthessenek maguknak 3-5 kilós kenyereket és így tovább… Tenyésszenek szapora állatokat! Készüljenek arra föl, hogy annak se lesz mit enni, akinek pénze van. Több esélye lesz persze megvenni akár drágán is, de akinek nincs pénze, annak a kertből kell majd megélni, meg a nyúlólból, és a disznóólból. Legyen fa, készüljenek a télre, legyen a településnek saját félretett fája, vagy szene, és aki fázik, azt képes legyen a falu megsegíteni. Ezt szeretnénk eljuttatni minél szélesebb körben. Nem pánikot keltve, hanem tudatosítva: már átéltünk néhány tragikus történelmi időszakot, ezt is túl fogjuk élni, ha nem, akkor az egész emberiséggel együtt távozunk. Ha pedig megmaradunk, akkor azért fogjuk túlélni, mert életképesek vagyunk.