Horváth Aladár: a szervezett bűnözés tipikus példája, ami a roma önkormányzatokkal történik

Németh-Kállai Szilvia 2024. április 8. 07:30 2024. ápr. 8. 07:30

Farkas Flórián „nyugdíjazása” után a Fidesz „új Lungo Dromot” hozott létre, ez lett a CIKÖSZ és elnöke Sztojka Attila. Belőlük fog kikerülni az új Országos Roma Önkormányzat, amely teljes mértékben kiszolgálhatja a fideszes érdekeket – mondta Horváth Aladár. A Roma Parlament Polgárjogi Mozgalom elnöke szerint az ő dolguk lesz továbbra is fenntartani majd a szegregációt, a cigányok elkülönítését és elnyomását, kifelé meg azt hazudni, hogy a cigányok egyre jobban élnek, közülük egyre többen dolgoznak, jobban tanulnak. Ahhoz, hogy ez zökkenőmentesen létrejöhessen, szükség van a nemzetiségi névjegyzékben való regisztrálásra is, ezért azt kéri, senki se kérje felvételét.

A Nemzeti Választási Iroda oldala szerint 2024. 04. 04-ig a nemzetiségi önkormányzati választásokhoz szükséges regisztrációt legtöbben a hazai romák kérték (197 728 fő), őket követik a németek (52 594 fő), majd a szlovákok (11 212 fő), a legkevesebben a szlovénok (797 fő). Ha a 2022-es népszámlálási adatokkal összevetjük a nemzetiségi választások névjegyzékébe jelentkezést, és elfogadjuk a KSH adatait, akkor azt láthatjuk, hogy a legnagyobb hazai kisebbség (mintegy 210 ezren vallották magukat cigánynak), majd minden tagja regisztrált. Ez azt jelenti, hogy ennyire fontos a romáknak a kisebbségi önkormányzati választás?

Ez a harmada a magyarországi roma népességnek. Egyúttal egy tragikus számadat. Az emberek többsége tudatában van annak, hogy egy rasszista elnyomó rendszer kárvallottjai, mégis megszavazzák a saját elnyomásukat. Ugyanúgy ők mennek el és szavaznak a Fideszre, vállalva az elkülönülést a túlélésért cserébe. Ez a kisebbségi önkormányzati rendszer a rasszista hatalmi érdekek alá van rendelve. A cigány önkormányzatok vezetői a kontraszelektált roma politikusok közül kerülnek ki és az állami politika hitelesítéséért fizetik őket. 

Kaltenbach Jenő szerint, amikor ellehetetlenült az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ), fel kellett volna magukat oszlatni és új testületet választani.

A mostani helyi kisebbségi önkormányzati választásokon új képviselőket fognak választani, ezért nem volt értelme feloszlatni az Országos Roma Önkormányzatot. De ezt megtette maga a Belügyminisztérium.

A Belügyminisztérium?

A Fidesz kijelölte a leendő új cigány elnököt, adott neki parlamenti férőhelyet, költségvetést, hogy megszervezze a saját kampányát. A miniszterelnök először létrehozta a romaügyekért felelős kormánybiztosi hivatalt, a vezetője pedig nyíltan, állami pénzből létrehozott egy új cigány szervezetet, amihez a kijelölt ember felvásárolta a Cigány Közösségek Szervezetét (CIKÖSZ) és állami pénzből szervezi a saját kampányát.

Sztojka Attilára gondol?

Igen. Emlékszünk rá, hogy a választások előtt a Lungo Drom belső ellenzékét elhívta egy hotelba, és az onnan kiszivárogtatott hanganyagból kiderült, hogy megzsarolta őket, mondván, mindenkiről mindent tud a Belügyminisztérium. De mivel ők egy nagy család mindenki kap munkát és fizetést, ha a Fideszt szolgálja. Ezután csinált a miniszterelnök parlamenti képviselőt Sztojka Attilából 2022 április elején.   

Szószólójuk sincs a magyarországi romáknak.

A Fidesznek nem volt érdeke, hogy legyen szószóló. Mert amikor a parlamenti választások vannak, arra köteleznék magukat, hogy ne regisztráljanak, mert akkor nem szavazhatnak pártlistára. 

Mire gondol?

Ha a nemzetiségi listára szavaznának a cigányok, akkor lenne egy saját képviselőjük. De a Fidesznek az országgyűlési választásokon az az érdeke, hogy a pártlistára szavazzanak, mert a kormánypártnak így van meg a parlamentben a kétharmada. Viszont most, amikor az önkormányzati választások lesznek, már lehet a helyi roma önkormányzatokra szavazni. Ezt támogatja a Fidesz, mert így nem szólnak bele a cigányok a település dolgaiba, cserébe például falunapot szervezhetnek külön bográccsal és megvendégelhetik a parlamenti képviselőket. Amíg a cigány önkormányzatokra szavaznak nem kerülhetnek be a település önkormányzatának képviselő testületébe.

Erre nem jöttek rá még az emberek?

Csak kevesen. Így lehetett, hogy még a többségében cigányok által lakott falvakban is vannak cigány önkormányzatok és a települést a néhány ott élő nem cigányból álló képviselő testület és polgármester vezeti. Tehát a kisebbségben lévő nem cigányok vezetik a falut és létrehozhatnak a többségben lévő cigányokkal egy kisebbségi önkormányzatot. Ez teljes őrület, a gyarmatosítás legdurvább változata. 

Most ismét közeledünk az önkormányzati választásokhoz, a Nemzeti Választási Iroda pedig felhívta a figyelmet a nemzetiségi választói listára való regisztrálásra.

A hazai kisebbségek szempontjából nézve az alaphelyzet az, hogy lesz a kisebbségi önkormányzati választás is, ahol a regisztráltak szavaznak a regisztrált névjegyzékben szereplőkre. Ők szavaznak majd a területi és az országos roma önkormányzatokra is. Az eddigi adatok szerint a regisztráltak száma nagyjából a felnőtt roma lakosság harmadát jelenti. Az állam ugye kijelölte az „új Lungo Dromot”, ami a CIKÖSZ lett. Sztojka Attilának pedig van több millió forintja arra, hogy főállásban mozgassa a megyei cigány önkormányzatok képviselőit. A polgármesterek, megyei közgyűlési elnökök támogatják ezt a folyamatot.

A megyei vezetők is részt vesznek ebben a folyamatban?

Több cigány vezetőtől is hallottam, hogy a megyei közgyűlési elnökök, a polgármester kérte őket, hogy a CIKÖSZ nevében induljanak, mert a CIKÖSZ az új Lungo Drom. Farkas Flóriánt nyugdíjazták, jön az új elnök, Sztojka Attila. És ezt teljesen nyíltan csinálják. Emlékszünk, hogy eddig a Lungo Drommal kötött szerződést az állam, annak adott támogatást, és került ki az elnök, majd be a parlamentbe. Most fordítva van. Egy országgyűlési fideszes képviselővel csináltatnak meg egy cigány szervezetet és pakolnak bele állami támogatást. Így kerül monopol helyzetbe a választásokon. És ez az ember, akinek van egy államilag támogatott cigány civil szervezete dönt arról, hogy a többi cigány civil szervezet közül kinek ad pénzt. Ebből fakad, hogy az Országos Roma Önkormányzatnak, amelyet más cigány civil szervezetek alkotnak, nem ad pénzt, hogy elhaljanak és a választásokon ne legyen ellenfele. Ez teljesen alkotmányellenes és a szervezett bűnözés tipikus példája, ami csak egy banánköztársaságban fordulhat elő.

Mit csinálnak eközben a cigányok?

Minden normális cigány ember távol tartja magát ettől. Egy olyan „fej” fog létrejönni, amely az uralkodó fideszes hatalom teljes körű kiszolgálásával épít teret magának a megélhetésre. Ez zajlik most is. Áltevékenységek, álképviseletek vannak. Néha azért komolyan veszik magukat, ahogyan azt tették korábban Jászladányban, de le is söpörték érte az akkori cigányokat valóban képviselő kisebbségi önkormányzati képviselőket. Mert ahol tényleg képviselni akarják, ott vagy ki vannak tiltva, vagy el vannak lehetetlenítve a cigány önkormányzatok. Most pedig lesz egy olyan Országos Roma Önkormányzat, amely 100 százalékosan alárendeli magát a fideszes érdekeknek. Fenntartja majd a szegregációt, a cigányok elkülönítését és elnyomását, kifelé meg majd azt hazudja, hogy a cigányok egyre jobban élnek, közülük egyre többen dolgoznak, jobban tanulnak. Miközben azt a totális apartheid típusú elkülönülést és faji elnyomást, amit ez a rendszer konzervált, fogja továbbra is fenntartani a CIKÖSZ vezette új Országos Roma Önkormányzat.  

A Roma Parlament – Polgárjogi Mozgalom indul a kisebbségi önkormányzati választásokon?

Nem indulunk és nem indítunk jelölteket. Arra kérjük a romákat, hogy ne regisztrálják magukat, hanem induljanak a települési önkormányzati választásokon, legyenek polgármesterek és teljes jogú települési önkormányzati képviselők. Ne szálljanak be ebbe a gyilkos rendszerbe.