Horváth Csaba: a legnehezebb négy év áll az önkormányzatok mögött

HírKlikk 2023. szeptember 18. 08:20 2023. szept. 18. 08:20

„Éves szinten több mint 4 milliárdot von el tőlünk a kormány, ami nagyon hiányzik” – mondta Horváth Csaba, Zugló polgármestere a Klikk TV Mélyvíz című műsorában. Részletesen beszámolt arról, hogy a nehéz gazdasági helyzet ellenére, amelyet a kormány önkormányzatok ellen vívott harca is fokoz, igyekeznek bővíteni a szociális támogatások rendszerén, helytállni a zöldfelületek rendben tartásában is és a fejlesztések terveit sem adják fel. Közölte, hogy jövőre újrázni szeretne, s támogatja, hogy a lehető legszélesebb együttműködés valósuljon meg az ellenzéki pártok között az európai parlamenti és az önkormányzati választásokon.

„Olyan önkormányzati ciklus, mint a miénk, szerintem még nem volt” – vallotta meg Horváth Csaba. „Az elmúlt szűk négy évből három masszív válsággal telt, két év a koronavírus-járvánnyal, aminek volt gazdasági válság következménye is, számos extra költséggel, amelyeket szintén nem térített meg a kormány, bár előzetesen azt ígérte. Erre rárakódott egy háborús válság, annak következtében egy energiaár-robbanás, pénzügyi és gazdasági válság, infláció, sőt, szuperinfláció. Egy olyan horrorisztikus világban éltük meg az eddigi majdnem négy évet, ami szerintem még nem volt az önkormányzatok életében” – részletezte a polgármester. Erre rakódott rá – tette hozzá – az, ahogy a kormány háborút indított az önkormányzatok, kiváltképp az ellenzéki önkormányzatok ellen.

A kihívások azonban nem vették el a kedvét Horváth Csabának ettől a világtól, hiszen egyes sajtóhírek ellenében, a mostani beszélgetésben is megerősítette, hogy újrázni szeretne. A jövőre vonatkozó tervek közül egyik legfontosabbként a zuglói városközpont projektjét említette, amelynek kulcseleme, hogy megújuljon a Bosnyák piac, valamint új szakrendelőt is terveznek. Emellett pedig „sok-sok minőségi zöld terület létrehozása és az utak felújításának a folytatása”.

„Annyi igaz, hogy nem a párt belső közvéleménye foglalkoztatja a polgármestert napi szinten, hanem a kerület ügyei, és ezek között nagyon fontos a politikai közösségünk, ahova én is és Őrsi Gergő is tartozunk, de a napunk 99 százalékát az a napi munka köti le, ahol valóban nincs helye pártpolitikának” – fogalmazott Horváth Csaba, amikor arról kérdeztük őt, vajon az ő fejében is megfordult-e az MSZP-ből való kilépés. Ez fel sem merült – mondta és hitet tett amellett is, hogy teljesen egyetért pártja álláspontjával, miszerint a jövő évi választásokon az ellenzék „lehető legszélesebb összefogására van szükség”.

Egy másik vitás ügy is szóba került a beszélgetésben, Zugló közterületi rendezettségének az állapota. A kerület egyik országgyűlési képviselője és egyik alpolgármestere ugyanis szeptember elején fűkaszát ragadott, és önként álltak hozzá egy gazosabb szakasz rendbetételéhez. Horváth Csaba az ügy részleteivel kapcsolatban elmondta, hogy a két politikus szombaton látott hozzá a munkához, miközben az alpolgármesternek – a kerületvezető szerint – tudnia kellett volna, hogy a feladattal megbízott vállalkozó az azt követő hétfőn kezdi meg a fűnyírást és a kaszálást. A polgármester azt is megjegyezte a műsorban, hogy rendszeresen tartanak, tartottak találkozót a kerület két országgyűlési képviselőjével, Hadházy Ákos mellett Vajda Zoltánnal, hogy átbeszéljék Zugló ügyes-bajos dolgait, de az utóbbi időben ezekről Hadházy Ákos elmaradt. „Fontos, hogy milyen ismeretterjesztő munkát végez egy országgyűlési képviselő vidéken” – jegyezte meg Horváth Csaba, de hozzátette, hogy ebben az igyekezetben nem szabad elhanyagolnia a választókörzetet, amelyet egyéni mandátumából fakadóan képvisel.

„Éves szinten több mint 4 milliárdot von el tőlünk a kormány, ami nagyon hiányzik” – fogalmazta meg a polgármester, aki – hogy érzékeltesse ezt az összeget – elmondta, ez a többszöröse annak, amit zöldfelület-karbantartásra el tudnak költeni. A nehézségek ellenére, a kerület „egy nagyon erős szociális hálót” épített ki, és az idén, tekintettel az aggasztó gazdasági helyzetre, 100 millió forinttal többet szántak a szociális támogatásokra, így csaknem félmilliárdos keret áll ilyen célokra rendelkezésre. Ebből a tételből jut a rászoruló családoknak a gyermekenkénti 10 ezer forintos tanévkezdési támogatás, amely több száz gyermekhez jutott el. De nemcsak az iskola kezdődött el, hanem lassan a fűtési szezon is – vetette fel a polgármester, aki beszámolt arról, hogy megemelték a fűtési támogatások értékhatárát, így az többekhez juthat el, továbbá 6 ezerről 8 ezer forintra növelték az egyszeri összeget.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom