Jó hír! Hozzáférhető az első koronavírus-gyógyszer

HírKlikk 2020. augusztus 10. 17:17 2020. aug. 10. 17:17

Az Európai Bizottság és a Gilead Sciences gyógyszergyártó megállapodott, hogy a következő hónapokban az Európai Unió és az Egyesült Királyság betegei számára hozzáférhetővé válik a remdesivir hatóanyagú Veklury koronavírus elleni készítmény.

A 24.hu beszámolója szerint, az EB július 3-án adta ki a feltételes forgalomba hozatali engedélyt, mely alapján a Veklury felnőtt és serdülőkorú (legalább 12 éves és 40 kg testtömegű), COVID-19 okozta tüdőgyulladásban szenvedő, oxigénpótlást igénylő betegek kezelésére alkalmazható.

Ezzel a készítmény az első, jóváhagyással rendelkező COVID-19 antivirális kezelési módszerré lépett elő.

A Gilead hamarosan leszállítja a remdesivirből megvásárolt mennyiséget, amelyet a legnagyobb szükség elvének érvényesítésével fognak elosztani az EU tagállamai és az Egyesült Királyság között. Az ezzel kapcsolatos valamennyi döntés az Európai Bizottság kizárólagos hatáskörébe tartozik majd.

Az engedélyezéssel párhuzamosan ugyanakkor folytatódik a remdesivir hatékonyságának és biztonságosságának vizsgálata is, amely során a hatóanyag gyulladásgátlókkal való együttes alkalmazhatóságát, illetve konkrét népességcsoportokban, például a gyermeknél történő használhatóságát is felmérik.