Húsz kikötőt ad bérbe a balatoni hajózási cég, húsz polgármester el sem ment az ülésre

HírKlikk 2020. szeptember 19. 16:34 2020. szept. 19. 16:34

A privatizációt sikeresen vétózták meg a polgármesterek, azt viszont nem sikerült megakadályozniuk, hogy bérbe adjanak 20 balatoni kikötőt, ezért inkább el sem mentek a társaság közgyűlésére bio-díszletnek.

Erőből átnyomta a kormány képviselője a balatoni hajózási társaság közgyűlésén a vitorláskikötők bérbeadását – tudta meg, a Népszava. Húsz  polgármester el sem ment az ülésre.

Beletörődés vagy csendes lázadás? Akár mindkét szempont is szerepet játszhatott abban, hogy egy, a Balaton jövőjét meghatározó pénteki szavazáson az érintett 21 önkormányzatból csak négy, Siófok, Balatonföldvár, Balatonszemes és Balatonfüred képviselte magát. A polgármesterek zöme nem akart asszisztálni ahhoz a döntéshez, amely alapján, a Balatoni Hajózási Zrt. vitorláskikötőit lényegében kiszervezik magánvállalkozóknak: januártól 15 évre, csomagban adják bérbe.

Az állami tulajdonban lévő cég közgyűlésén csak egyetlen településvezető, a fideszes Holovits Huba, Balatonföldvár első embere jelent meg. Balatonfüred és Siófok polgármestere inkább mást küldött maga helyett, az utóbbi a pénzügyi bizottság emberét. Jelzésértékű Bóka István füredi városvezető távolmaradása, hiszen ő egyben a Balatoni Fejlesztési Tanács elnöke is.

A cégben tavaly óta kisebbségben vannak az önkormányzatok, mert az államot képviselő Magyar Turisztikai Ügynökség tőkeemeléssel leszorította a települések részesedését. A kiírandó tenderen indulóknak egyébként minimum félmilliárd forint saját tőkével kell rendelkezniük, vállalniuk kell a kezdő, minimum nettó 475 milliós éves üzemeltetési díjat, viszont beruházásokba, fejlesztésekbe belevághatnak, sőt, akár továbbhasznosításra is bérbe adhatják a kikötőket.

További részletek a Népszavában!