Huszonnyolcból csak két fővárosi fenntartású idősgondozóban volt megbetegedés

HírKlikk 2020. április 29. 05:00 2020. ápr. 29. 05:00

A fővárosi önkormányzat fenntartásában működő mind a 28, időseket ellátó – budapesti és vidéki – telephelyen végeztek teszteléseket, és kettőben találtak koronavírusos megbetegedést – közölte Karácsony Gergely főpolgármester az Országgyűlés népjóléti bizottsága keddi ülésén.

Mindkét esetben kórházból visszatérő betegnél jelentkeztek a tünetek – mondta a főpolgármester, aki hangsúlyozta: egyik intézménynél sem állapítottak meg jogszabálysértést, és ők továbbra is készséggel állnak a vizsgálatok elé.

Karácsony Gergely jelezte, a főváros régóta azt az álláspontot képviseli, hogy a korlátozó intézkedések enyhítésének feltétele a maszkviselés általánossá tétele és a tömeges tesztelés lehet. Ezt a két utat nagyon helyesen jelölte ki a Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kezdeményezésére megtartott online tudományos konferencia is – tette hozzá a főpolgármester, aki örömének adott hangot, hogy a kormány egy fertőzöttséget mutató reprezentatív tesztelési folyamatot is elindít.

Karácsony Gergely ugyancsak helyesnek minősítette a kormány által a járvány megfékezése érdekében hozott korlátozó intézkedéseket.

A szociális intézményekről szólva, a főpolgármester arról beszélt, az első perctől tudták, hogy elsősorban az idősotthonokra és a hajléktalanszállókra kell figyelni. Hozzátette: már akkor elkezdték a felkészülést a nehéz időszakra, amikor még semmilyen központi jogszabály és útmutatás sem született. Megjegyezte, „nem mindig" érezték, hogy ehhez a kellő információ és segítség megérkezik.

A kezdetektől azt tartották a legnagyobb kockázatnak, hogy nyilvánvalóan az egészségügyi intézmények lesznek a járvány első gócpontjai, ahova a kórházi ápolásban részesülő ellátottakon keresztül juthat be a koronavírus. Az általuk ismert összes esetben valóban az derült ki, hogy az első tüneteket produkáló beteg éppen a kórházból tért vissza – emelte ki.

A főváros többször kérte, hogy kórházból csak negatív teszt után kerülhessenek vissza ellátottak a szociális intézménybe – hangsúlyozta. Az ügyben az első levelet március elején írták, de a kórházak – kormánymegbízotti állásfoglalásra hivatkozva – akkor még elutasították a kéréseiket – mondta Karácsony Gergely.

Közölte azt is, hogy a főváros saját forrásból tesztelési programot indított az idősotthonaiban.

A járvány elleni közös védekezésben a legnagyobb problémának azt látja, hogy a főváros a kormánytól és a központi operatív törzstől kevés információt kap – közölte, megjegyezve, hogy volt egy pozitív fordulat, amikor meghívták a kormányülésre.

Szólt arról is, hogy a fővárosi operatív törzs megalakulása után, levélben keresték meg az országos törzset, kérve a kapcsolatfelvételt. Az ügyeleti központ vezetője azt válaszolta, hogy a védekezéssel kapcsolatban feladatuk nem keletkezett, ha erre sor kerül, akkor haladéktalanul tájékoztatják. Azóta nem kaptak újabb levelet – tette hozzá.

Megjegyezte: a fővárosi önkormányzat sok olyan feladatot látott el, amely jogszabály szerint nem az ő feladata; egy 58 pontos intézkedési csomagot hajtott végre.

Forrás: MTI