Iborfia Magyarország legdolgosabb települése

HírKlikk 2023. szeptember 30. 16:00 2023. szept. 30. 16:00

A legkisebb lakosú magyar faluban, Iborfián a legmagasabb a foglalkoztatottak aránya, a legtöbb munkanélküli pedig a Baranya vármegyei Gilvánfán lakik – csemegézte ki a Központi Statisztikai Hivatal által végzett 2022-es évi Népszámlálás most közzétett adataiból a Pénzcentrum. A portál azt nézte meg, hogy milyen magas az egyes városokban, falvakban a dolgozók, a foglalkoztatottak vagy éppen az eltartottak aránya a felnőtt lakosság körében.

Magyarországon a foglalkoztatottak aránya 49,1 százalékos, míg a munkanélkülieké mindössze 2,5 százalékot tesz ki. Az ellátásban részesülő inaktívak még 23,6 százalékot, az eltartottak további 10,3 százalékot tesznek ki – indul egy nagy adattal a Pénzcentrum cikke, amely ezután rátér a helyi szintre lebontott adatokra is, amelyekből a többi között az derült ki, hogy Iborfián a hét lakosból hat dolgozik. A településen nincs munkanélküliség, nem lakik 15 évesnél fiatalabb személy, vagy eltartott, viszont az ellátásban részesülők adata hiányos, ahogy a 65 év felettiek számáról sincs adat. Minden lakos magyar állampolgár, hárman katolikusnak vallották magukat, öten a vallásukról nem kívántak nyilatkozni.

A listavezetők között egyébként jellemzően törpefalvak vezetnek, olyanok, mint Tornakápolna, Litka, Csér, vagy Kisvásárhely, ahol még az 50 főt sem éri el a lakosságszám. Tornakápolna egyébként nem pusztán az egyik legdolgosabb település az országban, hanem az egyik leggazdagabb is: az egy főre eső nettó belföldi jövedelem a legfrissebb adatok alapján egy évben nagyjából 4 304 219 forint. 

Érdekesség a listán, hogy az apró- és törpefalvak mellett több budapesti kerület is toplistás lett. Legelől a 9. kerület végzett a rangsorban, de a 7. és 6. kerület is bekerült az első 15-be. A fővárosi kerületeken kívül viszont egyetlen város sem szerepel az első 30-ban, és még 1000 fő feletti lakosú település sincs a listán.

A részletes elemzés sok más érdekességre is kitér, csak ajánlani tudjuk, hogy olvassák el az itt elérhető cikket.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom