Idén több mint 91 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba

HírKlikk 2020. április 3. 16:38 2020. ápr. 3. 16:38

A 2020 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre 91 460-an nyújtottak be érvényes jelentkezést – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken. A jelentkezők többsége állami ösztöndíjas formában szeretne továbbtanulni. A legnépszerűbb egyetem továbbra is az ELTE.

 A szaktárca közleménye szerint, a legtöbben, 57 799-en alapképzést jelöltek meg első helyen. Osztatlan képzésre 11 719-en, felsőoktatási szakképzésre 5 132-en, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők közül pedig mesterképzésre 16 810-en jelentkeztek első helyen. Az állami ösztöndíjas képzéseket 81 350-en jelölték meg elsőként, míg az önköltséges képzési formát 10 110-en vállalnák – ismertették.

Kiemelték: a kormány célja az, hogy a magyar fiatalok versenyképes tudásra tegyenek szert a felsőoktatásban, jobb egyetemeken tanulva értékesebb diplomát kapjanak, így sikeresebben állhassák meg helyüket az életben és a munkaerőpiacon.

A hatékonyabb és korszerűbb felsőoktatás érdekében, az előterjesztő ITM újabb hat egyetem működési és finanszírozási modellváltásához kéri az Országgyűlés támogatását – jelezték. A tervezett intézkedések elsődleges célja a jelenleginél rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezet megteremtése a felsőoktatás versenyképességének növelése érdekében – hangsúlyozták. Hozzátették: a jelentkezők számának idei csökkenése igazolja a beavatkozások, a felsőoktatás korszerűsítése és nemzetköziesítése érdekében tervezett újabb lépések indokoltságát.

Kitértek arra is, hogy az első helyre jelentkezések alapján, a legnépszerűbb képzési terület idén a gazdaságtudományi (20 171 ember), a bölcsészettudományi (10 972) és a műszaki (9888) szakirány; a legtöbben változatlanul az Eötvös Loránd Tudományegyetemet választották, a lista második helyén a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem van.

Az Oktatási Hivatal értesíti a jelentkezőket, ha a járványügyi helyzetre tekintettel, változás történne az általános felsőoktatási felvételi eljárással kapcsolatban – közölte az ITM. A ponthatárok, a felvételi eredmények kihirdetésének tervezett dátuma július 23. – írták.

Forrás: MTI/Hírklikk