Igaza lett Zacher Gábornak, durván sokat költünk alkoholra és cigire

HírKlikk 2020. december 3. 04:00 2020. dec. 3. 04:00

A legfrissebb statisztikák szerint szeptemberben Magyarországon az átlagkereset kedvezmények nélkül 260 900 forint volt, majdnem 16 ezer forinttal több, mint 2019-ben. Papíron tehát jobban élünk, de vajon mire költjük mi, magyarok ezt a pénzt, és mire költik a többi európai ország lakói? Pontosabban: milyen arányban fizetünk ebből rezsit, mekkora hányadából veszünk élelmiszert, fogyasztási cikkeket, alkoholt? – tette fel a kérdést a Pénzcentrum. A portál szerint igaza lett Zacher Gábornak, tényleg durva, hogy mennyit költenek a magyarok alkoholra.

Az Eurostat 2019-es statisztikáiból kiderül, tavaly az unió egyes tagállamaiban arányaiban mire költötték el a háztartások a bevételeiket. 12 fő kategóriába osztják a kiadásokat a statisztikusok. Ez alapján, 2019-ben az EU-27 háztartásainak kiadásainak csaknem egynegyedét lakásra, vízre, villanyra, gázra és egyéb fűtőanyagra fordították. Közlekedésre a teljes bevétel 13,1 százaléka, élelmiszerre és alkoholmentes italokra 13 százalék, egyéb árukra és szolgáltatásokra 11,2 százalék – ez tette ki a kiadások csaknem felét. 

Hazánk költési szokásai bizonyos pontokon eltérnek az uniós átlagtól – állapítja meg a Pénzcentrum. Lakhatásra például kevesebbet költünk, a bevételeink durván ötödét: 19,7 százalékát. A finnek, a szlovákok és a dánok állnak a lista élén, ők 28,4, 28,4, illetve 27,9 százalékát. A lista utolsó helyén Málta áll (12,3 százalék). A közlekedésre fordított költségek tekintetében is az EU átlaga alatt vagyunk, igaz csak 0,3 százalékkal, élelmiszerre és alkoholmentes italra viszont a bevételeink nagyobb hányadát költjük. 

Éttermi és szállodai szolgáltatásokra is több megy el, mint az unió 27 tagországában átlagosan – ez feltehetően a SZÉP kártyák népszerűségének tudható be. Ruházkodásra valamennyivel kevesebb jut a fizetésünkből arányosan, mint ahogy kultúrára is.

Elképesztően sok jut azonban alkoholra és cigarettára: majdnem kétszer akkora hányad, mint az unió 27 tagországában átlagosan.

A portál szerint ez nem feltétlenül amiatt van, mert drágábbak lennének itthon ezek a termékek – tudjuk jól, mekkora problémát jelent a magyar népesség körében az alkoholizmus. 

Érdemes összevetni saját számainkat az osztrákokéval: bevételeink majdnem kétszer akkora hányadát költjük élelmiszerre, mint ők. Európában amúgy fizetésük legkisebb arányát a britek (8 százalék), legnagyobbat a románok (26 százalék) hagyják ott az élelmiszerboltban. Hazánk a nyolcadik a sorban. Az alkoholra költött összeg arányában viszont a harmadikak vagyunk, csak Luxemburg és Csehország előz meg minket. A z utolsó helyen a hollandok vannak: ők bevételeik mindössze három százalékát költik alkoholra és dohánytermékekre.

Forrás: Pénzcentrum